Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje ogrozda
  • 26.01.2022. 15:00

Kako uzgajati ogrozd da daje plodove 15 godina?

Prolećna sadnja trebalo bi da bude što ranija, u periodu januar i februar. Najbolje će uspevati na osunčanim mestima gde je zemljište dobro drenirano, sa neutralnom pH reakcijom

Foto: Depositphoto/SPphot
  • 291
  • 38
  • 0

Ogrozd ili severno grožđe je voćna vrsta koja je nepravedno zapostavljena kod nas. Ima ukusne plodove i lako se uzgaja. Vodi poreklo iz Afrike, a kao divlji, prisutan je u južnoj Evropi, Aziji i Americi.

Raste u formi manjeg grma koji dostiže visinu do 120cm. Zbog malih dimenzija idealna je voćna vrsta za manje bašte. Može se uzgajati u saksijama na terasi ili balkonu. Odgovaraju mu osunčana mesta.

Samooplodna je vrsta i ako imate samo jedan grm on će formirati plodove. Važno je da u periodu cvetanja grm posećuju oprašivači, pčele i drugi. Prve plodove očekujte u trećoj ili četvrtoj godini, a donosiće ih sledećih petnaest godina.

Voli osunčano mesto bez vetrova

Sadnju ogrozda možemo obaviti tokom proleća i jeseni. Prolećna treba da je što ranija, u periodu januar i februar. Najbolje će uspevati na osunčanim mestima gde je zemljište dobro drenirano, sa neutralnom pH reakcijom. Mesto treba da je zaštićeno od hladnih istočnih i severnih vetrova.

Pripremite područje oko mesta sadnje, jer je sam žbun bodljikav. Uklonite korov, izravnajte površinu zemlje i razbijte grudvice.

Ogrozd voli sunce (Foto: Depositphoto/Valentyn_Volkov)

Sadne jame se kopaju dve do tri sedmice pre sadnje. Njihova dubina i širina je do 50cm. U njih se dodaje humus ili kompost koji se izmeša sa zemljom. Ako je zemljište glinovito i zbijeno potrebno je iskopanu zemlju pomešati sa peskom.

Sadnja voća: Šta je bolje - burgija, bager ili sadnja u brazdu?

Koren treba da je dug do 30cm. Pre sadnje ga natopite u smesu goveđe balege, ilovače i vode.

Prilikom sadnje sadnice položite pod uglom kako bi im korenov vrat bio malo ispod površine zemlje, a koren ispravite. Lagano zatrpavajte zemljom koju pritisnete da se ostvari bolji kontakt.

Razmak sadnje i rezidba

Obratite pažnju na razmak između biljaka. One moraju imati dovoljno prostora za svoj rast i razvoj. Ogrozd ne voli senku. Kada ga posadimo pregusto, cvetovi i plodovi će se formirati samo na osunčanim vrhovima biljaka, a imaćemo probleme sa zaštitom. Biljke kada su zbijene više pate od napada štetočina i pojave oboljenja. Možete ga uzgajati između voćnih stabala, ali da je od njih udaljen najmanje 2m. Ako je pored ograde, neka bude na udaljenosti od 1,5m.

Međuredni razmak je najmanje 1m, a najčešće između 1,2 i 1,5m. Razmak biljaka u redu je od 30 do 40cm.

Za visoke prinose ogrozda, najbolje je gajiti ga na špaliru

Okolo sadnica je dobro je staviti malč. 

Posle svega potrebno je da orežete sadnicu. Odaberite pet glavnih grana i skratite ih na 20cm. Sve ostale uklonite.


Povezana biljna vrsta

Ogrozd

Ogrozd

Sinonim: - | Engleski naziv: Gooseberry | Latinski naziv: Ribes grosularia L.

Ogrozd je vrsta voća iz roda ribizli (Ribes). To je žbun srednjeg rasta koji počinje da rađa druge godine, a punu rodnost daje u periodu od  5 do 8 godine. U proseku živi oko 15... Više [+]

Tagovi

Ogrozd Sadnja ogrozda Uzgoj ogrozda Bobičasto voće Prolećna sadnja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.