Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba voća
  • 27.02.2020. 14:00
  • Zlatiborski okrug, Nova Varoš

Kroz obuku o rezidbi voća ispravljaju naučeno od predaka

Većina nas je orezivala i raskresivala voće na način kako su to i naši stari radili, uglavnom suprotno od onoga što propisuje struka. Sada, bar, znamo gde smo grešili, kažu polaznici obuke.

Foto: Željko Dulanović
  • 7.150
  • 534
  • 0

Mnoge voćnjake u novovaroškom kraju ovog proleća će posle dužeg niza godina konačno orezati stručna ruka. Tridesetak vlasnika zasada prošlo je poslednjih dana obuku za orezivače, a iz nadležne opštinske službe kažu da tu nije kraj, jer ovakve radionice puno znače voćarima koji se za razliku od nekog ranijeg perioda, sada sve više oslanjaju na nauku. 

Kako obaviti rezidbu zapuštenog voćnjaka

Petodnevnu obuku za orezivače organizvalo je Udruženja proizvođača jagodičastog voća "Zlatni breg" u saradnji sa lokalnom samoupravom.

"Većina nas je orezivala i raskresivala voće na način kako su to i naši stari radili, uglavnom suprotno od onoga što propisuje struka. Sada, bar, znamo gde smo grešili. Ova obuka je jako korisna, ali treba još puno da se uči. Nadamo se da sa ovim neće prestati i stručna pomoć koja bi nam puno značila u daljem radu, naročito mladima koji razmišljaju da se ozbiljnije bave voćarstvom", kažu listom polaznici obuke. 

Učili kako da oforme krošnju

Obuka za orezivače imala je teoretski i praktični deo, a izvodili su je savetodavci iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Užice. Nakon stručnog predavanja, oni su se iz kabineta preselili u voćnjake i naredna tri dana učili se na mladim zasadima u Draževićima, Bistrici, Radoinji, na Ražištima, Vioniku.

Polaznici su učili načine i pravila rezidbe

"U novovaroškom kraju dosta je voćnjaka u kojima stabla nisu rezana godinama ili su rezana nestručno, što sve zahteva primenu rigoroznih agrotehničkih mera. Poljoprivredni proizvođači su tokom obuke naučili načine i pravila rezidbe, posebno na koji način da oforme krošnju stabla kako bi sačuvali voćku tokom zime od fizičkih oštećenja usled velikih snegova kakvi su ovde. Naučeno će lako moći da primene u svojim zasadima, što je veliki pomak", kaže za Agroklub Nebojša Brzaković iz PSSS Užice. 

Radionice rezidbe maline pokazale se kao uspešne

Prema proceni organizatora, odziv voćara je bio 'solidan'. Sami polaznici plaćali su po 1.000 dinara na ime troškova obuke, dok je Udruženje Zlatni breg pokrilo razliku do pune cene, odnosno 3.000 dinara po svakom polazniku. 

"Poslednjih godina formirano je dosta novih voćnjaka, ali su vlasnici rezali stabla uglavnom nestručno, koje je kako znao i umeo, jer malo je ko imao da plati profesionalne orezivače da to urade kako treba. Ovakve radionice voćarima puno znače. Mi smo ih do sada organizovali nekoliko, ali za malinu i drugo jagodičaso voće, i pokazale su se uspešno. Zbog pojave sušenja malinjaka uglavnom su se odnosile na pravilnu primenu zaštitnih sredstva, jer i tu se kod nas dosta radi nasumice", kaže Milutin Živković, predsednik Udruženja.

"Nema ko da neguje voćnjake"

Prema zvaničnim podacima, u opštini Nova Varoš je pod voćnjacima 1.178 hektara, od čega je 107 hektara plantaža. Najviše se gaje šljiva, jabuka, kruška i malina, a voćarstvom se u manjoj ili većoj meri bavi čak 2.400 gazdinastava. Međutim, stvarno stanje na terenu je daleko od idealnog, o čemu svedoče i sami voćari.

Nenad Magazin: Osetljive voćne vrste saditi u višim predelima, otpornije u ravnici

"Većina nas smo sitni proizvođači, sa starim zasadima koji su već odradili svoje. Voće koje uberemo uglavnom ide u rakiju jer ovde nema prerađivača pa ni organizovanog otkupa. Mnogi bi i obnovili svoje voćnjake, ali nema ko da ih obrađuje. U selima su uglavnom ostali starci, dok je omladina otišla za poslom u grad i malo ko od njih razmišlja da se vrati. Problem je i oštra klima, dugi snegovi i česti prolećni mrazevi, što takođe ne odgovara intezivnom voćarstvu", kaže voćar Ljubomir Dragašević iz Rutoša.


Foto prilog


Tagovi

Rezidba voća Obuka Nova Varoš Stari voćnjaci Formiranje krošnje


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao