Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 25.03.2023. 09:00

Kovrdžavost breskve i nektarine stara je boljka - ima li rješenja?

Zaraženi listovi tokom razvoja se suše i otpadaju nakon čega uslijedi obnavljanje lisne mase što dodatno iscrpljuje biljku.

Foto: Depositphotos/Kassandra2
  • 726
  • 50
  • 1

Gljivica koja uzrokuje kovrčavost lista breskve i nektarine, Taphrina deformans, skoro da je ne rješiva na voćkama u okućnici pa domaćini nerijetko odustaju od sadnje u dvorištu. Problem je zapravo u neupućenosti jer proizvođači često kasno reaguju.

Ovo oboljenje isključivo zahtjeva primjenu preparata preventivno, jer kad se bolest pojavi tada je već kasno.

Najkritičniji period

Kovrdžavost lista breskve i nektarine spada u najučestaliju i najznačajniju bolest ovih voćnih kultura. Rasprostranjena je širom svijeta gdje se gaji breskva. Porijeklo vodi Iz Japana, a u Evropi je zabilježena u XIX vijeku tačnije u Engleskoj.

Preventivno prskanje je ključno (Depositphotos/stefans42@yahoo.co.uk)

Gljivica, koja je uzročnik, prezimljava na kori debla, grančicama ili na pupoljcima. Infekcija se uglavnom ostvaruje na mladom i nediferenciranom tkivu uz obilje vlage. Temperatura na kojoj se ostvaruje infekcija se kreće između 15,5 i 21 stepen, a za razvoj kovrdžavosti odgovara oko 20 stepeni Celzijusa.

Najkritičniji period je od početka bubrenja do pojave zelenog vrška lista. Zaraženi listovi tokom razvoja se suše i otpadaju nakon čega uslijedi obnavljanje lisne mase što dodatno iscrpljuje biljku. 

Oprezno sa zaštitom

Što se tiče zaštite breskve i nektarine, kako smo već spomenuli, potrebno ju je sprovoditi preventivno i to do bubrenja pupova fungicidima na bazi bakra, nikako poslije jer bi se izazvala fitotoksičnost. Dakle, potrebno je provesti zimski tretman ili tzv. plavo kupanje.

Koji su proljetni tretmani voća i kako se primjenjuju?

Nakon faze bubrenja pa do cvjetanja primijeniti sredstva na bazi: hlortalonila, cirama, difenkonazola, dodina ditianona. Voditi strogo računa da se aktivne materije nalaze na listi dozvoljenih FFS.

U slučaju da je nakon tretmana pala kiša  ili da se temperatura spustila ispod 18oC potrebno je ponoviti tretman s dodinom, delanom ili hlortalonilom u protivnom može doći do zaraze.  Obavezna je primjena sredstava na bazi bakra i u jesen i u zimskom tretmanu, jer bez nje je problem sa kovrdžavosti lista nerješiv.


Povezana biljna vrsta

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja je porijeklom iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španija i Francuska... Više [+]

Nektarina

Nektarina

Sinonim: - | Engleski naziv: Nectarine | Latinski naziv: Prunus persica L.

Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svijetlijih boja, skoro zelene  i... Više [+]

Tagovi

Kovrdžavosti lista Breskva Nektarina Zaštita voćaka Tretmani Taphrina deformans


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer