Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 19.05.2018. 10:00

Kako uspješno suzbiti lisne minere?

Lisni mineri smanjuju lisnu površinu voćke, a zbog toga nastaje niz negativnih posljedica, poput fiziološkog iscrpljivanja voćaka, podloženosti pojavi parazita i štetočina, slabijeg prirasta i drugih.

Foto: PIS Vojvodina
  • 8.167
  • 386
  • 0

Lisni mineri su grupa insekata čije se larve hrane unutar listova na biljkama, a da pri tom ne oštećuju lice i naličje lista. Naziv za tu grupu insekata potiče iz engleskog jezika i ima veze sa riječi mine što znači tunel ili rudnik. Mineri lista spadaju u grupu opasnih defolijatora voćaka. Te štetočine su rasprostranjene u svim krajevima gdje se uzgaja jabuka, a naročito u plantažnim zasadima u kojima je monokultura prisutna petnaestak, dvadesetak i više godina. Prema riječima diplomirane inženjerke poljoprivrede Žakline Mladenović, lisni mineri se posljednjih 20 godina, ubrajaju u ekonomski značajne štetočine jabuke.

Postoji mnogo vrsta minera, a među najznačajnijim su:

  • Miner okruglih mina (Leucoptera scitella)
  • Miner bijelih mina (Lithocolletis coryfoliella)
  • Miner mramornih mina (Lithocolletis blancardella)

Najštetnija vrsta miner okruglih mina

Zajedničko za sve lisne minere je to što njihove gusjenice miniraju list jabuke. Cjelokupan njihov razvoj odigrava se ispod epidermisa lista u parenhimu. Gusjenice prave mine različitih oblika, koje su specifične za svaku pojedinačnu vrstu, tako da se prema izgledu mine lako može utvrditi o kojoj vrsti minera je riječ. Prema dosadašnjim iskustvima slobodno se može reći da je na jabuci najznačajnija i najštetnija vrsta miner okruglih mina Leucoptera scitella L. Oni smanjuju lisnu površinu voćke, zbog toga nastaje niz negativnih posljedica poput fiziološkog iscrpljivanja voćaka, podloženosti pojavi parazita i štetočina, slabijeg prirast i slabog dozrijevanje ljetorasta, izmrzavanja, smanjene rodnosti u narednim godinama, slabog kvaliteta plodova, a pri izuzetno jakom napadu može doći i do sušenja voćaka.

Lisni mineri ogromnu štetu stvaraju u drugoj godini nakon izlijeganja

Nisu rijetki slučajevi kada zbog masovne pojave lisnih minera, tokom druge polovine vegetacije, dolazi do defolijacije. Ta pojava je naročito izražena kada je broj minera okruglih mina velik. Lisni mineri ogromnu štetu stvaraju u drugoj godini nakon izlijeganja. Tada plodovi ostaju sitni, a šteta je izražena i sljedeće godine jer cvjetni pupoljci bivaju sitni i nedovoljno naliveni sokovima.

Za uspješno suzbijanje presudno poznavanje načina života minera

Ako se ima u vidu velika štete koju lisni mineri stvaraju u zasadima jabuke, u godinama njihove masovne pojave, suzbijanje tih štetočina se nameće kao neophodna mjera. Međutim suzbijanje je vrlo otežano zbog njihovog skrivenog načina života, pa zahtijeva dobro poznavanje načina života svih vrsta minera koji se pojavljuju u zasadima jabuke.

Preporuka stručnjaka: Redovna obrada zemljišta i uklanjanje opalog lišća

Na brojnost minera, pored klimatskih uslova, utiče i povećana primjena insekticida širokog spektra kojom je smanjena populacija prirodnih neprijatelja tih štetočina. Kako napominje Žaklina Mladenović, obradom zemljišta ispod voćaka i uništavanjem opalog lišća uništavaju se mineri koji prezimljuju u ili na zemljištu. Zimsko prskanje primjenjuje se samo za vrste koje prezimljuju na voćkama (mineri okruglih mina). Dinamiku populacije lisnih minera mogu regulirati i mnogi prirodni neprijatelji. Poznata je i pojačana osjetljivost pojedinih sorti jabuke na napad lisnih minera. Sorte ajdared i sorte delišes su osjetljivije na napad lisnih minera od npr. sorte jonagold.

Prednost dati biotehničkim insekticidima

Insekticidi se primjenjuju odmah nakon cvjetanja i to ako se tokom proljeća na deset listova nađe jedna mina ili u toku ljeta na jednom listu dve mine. Prednost ispred kemijskog tretmana insekticidima treba dati biotehničkim zato što pošteđuju prirodne neprijatelje. Od biotehničkih insekticida koriste se oni na bazi heksaflumurona, fenoksikarba, teflubenzuronaluferona i drugih.


Tagovi

Lisni mineri Zaštita bilja Voćarstvo Žaklina Mladenović Vrste minera Suzbijanje minera


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !