Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Green Grow Group
  • 23.03.2017. 15:00

Kemijsko prorjeđivanje plodova za veće prinose

Svaki voćar zna da je prorjeđivanje plodova važna i neophodna mjera. Kod kemijskog prorjeđivanja bitno je odrediti pravilan način primjene pesticida. Kako bi se odradilo na pravilan način, valja obratiti pozornost na niz čimbenika.

Foto: spectator/bigstockphoto.com
  • 1.842
  • 80
  • 0

Svaki voćar zna da je prorjeđivanje plodova važna i neohodna mjera. Utvrđeno je da prorjeđivanjem voća na stablima imamo veće prinose, povećava se kakvoća ploda, plodovi su ujednačenih veličina.

Bitno je da svaki plod ujednačeno dozrijeva, samim time olakšana je i berba jer plodovi nisu zbijeni. Plod ima veći sadržaj šećera, kiselina i vitamine. Prorjeđivanje se može vršiti na više načina: mehanički, kemijsko i ručno.

Potrebno se prilagoditi trenutnim uvjetima

Kod kemijskog prorjeđivanja bitno je odrediti pravilan način primjene pesticida. Kako bi se odradilo na pravilan način, valja obratiti pozornost na niz čimbenika:

  • sama sorta voća
  • klimatski uvjeti
  • intenzitet cvjetanja
  • razvoj biljke i ploda
  • uvjetima na terenu i drugi

Vrlo je bitno da se ne držimo slijepo procedura i uputa. Potrebna je prilagodba na uvjete u kojima se nalazimo. Ovisno o vremenskim uvjetima i tehnologiji koju koristimo, nekada je potrebno korištenje više vrsta biopreparata. Prije korištenja biopreparata, valja obaviti detaljno istraživanje i konzultiranje.

Preprarati za prorjeđivanje na bazi biljnih hormona

Preparati koji se koriste u prorjeđivanju su na bazi biljnih hormona, što za posljedicu ima odbacivanje dijela ploda. Primjeri sredstava koja su na bazi aktivnih tvari su:

NAD (naftil acetat-amid):

njegova primjena je u fazi 4-8 dana nakon pune cvatnje, a veličina ploda je 5mm, tretiranje se smije obaviti kod nasada starijih od četiri godine. Optimalna temperatura je od 12-17°C. NAD se prilokom primjene mora miješati sa okvašivačem ili mineralnim uljem. Ne smije se koristiti kod sorti Red delicious i Elstar.

U Republici Hrvatskoj za sada ni jedno od sredstava nema dozvolu za primjenu.

NAA (alfa-naftil octena kiselina):

idealna primjena je u fazi 14-18 dana nakon pune cvatnje, a tada je veličina ploda od 10-12mm. Prilikom određivanja temperature za tretiranje, valja uzeti u obzir posljedice koje se mogu dogoditi kod visokih i niskih temperatura. Kod visokih temperatura može doći do prekomjernog prorjeđivanja ploda, a kod tretiranja prilikom niskih temperatura neće doći do povećanja plodova. Izvrsni rezultati dobiveni su na sorti Jonagold, a ne smije se koristiti na sorti Delišes.

BA (benzil-adenin):

idealno vrijeme za primjenu ovog preparata je u fazi 14-21 dan nakon pune cvatnje, tada je veličina ploda od 10-15mm. U ovom slučaju optimalna temperatura trebala bi biti između 24-27°C u trajanju od tri dana nakon samog tretiranja. Ukoliko je potrebno može se koristiti u dva navrata. Pokazalo se da ima najslabiji učinak na sortu Gala.

Uvjeti koju utječu na bolju apsorpciju

Prema izvorima koje navodi Savjetodavna služba, na učinkovitost kemijskog prorjeđivanja utječu različiti čimbenici. Učinkoviti čimbenici koji utječu na bolju aplikaciju sredstva su klimatski uvjeti.

Određeni povoljni uvjeti utječu na bolju apsorpciju preparata i to:

  • oblačno vrijeme nekoliko dana prije tretiranja
  • temperatura preko 25°C
  • slaba opskrbljenost dušikom te mnogi drugi

Za više informacija o kemijskom prorjeđivanju plodova, kontaktirajte tvrtku Green Grow Group d.o.o. na telefon/fax: (+381) 065/465-3470, ili posjetite njihovu web stranicu.

Foto: spectator/bigstockphoto.com


Tagovi

Green Grow Group Kemijsko prorjeđivanje Voćke Kakvoća ploda Apsorpcija Klimatski uvjeti


Autorica

Ana Majnović

Više [+]

Ana je magistrica agroekonomike i administratorica na Agroklub portalu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo