Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba
  • 03.05.2021. 09:45

Koje su prednosti ljetne rezidbe kajsije u prvoj polovini juna?

Prikraćivanje izvedeno u ovim terminima imalo je za posljedicu veći broj i veću dužinu razvijenih prevremenih grančica.

Foto: Depositphotos/ocskaymark
  • 150
  • 15
  • 0

U praksi mnogih voćarskih zemalja pokazalo se da rezidba, ako se pravilno obavi, može biti uz ostale agrotehničke mjere, jedan od osnovnih činilaca redovne rodnosti i povećanja rentabilnosti uzgoja kajsije. Na takav način se inače, pravilno oblikuje kruna mlade voćke, ujednačava vegetativni rast, obnavljaju rodne grančice, starije voćke podmlađuju što se odražava na produženje isplativosti roda.

Orezivanjem kajsije osiguravamo da stabla budu jaka i uspravnog položaja, a grane i grančice zauzimaju pravilan ugao, jednaku osvjetljenost svih dijelova krošnje, navodi stručnjak za voćarstvo, Radmila Koprivica.

U koje vrijeme orezivati kajsiju: Od cvjetanja do septembra!

Ova pomotehnička mjera utiče na poboljšanje parametara kvaliteta ploda poput obojenosti, ravnoteže između rastvorljivih suvih materija i ukupnih kiselina, akumulaciju šećera i drugo. Takođe, rezidbom se uspostavlja balans između vegetativnog rasta i rodnosti.

Od berbe do kraja avgusta

Ljetna rezidba kajsije odavno se primjenjuje u evropskim zemljama sa razvijenom proizvodnjom. Može se praktikovati prije i poslije branja, uzimajući u obzir razvoj cvijetnih pupoljaka. Ukoliko je prikraćivanje mladara obavljeno ranije, prije berbe, najčešće se iz ljetnih pupoljaka razvijaju prevremene grančice na kojima se razvijaju cvijetni pupoljci. Orezivanjem u ljetnom periodu, takođe, utiče se i na smanjenje bujnosti stabala, ranije plodonošenje i kvalitet voća.

U zasadima kajsije u našoj zemlji ljetna rezidba izvodi se po pravilu poslije obavljene berbe do posljednje dekade avgusta. Potreba za orezivanjem kajsije u ovom periodu, kod nas je naglašena s obzirom na činjenicu da je u domaćim voćnjacima dominantna podloga sijanac džanarike, koja je veoma bujna, a rezidba prije branja, koja uglavnom podrazumijeva zahvate na mladarima djeluje inhibitorno na njihov rast i olakšava kontrolu bujnosti stabla, objašnjava Koprivica.

Bolje se pokazali raniji termini rezidbe

Rokovi u kojima treba odraditi ovu rezidbu nisu precizno definisani, ali rezultati ispitivanja provedeni na ovim prostorima, pokazali su da kajsija kalemljena na sijancu džanarike, pozitivno reaguje na mjeru prikraćivanja mladara u okviru ljetnog orezivanja, naročito ako se ono sprovodi u prvoj polovini juna.

Prikraćivanje izvedeno u navedenim terminima imalo je za posljedicu veći broj i veću dužinu razvijenih prevremenih grančica. Dobro razvijene prevremene grančice, koje se do kraja vegetacionog perioda diferenciraju u kvalitetne rodne grane, imaju još jednu prednost, a to je da je cvjetanje na njima i do nekoliko dana kasnije u odnosu na cvjetanje majskih kitica.

Sa druge strane, kasniji rokovi skraćivanja djelovali su inhibitorno na vegetativni prirast i dobijen je mali broj, uglavnom kratkih prevremenih grančica, pretežno generativnog karaktera, navodi ovaj stručnjak.


Tagovi

Rezidba kajsije Bujnost stabla Sijanac džanarike Prevremene graničice Ljetna rezidba Pomotehnička mjera


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...