Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tretiranje kalcijumom
  • 29.05.2015. 16:30

Kalcijum ključan za kvalitet ploda trešnje!

Kalcijum je veoma važan hranljivi element za unapređenje kvaliteta trešanja.

  • 2.348
  • 19
  • 0

Jedan od važnih činilaca proizvodnje trešanja je uticaj sadržaja Ca - kalcijuma na kvalitet i skladišnu sposobnost plodova. Dosada je objavljeno mnoštvo naučnih radova na tu temu, a svi naglašavaju neobično veliku, možda i ključnu, ulogu tog makrohraniva za kvalitet trešnjinog ploda. Grupa istraživača sa Državnog univerziteta u Oregonu otkrila je da usmereni tretmani kalcijumovim materijalima u vegetaciji, i nakon berbe, mogu da unaprede kvalitet plodova trešanja u smislu njegove skladišne sposobnosti i drugih kvalitativnih osobina.

To je izuzetno važno ukoliko proizvođači trešanja nameravaju da to voće prevoze na veće udaljenosti. Istraživači su otkrili niz zanimljivih informacija kada je reč o uticaju kalcijuma na različita oštećenja pokožice trešanja (cepanje, rupičavost, brazdanje, posmeđenja).

Kako primena kalcijumovog materijala utiče na kvalitet trešanja?

Rupičavost može da bude uzrokovana toplotom ili mehaničkim oštećenjima. Ona se ispoljava odumiranjem i sušenjem ćelija mezokarpa na pokožici plodova trešnje.

Mnogo štete se načini tokom berbe i pakovanja, a trešnja i inače ima visoki stepen respiracije, pa je naročito osetljiva na ta oštećenja. Kalcijum ima veliku važnost u građenju ćelijskih zidova, a shodno tome i u njihovoj čvrstini. Praksa je pokazala da u plodovima većine voćaka, a samim tim i trešanja, nema dovoljno kalcijuma, jer je njegova pokretljivost u biljnom tkivu, nažalost, vrlo mala.

Kisela zemljišta, visoke temperature tokom vegetacije, slabo opterećena stabla, nestabilan vodni režim, svakako negativno deluju na dostupnost tog hraniva. Dr Ian Vang je sprovodio eksperimente na više sorti trešanja i zaključio da su se nivoi kalcijuma u plodovima kretali od 300 do 600 ppm. Pokazalo se da su plodovi sa većim sadržajem kalcijuma bili čvršći i sa slabije izraženom rupičavošću (pitting). Takvi plodovi bolje su podnosili put do ciljane marketinške pozicije.


Plodovi trešanja desno sa simptomima rupičavosti

Plodovi sa višim sadržajem kalcijuma su čvršći

Najvažnije je bilo pronaći uspešan način da se u što kraćem roku podigne nivo kalcijuma u plodovima. U ogledima su obavljani tretmani različitim kalcijumovim materijalima pre i neposredno posle berbe tokom pothlađivanja. Obe varijante pokazale su obećavajući potencijal. Najbolji rezultati su ostvareni sprovođenjem šestonedeljnog tretmana, počevši od trenutka kada koštica počinje da okoštava, završno sa nedelju dana pre projektovane berbe. Koncentracija od 0,1 % se pokazala kao najbolja u tretmanima, a koncentracije preko 0,15 %, mogu da stvore oštećenja na listovima.

Češće ponavljanje tretiranja


Zdrav voćnjak

U istraživanju su korišćeni kalcijumov hlorid, kalcijumov nitrat, kalcijumov citrat i helatni kalcijum. Rezultati su pokazali da je važnije češće ponavljanje tretmana, od samog vremena tretmana, a listovi su, što je i očekivano, pokazali veću osetljivost u ranijoj fazi razvoja. Pokazalo se i to da je, u pogledu čvrstoće plodova, helatni oblik kalcijuma, primenjen u koncentraciji od 0,05%, bio delotvorniji od hloridnog i nitratnog oblika, primenjenih u koncentraciji 0,1 do 0,15%, kao i od kalcijumovog citrata primenjenog u koncentraciji od 0,07%.

Očuvanje plodova u skladištu i do tri sedmice

Ti tretmani su pokazali da se, nakon tronedeljnog hlađenja, smanjila rupičavost, posmeđenje, te gubitak čvrstoće. Dokazano je i to da je samo pet minuta potapanja u hladnu vodu, u procesu prethlađivanja (brzo smanjenje spoljašnje temperature plodova), u koju je bilo dodato od 0,2 do 2% kalcijumovog hlorida bilo dovoljno da se znatno poveća nivo kalcijuma u plodovima. Prema Vangu, nivo kalcijuma u plodovima se tako povećao od 30 do 190 %, što je zavisilo od koncentracije kalcijuma u vodi i od određene sorte trešanja.

U završnici, posle obavljenih tretmana kalcijumom, prilikom pothlađivanja, primećeno je da su se smanjili rupičavost i pucanje ploda, povećala čvrstina i smanjilo propadanje plodova. Otkriveno je i da su koncentracije od 0,2 do 0,5 % bile dovoljne da se plodovi dobro očuvaju do tri nedelje u skladištu.

Naučnici širom sveta i dalje istražuju ulogu kalcijuma u proizvodnji trešanja, u smislu njegovog pozitivnog delovanja na kvalitet, ali i na povratno cvetanje, prinos i veličinu ploda. Tako da se mogu očekivati pronalaženja novih rešenja u načinima, vremenu i količinama primene kalcijumovih materijala, a sve radi daljeg podizanja kvaliteta plodova i njihovog što dužeg čuvanja.


Tagovi

Skladištenje Trešnje Kalcijum Skladište Rupičavost Prevoz trešanja Brazdanje Mehanička oštećenja Helatni kalcijum Makro hraniva Odumiranje Yan Wang Kalcijumov nitrat Kalcijumov klorid Frekvencija tretmana


 

Tomislav Soldo

Više [+]

Diplomirani agronom smera Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo s višegodišnjim iskustvom u gajenju vinove loze, podizanju i vođenju zasada raznog voća. Proizvodni je savetnik i konsultant mnogim voćarima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]