Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maline i kupine
  • 10.06.2019. 07:30

Kišovito proljeće pogodovalo bolestima kupine i maline

Početkom ljeta, patogen koji je prezimio počinje sa zarazom u uslovima toplog i vlažnog vremena, kao što su postojeći vremenski uslovi ovog proljeća. Hemijska zaštita dosta je složena zato što je primjena ovih mjera ograničena karencom, odnosno, može se tretirati do cvjetanja.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 814
  • 25
  • 0

Simptomi hrđe maline i kupine (Phragmidium spp) uočavaju se na svim nadzemnim dijelovima biljke, a najviše su primjetni na izdancima i lišću. Rijetka je pojava da se nađu na lisnim drškama ili plodovima. Kod jačih zaraza, izdanci zaostaju u porastu, slabe i suše se. Zaražene izdanke treba orezati i spaliti da ne bi došlo do širenja zaraze. U blizini zasada pitome i gajene kupine, potrebno je uništavati divlju kupinu na kojoj se patogen održava.

Ovo oboljenje prisutno je kod svih sorti ovog voća. Na nekima su više, a na nekima manje izraženi simptomi. Bolest prouzrokuje sušenje i prijevremeno propadanje lišća, rodnih izdanaka i plodova, kažu u PSSS Prokuplje.

Kako pomoći voću?

Preventivne mjere su orezivanje i spaljivanje oboljelih izdanaka, zatim sakupljanje i zaoravanje oboljelog lišća i kvalitetna i blagovremena prihrana đubrivima.

Kako spriječiti sušenje korijena maline?

Pri sadnji kupine, trebalo bi obratiti pažnju na izbor otpornih sorti prema ovoj bolesti.

Hemijska zaštita dosta je zahtjevna pa se preporučuje rana primjena preparata na bazi bakra. Prvo prskanje na bazi bakra treba obaviti kada krene bubrenje pupoljaka, a drugo pred cvjetanje.

Takođe, u vegetaciji mogu se primjenjivati fungicidi na bazi aktivne materije Difenokonazola i Propikonazola.

Pojava žute hrđe kupine - Kuehneola uredinis

Ovaj patogen prvo je uočen na sortama kupine bez bodlji, a kasnije je zaraza zabilježena i na ostalim sortama. Bolest prouzrokuje sušenje i prijevremeno propadanje rodnih izdanaka i plodova.

Simptomi se uočavaju na svim nadzemnim dijelovima biljke, najuočljiviji su na izdancima, a rjeđe se mogu naći na lisnim drškama i plodovima. Kod jačih zaraza, izdanci zaostaju u porastu, slabe i suše se.

Organski uzgoj kupine

Patogen prezimljava u zaraženim izdancima ili u opalom lišću. Početkom ljeta, patogen koji je prezimio počinje sa zarazom u uslovima toplog i vlažnog vremena, kao što su postojeći vremenski uslovi ovog proljeća. Tokom vegetacije, gljivica se dalje širi, stvarajući više sekundarnih infekcija.

Kod đubrenja, važno je dodavati mikroelemente

Preventivne mjere su orezivanje i spaljivanje oboljelih izdanaka, zatim sakupljanje i zaoravanje oboljelog lišća i kvalitetna prihrana đubrivima. Veoma bitno je i dodavanje mikroelemenata. Pri sadnji, trebalo bi obratiti pažnju na izbor otpornih sorti prema ovoj bolesti.

Hemijska zaštita dosta je složena zato što je primjena ovih mjera ograničena karencom, odnosno, može se tretirati do cvjetanja. Preporuka je da se koriste fungicidi na bazi aktivne materije difenokonazola (Difcor, Vegas)i propikonazola (Tilt 250 EC, Tenor 250 EC). Poželjno je biti uporan protiv ove bolesti i boriti se protiv nje svim raspoloživim mjerama.

Kako zaštiti voće od hrđe maline - Phragmidium rubi-ideae?

Parazit se javlja na svim nadzemnim dijelovima maline. Na naličju lišća zapažaju se žućkasto - narandžaste pjege u kojima su spermacije i ecidije. Često je čitava površina liske prekrivena ecidijima, zbog čega se list suši i opada.

Gljivica prezimljava u teleutosporama ili miceliji, na zaraženim izdancima Na proljeće dolazi do formiranja uredospora koje vrše zarazu. Prezimjele teleutospore klijaju u bazidiposore, a one u spermacije a potom u ecidije sa ecidioporama.

Dvogodišnja malina - agrotehničke, pomotehničke i mjere zaštite u zasadima maline nakon berbe

Zbog prijevremenog opadanja lišća, loše je odrvenjavanje izdanaka i oni su podložni lakšem izmrzavanju tokom zimskog perioda.

Zaražene izdanke treba ukloniti iz malinjaka i obavezno spaliti. Potrebno je sakupiti i uništiti zaraženo lišće čime se smanjuje potencijal patogena za narednu vegetacionu sezonu. Preporučuju se preparati:  Folpan  (0,2 %), Captan 80 WG, Agrokaptan, Mankogal 80, Dithane DG Neotec,  Dithane M 45, (0,2 - 0,25 %).


Tagovi

Bolesti maline Hrđa kupine Mikroelementi Prihranjivanje Patogen Zaraza Simptomi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.