Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalemljenje
  • 22.08.2020. 16:00

Kalemljenje na spavajući pupoljak do septembra

Ovo je možda najbolji period za kalemljenje na spavajući pupoljak ili kalemljenje očenjem, saopštava Snežana Dragićević Filipović iz Poljoproprivredne savetodavne i stručne službe Čačak, a dve nedelje pre kalemljenja treba proveriti da li se kora na podlozi lako odvaja.

Foto: YouTube/misoo83 tutorials
  • 1.712
  • 323
  • 0

Kalemljenje se najčešće radi u periodu od 5. avgusta do pred kraj septembra. Bitno je naglasiti da u ovom periodu prvo treba obaviti kalemljenje koštunjavih voćnih vrsta, poput kajsije i šljive, potom kruške, trešnje, višnje i breskve, a tek na kraju se kaleme jabuke i dunje, savet je Snežane Dragićević Filipović iz Poljoproprivredne savetodavne i stručne službe Čačak.

Dve nedelje pre kalemljenja treba proveriti da li se kora na podlozi lako odvaja, ako se to ne dešava jedna od obaveznih mera je zalivanje podloge. U suprotnom će rezultat biti manji prijem kalemova.

Koje su i zbog čega idealne podloge za kalemljenje voća?

Za kalemljenje na spavajući pupoljak kalem-grančicu treba skidati neposredno pred kalemljenje da ne bi došlo do sušenja sa zdravih matičnih voćnih stabala. Treba voditi računa da podloga i grančica sa koje se skida pupoljak budu slične debljine, jer je tada najbolje prijanjanje za podlogu i srastanje pupoljka.

Okca iz središnjeg dela za bolji prijem

Prvenstveno se uzimaju lisni pupoljci, dok cvetne treba izbegavati jer po prijemu u proleće mogu cvetati i najčešće se suše. Za kalemljenje treba odabrati zrele grančice koje se nalaze na periferiji krune.

"Koriste se, dakle, iz tog središnjeg dela jer su tu okca dovoljno zrela za bolji prijem", ističe stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo.

Dragoljub Papić: Voće se oplemenjuje kalemljenjem, a sada je pravo vreme za to

Obavezno treba sa grančice skinuti svaki list do osnove te ostaviti jednu trećinu lisne drške. Kalem-grančica, koja prilikom skidanja treba da bude okrenuta vrhom ka telu, treba da se zaseče otprilike na jedan i po centimetar od osnove pupoljka, a potom polako skine pupoljak. Bitno je naglasiti da je potrebno da ima jedan mali deo kore i jedan tanji sloj drveta, otprilike do jednog centimetra iznad pupoljka.

Rez "T"

Na očišćenjom delu podloge, na nekih 10 do 15 centimetara od zemlje, kalemarskim nožem treba napraviti uzdužni presek oko tri centimetra, i poprečni presek širine jedan centimetar. Slikovito bi trebalo da izgleda u obliku slova T.

Drugom stranom, odnosno tupim delom noža, odvaja se kora od drveta i unutra se ubacuje kalem-okce koje se uzima sa kalem-grančice. Skinuti pupoljak se drži za peteljku i onda se uvlači u koru, odnosno rez T.

Ako deo lisne drške otpada - pupoljak se primio

Obavezno posle toga treba postaviti elastične trake koje će držati to kalem-okce. Ukoliko je prijem dobar, za petnaestak dana će se videti. Ako deo lisne drške koja je ostala na tom kalem-okcu lako otpada, znači da je pupoljak primljen. U slučaju da je drška sasušena, žilava i da se teško odvaja, to znači da se pupoljak nije primio. Ukoliko ima vremena može da dođe do prekalemljivanja.

Kako uzeti i čuvati voćne kalem grančice?

"Ako se kalemljenje odradi mnogo rano, može doći do cvetanja pupoljka pa neće moći nikad dovoljno sazreti. Kada nastupi zima, dolazi do smrzavanja. Praktično može da taj kompletni deo koji je kalemljen izmrzne."

Nega nakon kalemljenja

Nakon kalemljenja, biljka ulazi u period zimskog mirovanja. Potrebno je održavanje rastila tokom proleća kao što je redovno uklanjanje korova iz zasada, jer se u njima nalaze bolesti i štetočine, da ne prave zasenu i oduzimaju hranljive materije koje treba da koristi kalem da bi porast bio bolji.

Takođe, u sušnim godinama kada nema dovoljno padavina neophodno je obratiti pažnju na dovoljnu količinu vode i redovno navodnjavanje da bi taj procenat prijema bio bolji, ali ne treba preterivati sa velikim količinama vode. Mada kako naša sagovornica kaže 'ova godina je specifična, mnogo je padavina bilo, tako da nije neophodno navodnjavanje'.

"Ove godine treba uklanjati redovno korove jer ih zbog ovolike količine vode ima baš mnogo", kaže za Agroklub Snežana Dragićević Filipović.


Tagovi

Kalemljenje voća Kalemljenje na spavajući pupoljak Okce Rez T Pupoljak Snežana Dragićević Filipović


Autor

Aleksa Jadžić

Više [+]

Sasvim običan dan jednog mladog čarobnjaka je stalna želja za učenjem koja je Aleksu uvela u zakovitlani točak novinarstva kroz objave portala iSerbia i zvuke Radio Beograda 2.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]