Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje jabuke
  • 16.10.2020. 12:00

Koji su koraci do pravilno skladištenih plodova jabuke?

Jabuke koje se skladište treba u jednom redu poređati u plitke gajbice i preporuka je da se poređani plodovi ne dodiruju između sebe. Takođe je bitno znati da se jabuke ne smeju skladištiti sa drugim voće i povrćem, navodi stručnjak za voćarstvo Snežana Janjić iz PSSS Užice.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 272
  • 53
  • 0

Zrelost jabuke pri berbi direktno utiče na dužinu trajanja njenog čuvanja, zato je berbu važno obaviti kvalitetno, brzo i u pravo vreme. Jabuku beremo u fiziološkoj ili tehnološkoj zrelosti u zavisnosti od namene plodova.

Ako plodove želimo odmah da koristimo beru se u tehnološkoj zrelosti, ali ako želimo da ih skladištimo na duži vremenski period ili ih pak transportujemo na udaljena mesta onda se plodovi beru u fiziološkoj zrelosti, napominje stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Užice Snežana Janjić.

Koje je najbolje vreme za berbu?

Veoma je bitno da berbu plodova treba obaviti probirno u više navrata, što zavisi od krupnoće plodova i njihove namene. Najpre se beru najkrupniji i najkvalitetniji plodovi, a na kraju oštećeni plodovi kao i oni namenjeni za industrijsku preradu. Berbu ne treba obavljati ako su plodovi vlažni. Takođe se ne preporučuje berba rano ujutru, jer plodovi mogu biti vlažni od rose.

Manji rod jabuka u Srbiji - čeka se bolja cena, ali ne i izvoz na rusko tržište?

Za berbu se koristi razna amblaža; takozvane kengur torbe, zatim gajbe jabučare ili drugo. Plodove treba lagano spuštati jedan na drugi, a kengur torbe treba prazniti veoma pažljivo.

Odvajanje jabuka po kvalitetu

Prilikom skladištenja jabuka potrebno je da se uradi klasiranje, odnosno odvajanje plodova po kvalitetu. Neophodno je ukloniti plodove koji su počeli da trule ili su oštećeni. Poželjno je jabuke skladištiti po sortama, ističe Janjićeva.

Prostorije u kojima se skladište jabuke moraju ispunjavati određene uslove u pogledu temperature, vlažnosti vazduha i provetrenosti prostorija. Jabuka se najbolje i najduže može održati u namenski građene objekte za čuvanje jabuka (Ulo hladnjače). Prostor za skladištenje treba da je suv, čist i sa dobrom ventilacijom.

Koje su bolesti jabuke i kruške u skladištu

Jabuke koje se skladište treba u jednom redu poređati u plitke gajbice i preporuka je da se poređani plodovi ne dodiruju između sebe. Takođe je bitno znati da se jabuke ne smeju skladištiti sa drugim voće i povrćem. Prilikom skladištenja voditi računa da gajbice budu složene pravilno, da ne upadaju jedna u drugu i da ne dolazi do gnječenja plodova.

I poneki list

Kako smo ranije pisali, prilikom odlaganja plodova jabuke, ostavite i poneki list jer ono sadrži baktericidne materije i pozitivno će delovati na čuvanje ovog voća.

Čuvanje plodova jabuke i kruške - ostavite im i poneki list

Takođe, prilikom berbe posebnu pažnju treba posvetiti higijeni ruku berača, njegovom zdravstvenom stanju i čistoći ambalaže, navodi stručnjak za voćarstvo.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Jabuke Skladištenje Klasiranje Tehnološka zrelost Fiziološla zrelost Berba jabuka Slaganje plodova Snežana Janjić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.