Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovnica
  • 27.08.2020. 13:30

Korektivnom rezidbom borovnice obezbijedite bolje prinose

Korektivna rezidba podrazumijeva vegetativni i regenerativni potencijal biljke. To znači da se tada određuje prinos i veličina ploda. Ako se ne uradi, onda bi borovnica dala mnogo sitnog ploda, a to sigurno proizvođačima nije cilj.

Foto: Julijana El Omari
  • 155
  • 38
  • 1

Berba visokožbunaste borovnice privodi se kraju, a tamo gdje je završena, već se obavljaju pripreme za iduću godinu. Diplomirani inženjer agronomije Zoran Maričić, takođe i uzgajivač ovog voća, koji ima i ogledno polje sa metereološkom stanicom, kaže da je sada veoma važno biljke pripremiti za sljedeću godinu.

"Nakon završene berbe bitne su dvije stvari da se urade, a to su zelena rezidba i ishrana vodotopivim đubrivom. Kod zelene rezidbe obavlja se prored izrođenih i rodnih grančica, kao i samih žbunova koji su gosti. Đubrenje vodotopovim hranivima potrebno je sprovesti do 1. septembra. To je u stvari kalijevo hranivo koje je potrebno rodnim granama", kaže Maričić.

Šta je sve potrebno za uspješan uzgoj borovnice?

Nakon toga se oprska fungicidom i čeka se kraj oktobra.

"Kada opadne 70 odsto listova ili dvije trećine, negdje od kraja desetog do kraja jedanaestog mjeseca, tretira se bakarnim preparatom da bi se biljka umila, očistila, odnosno uradila dezinfekcija. Na taj način sprječava se napad bolesti. I pred prve mrazeve borovnici se dodaje cink i mangan, da bi se zaštitili pupoljci. Cink djeluje kao antifriz, da spusti temperatura i da se usjev pripremi za latenciju, odnosno period mirovanja."

Ne zaboravite ni zimsku rezidbu na kraju

Na kraju svega toga sljedi, kako kaže Maričić, najbitnija stvar, a to je zimsko orezivanje.

Nakon 'umivanja' biljke bakarnim sredstvom, sljedi rezidba (foto: Zvezdana Gligorijević)

"U periodu od decembra do početka marta biljka miruje. Dok ne krene sa rastom, tada se obavlja rezidba. To je u stvari korektivna rezidba koja podrazumijeva vegetativni i regenerativni potencijal usjeva. To znači da se tada određuje prinos i veličina ploda. Ako se ne uradi, onda bi borovnica dala mnogo sitnog ploda, a to sigurno proizvođačima nije cilj", rekao je naš sagovornik.

Kvalitet ovogodišnjeg roda - odličan

Što se tiče ovogodišnjeg roda i cijene, uprkos svim prošlogodišnjim nedaćama, proizvođači su manje-više zadovoljni. Кvalitet je dobar uz prosječnu otkupnu cijenu od 3,8 do četiri evra po kilogramu.

Proširuju zasade pod borovnicom - prodaju je za 6,5 evra po kilogramu

"Kako je godina počela, očekivao se lošiji kvalitet. Međutim, vrijeme se samo par dana pred početak berbe popravilo i mogu slobodno reći da je kvalitet ovogodišnjeg roda odličan. Кako je berba odmicala količina šećera bila je sve veća. Bitno je bilo pogoditi momenat kada zaštiti voće", kaže Maričić i dodaje da je kritičan period bio od 20. aprila do juna kada je bilo dosta kiše i pojave botritisa i nekih drugih bolesti, ali je ipak ove sezone sve dobro prošlo i stvoren je potencijal za iduću proizvodnu godinu.

Borovnica se više tražila

Zbog korone povećana je potražnja za ovom voćnom vrstom i ove godine za razliku od prethodne dvije tri, cijena je na srednjem nivou. Potražnja je bila velika i isplata od strane otkupljivača redovnija. Maričić kaže da je prošle godine cijena takođe na početku berbe bila oko pet evra, ali je zbog poremećaja na tržištu i špekulantskih radnji sve krenulo nizbrdo.

Uzgoj borovnica? Pametna investicija!

"U situaciji kada postoji dosta otkupljivača, ponude i potražnje, cijena je pala na 3,2 KM, a polovinom jula prošle godine čak je i stao otkup. Dosta proizvođača je u toj situaciji 'slalo' borovnicu na podhladu čak i na duboko zamrzavanje. Ova sezona je značajno bolja tako da su voćari manje-više zadovoljni jer je očekivano da bude lošija nego lane. Potražnja je bila velika, a stiče se utisak da se borovnica više tražila", zaključuje ovaj voćar


Tagovi

Uzgoj borovnice Zelena rezidba Ishrana vodotopivim đubrivom Bakarni preparati Cink i mangan Zimska rezidba borovnice Rodne grančice Korektivna rezidba


Autorica

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinarka više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki dio Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.