Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mečja leska
  • 27.08.2019. 12:00
  • Rasinski okrug, Kruševac

Kalemljenje na mečjoj leski - pedantan, ali isplativ posao

Gajenje lešnika poslednjih godina je sve popularnije, glavni razlog je svakako visoka cena ovog proizvoda. Da će za sadnicama vladati veliko interesovanje, Ivan Stojković je predvideo još 2009. godine. Iz tog razloga započeo je proizvodnju mečje leske, koju većim delom kalemi i podaje kao sadnice lešnika, a delom prodaje kalemarima u svom kraju.

Foto: Ivan Stojković/Agroklub
  • 3.115
  • 152
  • 1

Ivan Stojković iz sela Vitanovac kod Kruševca bavi se gajenjem mečje leske, koju koristi za kalemljenje lešnika za sopstvene potrebe. Veliki deo mečje leske proda i kalemarima u okolini Kruševca.

U proizvodnji je zaokružio ceo proces: od semena mečje leske do krajnjeg proizvoda, a to je sadnica. Osim toga, on ima i zasad lešnika i jedan je od uspešnijih proizvođača kalemljenih sadnica lešnika.

Na ideju da se bavi ovom proizvodnjom došao je spontano: "Proizvodnjom se bavim od 2009. godine. A ideja je nekako došla sama po sebi. Bio je neki prilog o sadnicama kalemljenog lešnika. Malo sam se informisao, probao i eto, mislim da sam jedan od uspešnijih, kada je reč o kalemljenom lešniku.

Berba, sušenje i čuvanje lešnika

Kalemljenje mečje leske zahteva pedantnost

Ivan kaže da je proizvodnja mečje leske, odnosno kalemljenih sadnica veoma zahtevna. Proces proizvodnje od semena do sadnice traje oko dve godine i kvalitetna podloga je jako bitna. U prvoj godini se proizvode sadnice mečje leske, pa u drugoj sledi kalemljenje i sve što ide uz to, da bi se dobio krajnji proizvoda - to su kalemljene sadnice lešnika.

U odnosu na kalemljenje jabuke, kruške, vinove loze i drugih vrsta voća, ova proizvodnja zahteva veliku pedantnost.

"Kada mečja leska dostigne visinu oko 70-80cm ostavim je tu gde jeste i vrši se kalemljenje. Kalemljenje se vrši u drugoj godini, odnosno nakon navršene prve godine. Ko nema podlogu na licu mesta, kupljenu podlogu zasadi, čeka godinu dana, pa tek onda kalemi. Optimalno vreme za kalemljenje je mart, april. Prijem sadnica je od 55 do 95%, na šta utiče mnogo faktora." 

Ivan kaže da se kalemljenje može vršiti i ranije, ali je onda rizik proizvodnje veći. Jedne godine su kalemili u februaru, nakon čega su nastupili rani prolećni mrazevi, što nije rezultiralo zadovoljavajućim rezultatima. Tako da je najbolje sačekati mart mesec.

Godišnje prozvede oko 30.000 biljaka mečje leske i oko 5.000 sadnica kalemljenog lešnika. Proizvodnja se odvija na oko 50 ari. Prodajna cena kalemljene sadnice iznosi od 4,5 do 6 evra po sadnici u zavisnosti od količine. 

Uslovi za uspešnu proizvodnju

Za lesku Ivan kaže da je drvo senke, bolje uspeva u senci, što važi i za sadnice. Za proizvodnju mečje leske nema neke posebne uslove u odnosu na proizvodnju drugih vrsta sadnica, osim što s vremena na vreme prihranjuje zemljište ovčjim stajnjakom. Kaže da su u ovom kraju idealni uslovi za gajenje leske i proizvodnju sadnica. Optimalni uslovi su do 600 metara nadmorske visine. Ove sadnice daju mali rod već u prvoj godini, ali se može reći da se u četvrtoj isplaćuje uloženo. 

Značaj pravilne rezidbe lešnika

Leska je u svakom smislu isplativa

Kao što smo pomenuli, naš sagovornik ima i zasad lešnika. Iz razgovora sa njim saznali smo da je lešnik definitivno isplativa voćna vrsta, bilo da je reč o proizvodnji sadnica ili plodova. On nam je potvrdio da je domaća proizvodnja deficitarna i da se najveći deo domaćih potreba pokriva iz uvoza, tako da je gajenje lešnika u ovom trenutku veoma perspektivno.

Ovaj kraj Srbije je poznat po kalemarstvu, tako da se i porodica našeg sagovornika još od 1971. bavi kalemljenjem vinove loze. Tako se Ivan, kada je odlučio da se bavi uzgojem mečje leske i proizvodnjom sadnica, nije prvi put susreo sa ovim zanatom. U svemu ovome ima pomoć oca koji je u penziji. I pored toga, naš sagovornik kaže da život na selu iziskuje svaštarenje, tako da se pored proizvodnje mečje leske, njenim kalemljenjem i proizvodnjom sadnica, bavi i gajenjem svinja, ovaca, ali i stočne hrane.


Povezana biljna vrsta

Leska

Leska

Sinonim: - | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Leska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćna vrsta jer za razliku od drugih vrsta koje cvetaju u proleće, ona cveta zimi i to od decembra do... Više [+]

Tagovi

Lešnik Leska Mečja leska Podloga za kalemljenje lešnika


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".