Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 23.04.2022. 09:00

Kruškina grinja i lisne uši prijete voćkama - kako ih suzbiti?

Od sredstava koja ne spadaju u insekticide najbolje je koristiti bijeli luk koji u sebi sadrži sumpor i koji dovodi do brzog uginuća larvi. Pomažu i začini, odnosno, sve što je ljuto.

Foto: Bojan Kecman
  • 335
  • 34
  • 0

U pojedinim zasadima krušaka u kojima nisu primjenjivani insekticidi primjećeno je prisustvo kruškine grinje (Eryosiphe pyri), i zelene uši (Aphis pomi) koje mogu izazvati štetu na tek zametnutim plodovima i formiranim listovima.

Duži period praćen nižim temperaturama neće još dugo trajati pa se očekuje napad štetočina među kojima je i kruškina grinja.

Uzrokuju opadanje plodova

Ovaj insekt, u rano proljeće, ubušuje se u listove polažući jaja iz kojih se razvijaju larve, koje sišu sokove dovodeći do uvijanja listova i pojave blijedo zelenih i crvenih gala, izraslina, na površini lista. Ima dvije do tri generacije godišnje i može da, osim listova, izazove štetu i na plodićima jer oštećuje pokožicu koja dovodi do deformacije i služi za ulaz parazitima.

Može dovesti do opadanja plodova

Jači napad dovodi do potpunog uvijanja listova koji dobijaju crvenu boju, suše se i opadaju, što dovodi do defolijacije stabala i opadanja plodova koji nemaju dovoljno hrane.

Zaštita bi trebalo da se obavi u rano proljeće kada dolazi do otvaranja listova. Voćari najviše koriste insekticide sa aktivnom materijom abamektin, kao što su Vertimec i Abastate koji se primjenjuju i za suzbijanje kruškine buve. Postoji još nekoliko preparata kao što su Envidor i Nissuron koji su malo teže dostupni.

Pomaže i bijeli luk

Od sredstava koja ne spadaju u insekticide najbolje je koristiti bijeli luk koji u sebi sadrži sumpor i koji dovodi do brzog uginuća larvi. U bure od 100 litara stavi se dva kilograma isječenog ili još bolje, samljevenog luka, koji se ostavi dan-dva u vodi. Tečnost se zatim procijedi i uzima se 10 litara, u prskalicu od 100 litara. Ako se pršće atomizerom od 330 litara, dovoljno je uzeti 30 litara.

Uši se razvijaju kada često pada kiša i kada je vlažno vrijeme

Drugi insekt koji se redovno javlja u zasadima krušaka, u kojima nisu korišćena hemijska sredstva je zelena lisna uš, čije larve takođe sišu sokove iz listova dovodeći do njihovog uvijanja. Luče i mednu rosu koja privlači mrave, a razvija se i gljiva čađavica, idealna za razvoj ostalih štetočina. Uši se razvijaju i kada često pada kiša i kada je vlažno vrijeme. Na tržištu se još može pronći dosta insekticida koji suzbijaju ovu štetočinu, kao što su oni na bazi cipermetrina, hlorpirifosa, dimetoata i slično.

Začini protiv lisnih uši

Što se tiče alternativnih, nehemijskih metoda, takođe se mogu suzbijati raznim biološkim preparatima koja su u većoj ili manjoj mjeri dostupni na tržištu, a ustvari predstavljaju repelente za štetne insekte, sprečavajući njihovu ishranu. Pomažu i začini, odnosno, sve što je ljuto, kao što su biber, čili paprika, ljuta mljevena paprka, cimet, rasol, sirće sa devet ili 11% alkohola.

Zaštitite šljivu od osica – kako ih suzbiti?

Trebalo bi imati u vidu da se listovi okupaju rastvorom i s lica i s naličja jer nema efekta na štetočinu ako sredstvo, bez obzira koje je u pitanju, ne dođe u kontakt sa tijelom insekta. Doza nije toliko važna nakon precvjetavanja, najvažnije je da se tečnost u kojoj su bili začini dobro procijedi, kako ne bi došlo do začepljenja dizni na prskalici.

Najbolje je da omjer s vodom bude 1:10. Od navedenih začina mogu se praviti razne kombinacije, a moguće ih je i pojedinačno koristiti. Također, možete ih miješati i sa čajevima od kamilice i nane koji su dobri dezinficijensi, a odbijajuće djeluju na štetočine.


Fotoprilog


Tagovi

Kruškina grinja Zelena uš Abamektin Nissuron Envidor Gljiva čađavica Medna rosa Bijeli luk


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.