Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poruka otkupljivača
  • 26.05.2022. 16:30

Ko očekuje da malina bude 10 KM/kg može početi da krči malinjak

Hladnjače na zalihama imaju još prošlogodišnje robe. Cijena će kažu zavisiti od tržišta, no male su šanse da će dostići 10 maraka po kilogramu

Foto: Depositphotos/RubinowaDama
  • 802
  • 182
  • 0

Uoči početka sezone branja malina, ne stižu nimalo optimistične prognoze otkupljivača. Iako se prije nekoliko sedmica, a gledajući globalno tržište, nagađalo da bi cijena kilograma ovog voća, u otkupu mogla dosezati i 10 KM po kilogramu, sve su prilike da od toga neće biti ništa.

Lani su otkupljivači plaćali i po 6,80 KM/kg. Ova je cijena proizvođačima, uslijed velikih poskupljenja repromaterijala i gnojiva, sada niska i neprihvatljiva. Unazad nekoliko godina ona je rasla od 1,50 KM do 3,50 KM/kg koliko je iznosila 2020. godine,

Rod ispod prosjeka

Ovogodišnja berba, trebala bi početi već oko 10. juna. Dragomir Pavlović iz Teslića, koji uzgaja maline na pet dunuma, rekao je za Glas Srpske da će biti dobro ako ubere i 500 kilograma po dunumu.

"Rod će biti ispod prosjeka, s tim da je kvalitet bar za sada dobar. Otkupna cijena još nije poznata, ali ako ostane na nivou prošlogodišnje, ja ću iskrčiti malinjake. Neobjašnjivo je koliko je sve poskupjelo od đubriva pa nadalje, a da cijena roda ostane ista. Na osnovu svega toga sve ispod deset maraka znači minus za proizvođače", rekao je Pavlović.

Hladnjače na zalihama imaju još prošlogodišnje robe. Cijena će kažu zavisiti od tržišta, no male su šanse da će dostići deset maraka po kilogramu.

"Na deset maraka proizvođaču za kilogram maline imamo još najmanje četiri marke troškova za ambalažu i zamrzavanje, tako da je to onda 14 KM, a teško da će izvozna cijena biti tolika, tako da je sve još neizvjesno", rekao je vlasnik hladnjače Agro dr Petko Rankić i dodao da ove godine neće biti dovoljno količina voća.

Kupina 2 KM/kg

Vlasnik hladnjače Agros Stamenko Katanić poručio je proizvođačima koji očekuju cijenu od deset maraka da već sada mogu početi krčiti malinjake, jer od te cijene nema ništa.

"Mora i proizvođač malo da razmišlja glavom potrošača. Optimistična je varijanta da cijena ostane na nivou prošlogodišnje. I u Srbiji se priča da će početna cijena biti između pet i šest maraka", kazao je Katanić.

Kada je riječ o kupinama, lani je kilogram u otkupu koštao pet maraka, a ove će godine, smatra, situacija biti mnogo drugačija. Navodi kako će biti dobro ako kilogram bude i dvije marke.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka penjačica iz porodice ruža (Rosaceae) te naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte te mjestimično odrvenjela. Bodljike služe... Više [+]

Tagovi

Malina Kupina Poljoprivvreda Proizvođači malina Otkup malina Dragomir Pavlović Petko Rankić Stamenko Katanić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]