Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Knip sadnice
  • 28.01.2023. 10:30

Knip sadnice u voćarstvu - proizvodnja, prednosti i mane

Proizvodnja knip sadnica počinje sadnjom podloga u proljeće i kalemljenjem na spavajući pupoljak u avgustu.

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 163
  • 15
  • 0

Paralelno s prelaskom na savremenu i intenzivnu voćarsku proizvodnju, kada se u proizvodnju uveo novi uzgojni oblik - vitko vreteno, i potiskivanjem do tada primjenjivanih uzgojnih oblika, javlja se potreba za što kvalitetnijim sadnim materijalom koji će zadovoljiti osnovne zahtjeve savremenog voćarstva, a to su rano stupanje u rodnost, visoki prinosi i dobri kvalitetni plodova.

Takve zahtjeve može da zadovolji jedino sadnica s formiranim grančicama, koje će u kratkom roku formirati krunu i već u drugoj godini od zasnivanja zasada dati značajan prinos, navodi Dragan Bejatović iz Poljoprivredne savjetodavne službe Republike Srpske.

"Proizvodnja jednogodišnjih sadnica s krunom formiranom od prijevremenih grančica počela je u Holandiji paralelno s pojavom vitkog vretena, a ubrzo je krenula i proizvodnja dvogodišnjih sadnica s formiranom inicijalnom krunom nazvanih knip sadnica", dodaje savjetodavac.

Proizvodnja počinje u proljeće

Naziv potiče od holandske riječi "knip", što u prijevodu znači isjeći, a označava tehnološki postupak prikraćivanja ljetorasta. Njihova proizvodnja počinje sadnjom podloga u proljeće i kalemljenjem na spavajući pupoljak u avgustu.

"Pupoljak do kraja vegetacije sraste s podlogom, miruje do proljeća kada počinje da raste i da se razvija", ističe Bejatović, pojasnivši da sadnja podloga treba da je 25-30 cm u redu, a red od reda treba da je prilagođen raspoloživoj mehanizaciji, 80-120 cm.

Kalemljenje na spavajući pupoljak obavlja se u avgustu (Foto: YouTube/misoo83 tutorials)

Pored svakog kalema postavlja se naslon - drveni štap ili slično, uz koji će se vezivati mladar koji se tokom godine razvija, a koji će formirati buduću sadnicu. Tokom vegetacije, mladar koji je izbio iz okalemljenog pupoljka privezuje se uz štap nekoliko puta kako bi rastao pravo. Mladari koji imaju uspravan rast daju bolju sadnicu (porast 120-150 cm tokom prve vegetacije).

"U proljeće sljedeće godine, prije početka vegetacije, obavlja se prekraćivanje na visini 70-80 cm u odnosu na površinu zemljišta. Na toj visini prečnik sadnice treba da je najmanje 10 mm. Ispod reza su samo pupoljci bez prijevremenih grančica, koje su uklonjene u toku prethodne vegetacije, ukoliko ih je bilo", kaže ovaj stručnjak.

Kako uzeti i čuvati voćne kalem grančice?

Nakon početka vegetacije, ispod presjeka se ostavlja samo jedan mladar koji, će dati buduću sadnicu, a ostali se uklanjaju. Prijevremene grančice na novom porastu se formiraju na visini od oko 80-90 cm.

Njega sadnica

Kvalitetnom njegom sadnica, koja podrazumijeva navodnjavanje, obradu zemljišta, zaštitu i prihranu putem fertirigacije, folijarno i na druge načine, osigurava se porast brojnih prijevremenih grančica. Da bismo pospješili obrastanje vršnog mladara, na prijevremenim grančicama primjenjuju se i druge odgovarajuće mjere poput uklanjanja vršnih listova.

"Kada vršni ljetorast na sadnici dostigne dužinu 15-20 cm, listići na vrhu mladara se uklanjaju. Ova operacija se obično obavlja ručno, a ponavlja se četiri do šest puta, obično jednom sedmično, a ako je porast sadnica intenzivan, i dva puta", navodi stručnjak, dodavši kako je važno da se ne ošteti vršna tačka rasta. Rezultat uklanjanja mladara je grananje sadnice.

Broj grančica zavisi od sorte, ali svakako je više grančica nakon uklanjanja vršnih listova nego bez toga. Postupak odstranjivanja vršnih listova treba da se obavi kada se dostigne potreban porast bez obzira na vremenske prilike. Ovaj postupak bazira se na pojavi apikalne (vršne) dominacije, koja je rezultat nagomilavanja auksina, hormona rasta, u vršnim dijelovima biljke. Uklanjanjem vršnih listova pupoljci ispod daju novi porast (prijevremene grančice).

Kvalitetne sadnice - preduslov za uspješnu voćarsku proizvodnju

Vrijeme proizvodnje je 2 ili 3 godine. Pored standardnih sadnica metod je veoma pogodan u proizvodnji sadnica sa posrednikom.

"Kvalitetne knip sadnice odlikuju se minimalnim prečnikom od 14 mm na visini od 100 mm iznad površine zemlje, minimalnom visinom od 1,6 m iznad spojnog mjesta, minimalno tri grančice su dužine preko 30 cm, a poželjno je da imaju najmanje sedam grančica", pojašnjava i dodaje da ugao grananja treba da je minimum 60 ili više stepeni, a debljina ne smije prijeći 30 posto debljine vodilice.

Prednosti i nedostaci

Važna karakteristika kvalitetne knip sadnice je kvalitetan korijenov sistem s mnogobrojnim žilama, a dužina podloge u zemljištu treba da bude minimum 250 mm.

Prednosti knip sadnica:

  • Razvoj velikog broja prijevremenih grančica zbog poremećaja ravnoteže između korijenovog sistema i nadzemnog dijela
  • Razvoj prijevremenih grana na željenoj visini tako da poslije sadnje sve ostaju na sadnici, izuzev ako su pregusto raspoređene
  • Uglovi prijevremenih grana su veliki (čak i veći od 90°), tako da nije potrebno savijanje
  • Dužina prijevremenih grana se postepeno smanjuje od osnove prema vrhu i sadnica formira konusnu krunu
  • Visoka početna rodnost

Nedostatci knip sadnica:

  • visoka cijena sadnica
  • mali broj sadnica po jedinici površine rastila
  • obavezna jesenja sadnja ili navodnjavanje

Po pravilu, kod sadnje knip sadnica obavezna je  jesenja sadnja i sistem za navodnjavanje koji se preporučuje zbog intenzivnog porasta voća i stvaranja velike lisne mase. To stvara veliku potrebu biljke za vodom kako bi se održala fleksibilnost i elastičnost biljnog tkiva i omogućila regeneracija korijenovog sistema dok on potpuno ne preuzme svoju ulogu, u suprotnom bez navodnjavanja bi došlo do velikog broja neprimljenih sadnica kao i zastoj u vegetaciji. Osim toga, neophodan je i naslon. 


Tagovi

Knip sadnice Proizvodnja sadnica Dragan Bejatović Njega sadnica Kalemljenje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.