Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba voćaka
  • 01.12.2016. 18:00

Kordunice - voćna stabla za male prostore

Kordunice su idealan uzgojni oblik za male prostore, veoma su dekorativne i sve je više stabala orezanih na ovakav način.

Foto: Pixabay.com
  • 1.773
  • 286
  • 0

Kordunice su uzgojni oblici voćaka koji omogućava uzgajanje voćnih stabala u malim vrtovima ili terasama i na najbolji su izbor za iskorišćavanje malih prostora. Specifično za kordunice je da ne razviju klasičnu krošnju s dobro razvijenim granama. Osnovna karakteristika kordon forme je da se cela krožnja održava kompaktnom i zbog toga je pogodna za male prostore.

Kordunice su uzgojni oblik veoma pogodan za jabuke i kruške, ali se mogu gajiti i šljiva, breskva, kajsija, nektarina i višnja. U ponudi se mogu pronaći i sorte koje su selekcionirane da prirodno razvijaju stablo karakteristično za stubastu uzgojnu formu.

Načini uspešnog gajenja sadnica

Termin "kordon" se odnosi na stabla orezana u formi vretena a kratkim rodnim drvetom. Osnovni oblik je vertikalna kordunica "minarette", a iz ovog oblika su izvedene i druge forme kordunice: kosa kordunica, "U kordunica" koja je oblika jednokrakog svećnjaka, zatim kordunica u obliku dvokrakog svećnjaka, horizontalna kordunica "stepover", palmeta kordunica i drugi modifikovani oblici.

Za uspešno gajenje sadnica u nekoj formi kordunice, treba odabrati pogodne sorte koje su kalemljene na podlogama slabije snage rasta. Bujne sorte sa snažnim vegetativnim rastom su manje pogodne zbog težeg održavanja uzgojne forme. Prilikom kupovine treba birati sadnice sa slabo bujnijim podlogama M26, M27 ili M9 za jabuku. Za krušku izabrati sadnice s podlogom dunje ili nekom drugom slabije bujnosti. Odabrati sorte koje su dobri međusobni oprašivači i koje dobro plodonose na kratkom rodnom prirastu. Stabla je najbolje saditi u grupama s različitim sortama radi boljeg oprašivanja.

Odabrati osunčane terene

Prilikom sadnje za sadno mesto najbolji su osunčani tereni, zaštićeni od jakih vetrova, s dobrim vodno-vazdušnim karakteristikama zemljišta. Kotline za sadnju treba izbegavati zbog zadržavanja hladnog vazduha. Kod sadnje u posudama treba voditi računa da budu dovoljno velike posude, najmanje širine 45 centimetra, da bi koren imao dovoljno prostora za razvoj. Sadnja se obavlja na uobičajen način. Ovakvim sadnicama treba obezbediti potporu u vidu štapa ili redova žice u zavisnosti da li se sade pojedinačno ili u špalir.

Broj horizontalnih redova žice varira od visine stabla. Prilikom formiranja različitih oblika kordunice mogu se postavljati kose i vertikalne žice čiji broj zavisi od planiranog oblika kordunice. Visina ovih stabala je od 1,5 do dva metra. Održavanje ove forme traži redovnu letnju i zimsku rezidbu. Za koji oblik kordunice ćete se odlučiti zavisi od vas i uslova u vrtu, a kordunice različitih formi su se pokazale i kao veoma dekorativne u malim vrtovima i na malim terasama.

Vertikalna kordunica

Vertikalna kordunica je osnovni oblik iz koje su kasnije nastali svi ostali varijeteti ovog uzgojnog oblika. Odlika vertikalne kordunice je jedno stablo koje nosi kratke rodne priraste spiralno raspoređene duž provodnice koja se ne prekraćuje tokom formiranja. Ukoliko se javi slabije obrastanje kratkim rodnim drvetom treba ga stimulisati zasecanjem kore. Sade se na razmak od 60 centimetra.

Kosa kordunica

Kosa kordunica je dekorativni uzgojni oblik nastao iz vertikalne kordunice. Prilikom formiranja ovakvog stabla provodnica se dovodi pod ugao od 45º uz pomoć dodatne armature. Postoje dve forme kose kordunice: jedna sa stablom koje se odmah sadi pod uglom od 45º i druga forma koja se sadi na uobičajen način, ali se sadnica prekraćuje na visinu 30 centimetra. Prekaraćivanje treba obaviti u godini sadnje iznad bočnog pupoljka iz kojeg će na proleće doći do bočnog granjanja to jest razviće se buduća krošnja. Već u fazi mladara ovaj prirast potrebno je dovesti pod ugao od 45º. Svi prirasti koji se razviju ispod ovog prirasta potrebno je odstraniti. Kosa kordunica je produktivniji uzgojni oblik od vertikalne i lakše se održava tokom rezidbe. Savijanjem pod ugao od 45º manja je snaga obrastanja.

Horizontalna ili stepover kordunica

Ova kordunica je daljnja modifikacija kose kordunice. Prilikom formiranja uzgojnog oblika razvijaju se dva bočna prirasta dok se svi donji prirasti uklanjaju. Što je vrt manji to je horizontalna kordunica idealnija forma rezidbe. Obično se za gajenje u ovoj formi biraju kržljave sorte jabuke na podlozi M27. Sa formiranjem horizontalne kordunice započinje se u godini sadnje. Sadnica se prekraćuje na visinu 60 centimetra i sledeće godine se dva prirasta dovode u horizontalni položaj dok se ostali prirasti odstranjuju.

"U" kordunica ili svećnjak

Uzgojni oblik svećnjak je veoma dekorativan. Mogu se formirati jednokraki, dvokraki ili višekraki svećnjaci. Jednokraki svećnjak predstavlja stablo sa niskim stablom od 30 centimetra koje nosi dve vertikalne kordunice. Ove kordunice se formiraju od bočnih prirasta kojima treba obezbediti ravnomeran rast. Ostali prirasti koji se formiraju na stablu se odstranjuju. Mlade priraste, ostavljenje pre odrvnjavanja, sredinom leta potrebno je u osnovi dovesti u horizontalni položaj, a zatim ih uspraviti pod uglom od 90º. Mlade priraste koji se uspravljaju treba vezati za vertikalnu armaturu da bi prilikom odrvenjavanja zadržali oblik. Obično se sade na razmak 60 centimetra.

Dvokraki svećnjaci se formiraju na sličan način, ali deblo nosi dva svećnjaka. Potrebno je prvo formirati deblo sa dva prirasta koja će biti nosioci dva obična svećnjaka. Na običnom svećnjaku potrebno je prekratiti dva vertikalna prirasta na 10 centimetra iznad mesta savijanja. To će obezbediti formiranje po dva nova prirasta od kojih će se formirati svećnjaci.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Kordunice Voće Oblici Stepover kordunica U-oblik Jabuke Kruške


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.