Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Surround kaolinska glina
  • 25.05.2015. 14:00

Kaolinski preparati u voćarstvu

Kaolinska glina doprinosi podizanju kvaliteta voćarske proizvodnje.

  • 990
  • 23
  • 0

U poslednjih desetak godina voćari se suočavaju sa zahtevnijim standardima kvaliteta i sve jačom konkurencijom uvoznog voća. U toj tržišnoj utakmici, neophodno je iskoristiti sve mogućnosti za smanjenje gubitaka u proizvodnji i postizanje vrhunskog kvaliteta voća. U tom smislu potrebno je posvetiti se smanjenju šteta koje nastaju zbog sunčevog zračenja i temperaturnog stresa.

Surround - kaolinska glina - vodeći je preparat koji se u svetu koristi za zaštitu voćaka. U voćarskoj proizvodnji primenjuje se duže od tri decenije. Baziran je na kaolinu - inertnom prirodnom mineralu koji se koristi u prehrambenoj industriji i proizvodnji paste za zube. Zbog svoje jedinstvene formulacije, taj mineral ostvaruje vrhunsku refleksiju sunčeve toplote i zračenja. Na osnovu višegodišnjeg praćenja rezultata primene, utvrđena su pozitivna dejstva kada je reč o sprečavanju šteta od sunčevih opekotina, poboljšanju kvaliteta ploda, te smanjenju napada štetočina. Ti rezultati doprinose postizanju vrhunskog kvaliteta voća i većoj profitabilnosti proizvodnje.

Smanjen rizik od pojave opekotina

Ukoliko se primenjuje pre ekstremnih letnjih uslova i tokom vruće sezone, preparat pokriva površinu biljke zaštitnim slojem čestica kaolina, koje su formulisane i proizvedene posebnom tehnologijom. Te čestice odbijaju negativne ultracrvene i ultraljubičaste zrake, a takvim delovanjem zaštitni sloj može da snizi temperaturu na površini ploda za 6 do 8°C, umanjujući rizik od pojave opekotina.

Surround se pokazao vrlo zahvalnim u proizvodnji jabuka, jer uspešno deluje na smanjenje napada štetočina, pojavu mrežavosti i crvenila kod sorte Granny Smith. Rezultati primene u proizvodnji mandarina i maslina, takođe, su pozitivni, naročito kada je reč o poboljšanju kvaliteta ploda i smanjenju napada štetočina. S obzirom na to da ne spada u konvencionalna sredstva zaštite bilja, ovaj preparat može da se koristi u ekološkoj proizvodnji.

Kaolinska glina u eko proizvodnji jabuke

Kada temperatura vazduha dostigne 30°C ili više, velike su šanse da se pojave oštećenja u vidu opekotina. Jabuka spada u grupu osetljivih voćnih vrsta, tako da gubici zbog opekotina, kod nekih sorti, mogu da budu 20 do 30 % ukupnog uroda. Zaštitni sloj Surround S preparata, snižava temperaturu na površini ploda jabuke za 6 do 8°C, umanjujući tako rizik od pojave opekotina. Dobra pokrivenost zaštitnim slojem po celoj krošnji, smanjuje njenu temperaturu, i time umanjuje temperaturni stres voćke.

Tretman je najbolje obaviti pre pojave temperatura iznad 28°C. Zadovoljavajuća zaštita jabuka, kod voćnjaka bez mreža, postiže se ukupnom godišnjom primjenom od 80 kg/ha obično raspoređenih na 3 - 4 tretiranja, zavisno od temperaturnih kretanja. S obzirom na to da su štete od opekotina, od preko 5 %, na gornjoj trećini stabala prisutne i u voćnjacima pod mrežom, primena gline u ukupnoj godišnjoj količini od 35 - 40 kg/ha, takođe, ima ekonomsko opravdanje.

S obzirom na to da kaolinska glina pozitivno utiče na bolju fiziologiju biljke, uspešno smanjujući pojavu mrežavosti i crvenila kod sorte Granny Smith, a promenom boje i svojim mikrokristalima na površini biljke, odbija štetočine poput jabukinog smotavca, crvenog pauka i lisnih vaši, ne zagađuje okolinu i ima povoljnu cenu - kaolinsku glinu svakako treba uvesti kao redovnu meru u proizvodnji jabuka.


Tagovi

Štetnici Eko uzgoj Opekotine Surround Jabučni savijač Crveni voćni pauk Standardi kvalitete Rizik Prevencija bolesti Kaolinska glina Granny smith Mreža Profitabilnost proizvodnje Ultraljubičaste zrake Prirodni mineral Inertni mineral Konku


 

Tomislav Soldo

Više [+]

Diplomirani agronom smera Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo s višegodišnjim iskustvom u gajenju vinove loze, podizanju i vođenju zasada raznog voća. Proizvodni je savetnik i konsultant mnogim voćarima.