Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj malina
  • 01.07.2022. 12:00

Ko nije iskrčio malinjak, ove godine zadovoljno trlja dlanove

U posljednje dvije godine povećala se otkupna cijena malina, ali podizanja novih zasada skoro i da nema imajući u vidu šta se dešavalo prije četiri godine

Foto: Bojan Kecman
  • 487
  • 142
  • 0

Niske otkupne cijene malina prije nekoliko godina kada je cijena dostizala sramnih 1,50 KM/kg, dovele su do masovnog krčenja zasada u sjevero-zapadnom dijelu Republike Srpske, najviše u banjalučkoj i prijedorskoj opštini. Slična situacija bila je i u Federaciji BiH, naročito oko Sanskog Mosta i Cazina.

U posljednjih nekoliko godina mnogi su počeli da se bave uzgojem borovnica koja godinama ima stabilnu otkupnu cijenu od barem 10 KM/kg. Međutim, po svemu sudeći, za uzgajivače malina opet dolaze bolja vremena.

Cijena 10 KM po kilogramu?

Malo ko se odlučuje za novu sadnju, a oni koji su izdržali krizu s otkupnim cijenama, sada zadovoljno trljaju ruke. U prošloj i naročito ovoj, došlo je do rasta otkupnih cijena malina koja će, nakon skladištenja u hladnjačama, po svemu sudeći, biti 10 KM/kg. I ono malo pojedinačnih uzgajivača koji imaju najviše dva duluma pod ovom kulturom prodaju takođe svoj rod po cijeni od 10 KM.

Suša će definitivno uticati na rod, ali će to da kompenzuje viša otkupna cijena

Oni su još u prednosti ako ne moraju da angažuju berače. Inače, u toku je berba sorte Vilamet, a uskoro će da se zahukta i berba Mikera. Stanovništvo koje želi da kupi kilogram ili nešto više malina, imaju problem pri kupovini direktno od vlasnika gazdinstva jer, s obzirom da je uglavnom riječ o manjim površinama, u velikom broju slučajeva ne može da se ispoštuje potražnja.

Suša umanjila rod

Razlog poskupljenja je u trostruko većoj cijeni mineralnih đubriva u odnosu na prošlu godinu. Poskupila su i sredstva za zaštitu bilja, a čak je i stajnjak poskupio pa je sad skoro nemoguće naći prikolicu s dva do tri kubika stajnjaka ispod 100 KM. Ovogodišnji prinosi malina su dobri i kreću s i do osam tona po hektaru, u zasadima u kojima je, osim redovne ishrane i zaštite, obavljano i navodnjavanje.

Suša će definitivno uticati na rod, ali će to da kompenzuje viša otkupna cijena. I kvalitet roda je zadovoljavajući. Berači dobijaju od marku do 1,5 KM po kilogramu, a imajući u vidu da se može nabrati i do 50 kilograma, dnevnica i nije loša budući da je obezbjeđen i minimalno jedan obrok.

Ministarstvo podržava proizvođače

Proizvođači koji su u registru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske mogu da računaju i na podsticaj u vidu premije za proizvedenu i otkupljenu malinu, regresirano dizel gorivo, kao i podršku kapitalnim ulaganjima u koje spada dosta mjera, od podizanja zasada, izgradnje hladnjača do kupovine mehanizacije.

Najavljena podrška za podizanje novih zasada

Prema najavama, za jesenju ili proljećnu sadnju trebalo bi da bude obezbjeđena i značajnija podrška u vidu kompletnog finansiranja nabavke novih sadnica malina za podizanje novih zasada.

U ovoj godini malina je bila izostavljena iz te podrške, a za narednu sadnju, prema dogovoru Udruženja voćara RS i resornog Ministarstva, podrška neće biti realizovana za podizanje novih zasada breskve, već malina.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Vilamet Miker Uzgoj malina Cijena maline Kvalitet roda


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.