Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba šljiva
  • 15.10.2022. 09:00

Kako ukloniti izdanke na šljivama i na šta posebno paziti?

Trn na izdanku šljive naročito je opasan. Sijecite ih do zemlje i iznesite iz voćnjaka.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.191
  • 77
  • 0

Iako je prošla vegetaciona sezona kod šljiva i list još nije opao, u zasadima u kojima su primjenjene sve mjere, krajnje je vrijeme za uklanjanje izdanaka koji u proteklom periodu izbili iz zemlje, tj. adventivnih pupoljaka na korijenu.

Oni za nekoliko godina mogu da narastu visoko kao i osnovno stablo, a vuku snagu voćkama u vegetacionom periodu, crpe hranljive materije te usporavaju rast voćaka i razvoj rodnih pupoljaka za narednu godinu.

Pazite na trnove

Prilikom rezidbe obavezna je upotreba rukavica jer izdanci, naročito kod krušaka i šljiva, često na sebi imaju trnove koji mogu da naprave duboke posjekotine na koži. To je zbog podloge džanarike.

Trn na izdanku šljive naročito je opasan. Ako ubode, a ne izvučete ga odmah i ne dezinfikujete alkoholom mjesto uboda, može dovesti do crvenila, otoka, čak i trovanja krvi.

Sijecite izdanke do zemlje i iznesite iz voćnjaka

Budite vrlo oprezni, sijecite ih do zemlje i iznesite iz voćnjaka. Upotrijebite voćarske makaze ili motornu pilu, ukoliko su previše debeli.

Ne saditi plitko voće

Do rasta izdanaka dolazi zbog suviše plitke sadnje. Zato je važno da korijenov vrat, spojno mjesto, bude barem pet centimetara iznad zemlje. Ako je plitko posađeno imaćete pojavu izdanaka, slabiji razvoj sadnice i lakšu pojavu bolesti. Rezove treba oprskati bakrom ili krečom kako ne bi došlo do prodora parazita u stablo.

Zašto je važna zimska rezidba šljive?

Nakon nekoliko godina dolazi do sušenja stabala zbog pojave bolesti među kojima, najčešće Pseudomonasa, odnosno, bakterijskog raka. Orezani izdanci moraju da se iznesu iz voćnjaka. Najbolje je skupiti ih na hrpe i zapaliti tokom jeseni ili zime. Istovremeno, može se početi i sa rezidbom takvih stabala, naročito ako je opalo lišće.

Izdanci se mogu uklanjati i na stablima jabuka i krušaka.


Tagovi

Izdanci Pseudomonas Bakar Kreč Plitka sadnja Trn Džanarika Uklanjanje izdanaka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]