Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje jabuke
  • 17.10.2020. 09:10

Koji su koraci do pravilnog skladištenja plodova jabuke?

Jabuke koje se skladište treba u jednom nizu poredati u plitke gajbice i preporuka je da se poredani plodovi ne dodiruju između sebe. Takođe je bitno znati da se voćke ne smiju skladištiti sa drugim vrstama, kao ni sa povrćem.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 248
  • 268
  • 0

Zrelost jabuke pri berbi direktno utiče na dužinu trajanja njenog čuvanja, zato je ovu radnju važno obaviti kvalitetno, brzo i u pravo vrijeme. Plodove beremo u fiziološkoj ili tehnološkoj zrelosti, u zavisnosti od njihove namjene.

Ako ih želimo odmah koristiti, beru se u tehnološkoj zrelosti, ali ukoliko ih namjeravamo skladištiti na duži vremenski period ili pak transportovati na udaljena mjesta, onda se beru u fiziološkoj zrelosti, napominje stručnjak za voćarstvo, Snežana Janjić.

Koje je najbolje vrijeme za berbu?

Veoma je bitno branje jabuka obaviti probirno u više navrata, što zavisi od krupnoće ploda i namjene. Najprije se beru najkrupniji i najkvalitetniji, a na kraju oštećeni plodovi kao i oni određeni za industrijsku preradu. Branje ne treba raditi ako je voće vlažno. Takođe se ne preporučuje ni rano ujutru jer može biti vlage od rose.

Za podizanje zasada jabuke potrebna velika investiciona ulaganja, ali dugi niz godina donosi profit

Za berbu se koristi razna amblaža - takozvane kengur torbe, zatim gajbe jabučare ili neka druga. Plodove treba lagano spuštati jedan na drugi, a torbe prazniti veoma pažljivo.

Odvajanje jabuka po kvalitetu

Prilikom skladištenja voćaka potrebno je uraditi klasiranje, odnosno odvajanje plodova po kvalitetu. Neophodno je ukloniti one koji su počeli truliti ili su oštećeni. Poželjno je jabuke skladištiti po sortama, ističe Janjićeva.

Prostorije u kojima se čuvaju moraju ispunjavati određene uslove u pogledu temperature, vlažnosti zraka i provjetrenosti. Voće se najbolje i najduže može održati u namjenski građenim prostorima za čuvanje jabuka (Ulo hladnjače). Objekti treba da su suhi, čisti i sa dobrom ventilacijom.

Bolesti jabuke i kruške u skladištu - kako ih spriječiti i liječiti

Jabuke koje se skladište treba u jednom nizu poredati u plitke gajbice i preporuka je da se poredani plodovi ne dodiruju između sebe. Takođe je bitno znati da se voćke ne smiju skladištiti sa drugim vrstama kao ni sa povrćem. Prilikom čuvanja voditi računa da gajbice budu složene pravilno, da ne upadaju jedna u drugu i da ne dolazi do gnječenja.

I poneki list

Kako smo ranije pisali, prilikom odlaganja jabuka, ostavite i poneki list jer on sadrži baktericidne materije i pozitivno će djelovati na čuvanje ovog voća.

Čuvanje plodova jabuke i kruške - ostavite im i poneki list

Takođe, prilikom berbe posebnu pažnju treba posvetiti higijeni ruku berača, njegovom zdravstvenom stanju i čistoći ambalaže, navodi stručnjak za voćarstvo.


Tagovi

Čuvanje jabuka Skladištenje Klasiranje Tehnološka zrelost Fiziološla zrelost Berba jabuka Slaganje plodova Higijena ruku


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...