Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba i kalemljenje
  • 30.12.2019. 08:00

Kalemljenjem sadnica oraha do bržeg plodonošenja - sa rezidbom oprezno

Orah je jako pogodan za iskorišćavanje zapuštenih parcela. Kako se borimo sa iseljavanjem stanovništva, mnoga područja ostaju prazna i parcele koje su nekad redovno kultivirane, sada su zapuštene i na njima se pojavljuju opasni invazivni korovi i razne štetočine.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 4.038
  • 135
  • 0

Orah (Juglans regia) najpoznatija je voćna vrsta iz grupe jezgrastog voća koja je u poslednje vreme posebno popularna na ovim prostorima, u smislu podizanja intenzivnih zasada na površinama od 2 do 100 hektara.

Ovo voće prilagođava se svim vrstama tla i gotovo svim uslovima. U onim delovima zemlje gde su prolećni mrazevi česti treba izabrati zaklonjeno mesto jer će tako njegovo rano cvetanje biti zaštićeno od hladnoće. Na ovakvim područjima treba birati kasnije sorte oraha, odnosno sorte koje kasnije cvetaju.

U toplijim krajevima orah redovnije i bolje rađa. Koren u vreme zimskog mirovanja i mrazeva gotovo nikada nema oštećenja od mraza, a deblje žile izdrže i do -12 °C. Mladi plodovi oraha osetljivi su i mogu da izdrže temperature samo do -1 °C, u prvoj fazi rasta do -2 °C, a otvoreni muški cvetovi do oko -4 °C. 

Kako pripremiti zemljište za podizanje zasada oraha?

Za uspešan uzgoj oraha dovoljno oko 750 mm godišnjih padavina, ali dobro raspoređenih. Za sušnije podneblje u vegetaciji, bilo bi potreb­no letnje navodnjavanje oraha i to sa 40 - 50 mm vode mesečno.

Orah je heliofitna biljka, što znači da mu je potrebno mnogo svetlosti za rast i plodonošenje, u protivnom će rasti samo u visinu, a plodnost će mu biti smanjena ili će doći do pojave alternativnog plodonošenja (ne rađa svake godine).

Rezidba oraha

Rezidba oraha sastoji se od podrezivanja. Rezidbu oraha treba obavljati ređe jer stablo ovog voća loše podnosi rezidbu jer dolazi do pojave nekrotiranja tkiva na mestu rezidbe, izmrzavanja i pojave previše vodopija, koje je teško pretvoriti u rodno drvo rezidbom na rod.

Rezidba se razlikuje u tome da li se radi o sorti sa lateralnim, polulateralnim ili terminalnim plodonošenjem.

Rezidba oraha podrazumeva skraćivanje vegetativnih izbojaka kako bi na taj način isprovocirali porast malih rodnih grančica koje su na stablu raspoređene u zavisnosti od sorti i njenom tipu plodonošenja. U tom smislu treba i prilagoditi rezidbu jer ne može biti ista kod sorti sa lateralnim i terminalnim plodonošenjem.

Stablo oraha treba rezati što je manje moguće jer on ima šuplje drvo pa rezovi stvaraju slabe tačke gde mogu da se jave štetočine ili patogeni pa dolazi do zaraze tih delova stabla ili čitavog stabla. Obavezna je zaštita rana kalemarskim voskom, a nikako se orah ne sme rezati ako je temperatura manja od pet stepeni Celzijusa.

Kalemljenje oraha

Kalemljenje oraha kvalitetnim sortama omogućava nam da brzo dobijemo mnogo snažniji orah ili otporniji orah. On počinje kasnije da donosi plodove, ali pomoću kalemljenja može da se ubrza pojava prvog plodonošenja.

Efikasno se kalemi od sredine marta do sredine aprila. Za kalemljenje nam treba adekvatna i kvalitetna plemka sa stabla sorte koju želimo da kalemimo i adekvatna kompatibilna podloga neke sorte oraha koja ima dobre karakteristike podloge.

Kao podloga mogu da posluže pitomi orah ili crni američki orah (Juglans nigra) starosti jedne do dve godine. Poželjna visina podloge je oko 1,5 metar. Kao plemka uzima se vrh grančice željene sorte.

Kalemljenje terminalnim delom grančice u procep, omogućiće efikasno kalemljenje kod oraha. Pre svega, u februaru potrebno je da uzmemo vrh jedne mlade grane željene sorte i da je sačuvamo je na svežem mestu da bismo izbegli buđenje vegetacije. Grančicu je potrebno pravilno pripremiti na način da ona mora d se odreže u obliku kose površine sa jedne i sa druge strane u dužini otprilike četiri do šest centimetara i to ispod trećeg pupa počevši sa vrha.

Kako uzeti i čuvati voćne kalem grančice?

U martu ili do sredine aprila, pomoću kalemarskog dezinfikovanog noža ili hipa noža, napravimo procep po dužini mladog oraha (podloge), koji je dug do pet centimetara, počevši od sredine vršnog pupa.

Spajanje se obavlja tako da lagano uvučemo dvostruku kosu površinu grančice plemke u procep podloge polako šireći otvor u podlozi koji smo napravili. Kore plemke i podloge trebaju da budu u jako bliskom kontaktu, bar na jednoj strani površine napravljene rezom. Nakon spajanja potrebno je sve vezati rafijom i dobro stegnuti. Obavezno je premazivanje voskom za kalemljenje, s tim da pupovi plemke trebaju da ostanu nepokriveni.

Kalem se primio kada plemka potera nove listiće. Tada treba da odvežemo rafiju da bismo izbegli njeno usecanje u koru. Ako su izbile mladice iz podloge, treba ih odrezati i premazati rezove voskom za kalemljenje.

Važnost kalemljenja oraha i proizvodnje istog

Orah je jako pogodan za iskorišćavanje zapuštenih parcela. Kako se borimo sa iseljavanjem stanovništva, mnoga područja ostaju prazna i parcele koje su nekad redovno kultivirane sada su zapuštene i na njima se pojavljuju opasni invazivni korovi i štetočine.

Orah traži redak sklop, svega 150 - 200 sadnica ide na hektar pa nije skupa voćna vrsta za održavanje. Napada ga nekoliko bolesti koje se uspešno suzbijaju i na ekološki način i svega nekoliko štetočina koje se uspešno suzbijaju.

Kako pravilno đubriti zasade oraha?

Kako vlasnici ovakvih parcela izbegavaju da sade orah jer čekaju dugo na prve plodove (7 - 11 godina), upravo kalemljenje oraha omogućava da ne moraju dugo da čekaju na prve plodove i da već nakon tri do četiri godine mogu da ostvare finansijske rezultate na parceli na kojoj su zasadili orah.

Na ovaj način parcele se neće zapustiti i stvaraće se nove vrednosti umesto da se stanovništvo preda lošoj euforiji i tek tako odluči da napusti državu.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah se može saditi u jesen ili u proleće, ipak, preporučuje se jesenja sadnja jer se sadnice tako bolje primaju, a kod njih je i bolji rast u prvoj godini od sadnje. Ubraja se... Više [+]

Tagovi

Orah Kalemljenje Rezidba Uzgoj oraha Rodnost


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Bekir je diplomirani inženjer opšte poljoprivrede, radi na terenu BiH, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Posebno ga interesuje autohtona genetika svih biljnih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.