Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kivija
  • 04.01.2018. 13:00

Kasim Osmanbašić prošle godine ubrao 300 kg kivija

Kivi u Kasimovom dvorištu rađa skoro svake godine jer je zaštićen od vjetra i mraza. Prošle godine je od 300, prodao 200 kilograma kivija.

Foto: Pixabay/kerobug
  • 5.107
  • 497
  • 1

Kasim Osmanbašić (59) iz Janje, još od 2004. uspješno uzgaja kivi u svom dvorištu. Svake godine proizvede skoro 300 kilograma kivija, od čega 200 kilograma proda. Naravno, puno ovog voća podijeli i pokloni komšijama i prijateljima.

Mraz i vjetar

Kasim, inače radnik Fabrike za sušenje povrća "Semberka", a po zanimanju bravar, angažiran na održavanju mašina, kaže da kivi u njegovom dvorištu rađa skoro svake godine, jer je zaštićen dvorišnim zgradama od mraza i vremenskih nepogoda, piše avaz.

I njegovi komšije uzgajaju kivi, ali su loze na otvorenom i tako više izložene udarima mraza i vjetra.

"Bilo je kod nas izuzetno niskih temperatura, više od minus 20 Celzijevih stepeni. Te sam zime ostavio više grana i izdanaka da bi stablo bilo snažnije i otpornije na te vremenske neprilike. Kod kivija su, kao i kod grožđa, žilice plitke, razvijaju se pri površini zemlje. Da bih zaštitio žile kivija, uoči zime, u novembru, uz stablo stavljam stajsko đubrivo, kreč i otpalim lišćem kivija štitim stablo. Sve ga to čuva od velikih minusa", kaže Osmanbašić.

Kasim kaže da ova mediteranska biljka izdržava temperature do minus 10 stepeni. U 2017. ubrao je skoro 300 kilograma kivija. Kaže da komšije i svi oni koji ga poznaju, rado kupuju njegov kivi, jer znaju da nije tretiran nikakvim hemijskim sredstvima.

Kivi nije tretiran, a uzgajaju i paradajz

"Želim da unučad, a imam ih osmero do sada, jedu zdravo, neprskano voće. Naravno, ne želim da bilo ko drugi od mene kupi nešto što nije potpuno zdravo. Živim u zajedničkom domaćinstvu sa suprugom Šefikom, sinom Eminom i snahom Dženitom. Na imanju imamo i plastenik, u kome proizvodim domaću sortu paradajza volovsko srce i novosadski jabučar. Rasadni materijal ne kupujemo nego ga sami proizvodimo", zaključuje Osmanbašić.

Foto: Pixabay/kerobug5211


Povezana biljna vrsta

Kivi

Kivi

Sinonim: - | Engleski naziv: Kiwifruit | Latinski naziv: Actinidia deliciosa L.

Kivi je višegodišnja listopadna biljka penjačica, dugih mladica na kojim su spiralno raspoređeni veliki tamnozeleni listovi. Izgledom je slična vinovoj lozi. Relativno je mlada... Više [+]

Tagovi

Kasim Osmanbašić Kivi Uzgoj kivija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]