Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj višnje
  • 24.03.2019. 11:00

Kako zaštititi višnju u fazi cvetanja?

U zavisnosti od vremenskih uslova, temperature i vlage, period cvetanja može da traje kraće ili duže. Zaštita se obavlja u takozvanoj fazi: "belih kokica", u punom cvetu, produženom cvetanju, ukoliko zbog vremenskih uslova dođe do neravnomernog i dužeg perioda cvetanja i u precvetavanju. Hemijske mere zaštite se sprovode preventivno, pre ostvarene zaraze.

Foto: Despositphotos/branex
  • 4.815
  • 274
  • 0

Prva zaštita koštičavog voća u vegetaciji, nakon zimske zaštite je zaštita voćaka od prouzrokovača sušenja cvetova i rodnih grančica (Monilia laxa). To je jedan od najštetnijih parazita koji napada koštičavo voće (višnju, kajsiju, breskvu i šljivu). Kako objašnjava diplomirani inženjer zaštite bilja Živorad Jovanović, tretiranje protiv monilije se sprovodi u fazi cvetanja, što je vrlo osetljiva faza kod voćaka. U zavisnosti od vremenskih uslova, niskih odnosno visokih temperatura i vlage (kiše), period cvetanja može da traje kraće ili duže. Zaštita se obavlja u takozvanoj fazi: "belih kokica", u punom cvetu, produženom cvetanju, ukoliko zbog vremenskih uslova dođe do neravnomernog i dužeg perioda cvetanja i u precvetavanju.

Monilia laxa prezimljava u rak ranama na grančicama

Parazit Monilia laxa prezimljava u obliku micelije u rak ranama u kori zaraženih grančica i u mumificiranim plodovima koji su ostali na stablu. Zaraza nastaje u fazi cvetanja, uglavnom preko žiga i stubića plodnika. Zaraženi cvetovi se suše i micelija nastavlja širenje preko peteljke na mladare. Mladari mogu biti prstenasto obuhvaćeni i deo koji je iznad se suši.

Hemijsko tretiranje obaviti pre nastanka zaraze

Hemijske mere zaštite se sprovode preventivno, pre ostvarene zaraze. Prvo tretiranje se obavlja u fazi pre otvaranja cveta ("beli baloni"). To treba uraditi fungicidima: akt.m. ciprodinil (Cormax u dozi 0,2 kg/ha; Neon, Chorus 50 WG u koncentraciji 0,05%). U fazi punog cvetanja višnju treba tretirati fungicidima akt.m. boskalid + piraklostrobin (Signum; Luminis u koncentraciji 0,075%).

Višnju treba štititi i od lisne pegavosti

Ukoliko dođe do produženog cvetanja, tretmani se mogu ponoviti i to preparatima na bazi ciprodinila i boskalida. U precvetavanju, osim monilioze višnju je potrebno zaštititi i od prouzrokovača lisne pegavosti (Blumeriella jaapii), primenom fungicida: akt.m. tebukonazol (Akord; Folicur; Lira u količini 0,75 L/ha) i akt.m. kaptan (Captan 80 WG u konc. 0,2 %, Metod 480 SC, Capi u koncentraciji 0,3 %).

Zarazene grančice se moraju mehanički ukloniti

U slučaju zaraze i vidljivih simptoma, hemijski tretmani više ne mogu da zaustave zarazu i tada se zaražene grančice moraju mehanički odstraniti tako što se zahvati i deo zdravog tkiva.


Povezana biljna vrsta

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje i uglavnom raste kao žbunoliko stablo. Puno se proizvodi sorta oblačinska višnja pogodna za industrijsku preradu.  Najbolje uspeva na obroncima... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Višnja Zaštita Cvetanje Tretiranje Hemijski preparati Bolesti Štetočine Živorad Jovanović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]