Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz voća
  • 25.02.2019. 08:00

Koje posledice može izazvati izvoz prepakovanog voća Rusima?

Nakon još jedne afere u vezi s izvozom prepakovanog voća u Rusiju država najavljuje konačni obračun sa prevarantima. Uprava carina će uvesti aplikaciju za naknadno praćenje porekla robe, voćari pozivaju nadležne institucije da zavedu red da njih ne bi sitna zarada preprodavaca, preskupo koštala.

Foto: Pixabay / MarkThomas
  • 304
  • 23
  • 0

Nakon još jedne afere u vezi s izvozom prepakovanog voća u Rusiju država najavljuje konačni obračun sa prevarantima. Kako prenosi RTS, Uprava carina uvodi aplikaciju za naknadno praćenje porekla robe. Međutim, dok se čeka da država potpiše Sporazum o bescarinskom izvozu u Evroaizijsku uniju voćari pozivaju nadležne institucije da zavedu red da njih ne bi sitna zarada preprodavaca, preskupo koštala.

Uhapšeni zbog sumnje da su voće uvezeno iz Grčke prodavali u Rusiji kao srpsko

Karaklajić: Ozbiljan proizvođač voća se ne bavi reeksportom

Prema saopštenju MUP-a, početkom prošle sedmice uhapšeno je nekoliko izvoznika i 50-ak poljoprivrednika koji su im za oko stotinu evra izdavali potvrde da je voće iz uvoza proizvedeno na njihovim parcelama. Voćar iz sela Brestovik, kod Smedereva Žika Karaklajić tvrdi da ozbiljan proizvođač to ne radi, već to rade ljudi koji su maltene na ivici egzistencije. Karaklajić taj kriminalni postupak ne opravdava, ali dodaje da je neko ovim ljudima objasnio kako da postupe i dao im smernice za malverzacije. On naglašava da pravi voćari ne rade reeksport, nego isključivo proizvode voće.

Lane u Srbiju uvezeno 34.000 tona jabuke

Predstavnici voćarske Asocijacije "Plodovi Srbije" ističu da su znajući trgovačke manire, odmah po uvođenju evropskih sankcija Rusiji tražili zabranu reeksporta. Član te asocijacije Ratko Vukićević sa žaljenjem kaže da je prema zvaničnim podacima lane u Srbiju uvezeno 34.000 tona jabuka. On dodaje da svako ko se imalo bavi voćarskim poslom u našoj zemlji zna da to nije završilo na trpezi građana Srbije već je odmah išlo u reeksport. Vukićević upozorava da tako uništavamo sopstvene zalihe, proizvođače i farmere koji su uložili ogroman novac i trud u proizvodnju. Poljoprivrednici su primorani da svoje jabuke ili daju u bescenje ili da ih na kraju bace.

Bez izvoza koštičavog voća u Rusiju proizvođači na ivici propasti

Podsećamo da je Rusija Srbiji pretprošle godine uvela embargo na izvoz krušaka nakon što smo im isporučili sortu konferens koja se proizvodi u Belgiji. Ta zabrana je ukinuta, ali smo u avgustu 2018. godine dobili novu i to na izvoz koštičavog voća zbog virusa monilije, koji našoj zemlji nije ni postojao dok nije krenuo reeksport. Žika Karaklajić, kaže da koštičavo voće nema šanse da se pojede u Srbiji, dodajući da će  bez izvoza naši voćari sigurno propasti, a samim tim je šteta je nemerljiva.

Očekuje se ponovna dozvola izvoza

Karaklajić smatra da je u konkretnom slučaju zatajila fitopatološka služba koja izdaje zdravstveno uverenje o ispravnosti voća koje se uvozi. Jedna od tema nedavnih razgovora nadležnih institucija Srbije i Rusije bio je upravo izvoz koštičavog voća u ovoj sezoni. Prema saopštenju Uprave za zaštitu bilja, dogovoreno je naša zemlja ruskoj strani dostavi Program upravljanja štetnim organizmom Monilinia fructicola , pa se očekuje da izvoz ponovo bude dozvoljen.

Protokolom do lakše kontrole sledljivosti robe

Najava odlučnije borbe s prepakivačima

Carina je najavila odlučniju borbu sa prepakivačima. To znači da će osim na granici, biti pojačane i naknadne kontrole zbog čega se uvodi i aplikacija za praćenje. Sara Srdić iz Uprave carina kaže da će na taj način biti zaštićen ne samo sporazum sa Ruskom Federacijom, već i država Srbija, njen ugled i dobri privrednike, kao i proizvođači koji posluju u legalnim tokovima. Ona se nada da će se pojačanim kontrolama, ako ne iskoreniti, a ono bar znatno smanjiti zloupotrebe.

Nedimović: Prevaranti će biti kažnjeni

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović upozorava da će svako ko ugrozi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom biti kažnjen. Poznavaoci prilika kažu da Sporazum o bescarinskom izvozu sa Evroazijskom unijom nije ugrožen. Međutim, iako odnosi sa Rusima osim političke i ekonomske, imaju i emotivnu dimenziju, ne treba, testirati rusko strpljenje i malverzacijama i prevarama ugrožavati dobro izgrađene odnosi.


Izvori

RTS


Tagovi

Voće Izvoz Srbija Rusija Ratko Vukićević Žika Karaklajić Sara Srdić Uprava carina Embargo Branislav Nedimović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao