Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noževi za kalemljenje
  • 30.03.2023. 07:30

Koje vrste noževa za kalemljenje postoje?

Posebno je važno da je stalno čist i dobro naoštren. Takav pravi glatke rezove, ne gnječi i ne kida ćelije na podlozi i plemki, pa one nakon spajanja brže i bolje srastu.

Foto: Depositphotos/thefutureis
  • 1.215
  • 117
  • 0

Veliki je broj tipova noževa za kalemljenje. Najčešće se koriste oni za okulaciju, kalemljenje na obični i popravljeni (tzv. engleski) spoj i pod koru, zatim onaj za kalemljenje na presek (trougao ili klinasto kalemljenje), na rascep i za kalemljenje oraha, piše prof.dr.sc. Ivo Miljković u svojoj knjizi Opšte voćarstvo.  

Na sledećem crtežu prikazana su dva tipa noževa za kalemljenje, odnosno okuliranje.

Nož za kalemljenje 1. obični, 2. s koštanim nastavkom 

On dalje opisuje da se obični nož za kalemljenje za okuliranje sastoji od reznog dela ili nožica i ručke. Neki tipovi imaju na ručki koštani, celuloidni, plastični ili metalni nastavak koji služi za razmicanje kore na podlozi i utiskivanje okašca. Oštri deo kojim režemo (nožić) može da bude različite dužine, a najčešće je dug od 42 do 55 milimetara. 

Ističe da su razlike u obliku određene uglavnom veličinom i zakrivljenošću vrha, koji se zove nosić ili kljun. Svi tipovi nemaju izvučen nosić ili kljun, ali imaju na gornjoj strani pri vrhu tupo zadebljanje klinastog oblika, koje služi za razmicanje kore na podlozi u obliku slova "T" i uklapanja okašca u razrez. 

Oni za kalemljenje pod koru, na obični ili poboljšani (engleski) spoj te za kalemljenje na reznicu imaju čelični nožić dug oko 60 mm i izdužen vrh (kljun ili nosić). Nosić s jedne strane ima potpuno ravnu i glatku površinu. S druge, tzv. kose strane, na kojoj je i urez za otvaranje noktom, lagano se uzdiže od ivice sečiva prema gornjem delu.

Oštrenje noža 

Pojašnjava da se nož nikada ne oštri sa ravne strane, već sa one na kojoj je urez za otvaranje. Oštrenje se obavlja na fino izrađenom brusu. Brus se natopi vodom, a zatim se po njemu lagano prave ujednačeni krugovi, kako je prikazano i na ilustraciji.

Oštrenje noža 

Miljković dodaje da nakon što se tako naoštri, potrebno je na još finijem brusu, koji se ovlaži lanenim uljem, oduzeti manje ili više mestimično izvučeni čelik. Je li dobro naoštren, proveravamo na ruci ili na poprečnom preseku izdanka. Oštar je ako može brijati dlake, a da se ne oseti čupanje i bol ili ako na preseku izdanka ne pravi nabore ni na drvetu ni na srčiki.

Posebno je važno da je stalno čist i dobro naoštren. Takav pravi glatke preseke, ne gnječi i ne kida ćelije na podlozi i plemki, pa one nakon spajanja brže i bolje srastu.

"Posebno je važno da se okašca s plemke skidaju skroz oštrim nožem, da se ne povredi osnova krune pupoljka", upozorava ovaj stručnjak i dodaje da se zbog toga oni izrađuju od provklasnog materijala, odnosno od najboljeg čelika. 

Kako radi nož za kalemljenje?

Nož za kalemljenje radi na potez, a ne na pritisak (upiranje). Miljković naglašava da je kod rada s njim potreban poseban oprez i daje primer u slučaju da pripremamo plemke za kalemljenje na popravljen spoj.

Levu ruku u laktu čvrsto prislonimo uz grudni koš, a u njoj držimo plemku. Nož držimo čvrsto u desnoj ruci, tako da nam palac stoji u paralelnom položaju s oštrom ivicom. Potom ga postavimo malo ukošeno uz plemku, a palcem ga pridržavamo uz oštricu. Zatim povučemo desnu ruku paralelno s grudnim košem. Palac držimo čvrsto (nepomično) u paralelnom položaju s oštricom. Na taj se način brzo, bezbedno i precizno mogu napraviti odgovarajući rezovi. 

Nakon obavljenog posla nožić se obriše i zatvori u korice. Korice se izrađuju od kosti, plastične mase ili tvrdog poliranog drveta. 

Kalemljenje u rascep

Postoji više tipova noževa za kalemljenje u rascep. Obično se satoje od čeličnog nožića, koji je pri vrhu zadebljao i zatupljen ili je klinastog oblika, i ručke. Srednji deo služi za zarez (rascep) na podlozi, a tupi ili klinasti deo za razmicanje usečenog dela kod ulaganja plemke, pojašnjava Miljković. 

Nož za kalemljenje u raskol 

Svi su oni zadebljani nasuprot sečivu. Po tom zadebljanju udaramo drvenim čekićem tako da nam nož uđe u drvo podloge i izvede zarez (rascep). 

Za kalemljenje oraha

Ima više načina kalemljenja oraha, a izvode se različitim noževima za kalemljenje. Među njima se po obliku posebno ističu kalifornijski i gajzenhajmski (Geisenheim). 

Levo: kalifornijski, desno gajzenhajmski

Nož za cijepljenje na prorez

Za kalemljenje na prorez konstruisan je poseban nož. Njime se na podlozi može brže, lakše i tačnije izrezati drvo s korom i napraviti prorez pravilnog oblika. 

Nož za kalemljenje na prorez

Postoji mnogo načina kalemljenja, a isto tako i puno tipova kalemarskih noževa, a takođe i mašine za kalemljenje voćaka (oraha) i vinove loze, zaključuje Miljković. 


Tagovi

Oštrenje noža Noževi za okuliranje Nož za kalemljenje Kalemljenje na presek Kalemljenje na rascep


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.