Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koštičavo voće
  • 10.11.2022. 09:00

Kako u jesen tretirati koštičavo voće?

U fazi kada opadne najmanje 70 posto lisne mase preporučuje se primjena bakarnih preparata.

Foto: Dimitrije Jovanović
  • 145
  • 12
  • 0

Jesenji tretman koštičavog voća (breskva, nektarina, kajsija, šljiva, trešnja, višnja) preparatima na bazi bakra je veoma važna mjera za smanjenje infektivnog potencijala patogena u narednoj godini. Koštičavo voće se u zavisnosti od biljne vrste, sortimenta, lokaliteta i do sada sprovođenih agrotehničkih mjera, nalazi u fazi od početka opadanja lišća do 90 posto lišća opalo.

U fazi kada opadne najmanje 70 posto lisne mase preporučuje se primjena bakarnih preparata sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača sušenja cvjetova, grančica i mrke truleži plodova (Monilinia spp.), šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), kovrdžavosti lišća breskve (Taphrina deformans), rogača šljive (Taphrina pruni), bakterioznih oboljenja (Pseudomonas syringae) i drugih.

Kada opadne 70 posto lišća, preporučuje se primjena bakarnih preparata (Foto: PIS Vojvodina)

Podsjetimo kako se bakarni preparati primjenjuju kad je dvije trećine lisne mase opalo, kako bi se na vrijeme počelo sa dezinfekcijom nastalih ranica, pri čemu temperature treba da budu iznad pet stepeni. Tretmani se tempiraju u danima bez kiše i vjetra, obzirom da bakarni preparati imaju kontaktno djelovanje i kao takvi su podložni ispiranju.

Jesenjim tretmanom voćnjaka smanjujemo moguće štete tokom vegetacije

Drugi tretman bakrom se obavlja krajem zime i početkom proljeća, u vrijeme bubrenja pupoljaka, no nikako u vrijeme vegetacije zbog moguće pojave fitotoksičnosti na koštičavim voćnim vrstama.

Kakav uticaj imaju jesenji tretmani?

Jesenji tretmani utiču i na abiotske (poremećaji u ishrani, nedostatak ili suvišak vlage, jaki vjetrovi, visoke ili niske temperature...) i na biotske (gljive, bakterije, fitoplazme...) uzročnike bolesti jer smanjuju stres voćke. Od biotskih, 70 posto bolesti u voćnjaku koštičavih biljnih vrsta uzrokuju gljive, koje ne završavanju svoj životni ciklus u fazi mirovanja voćke. Tako je poznato kako, na primjer, da uzročnici šupljikavosti lista, pjegavosti višnje i trešnje i lisne hrđe, prezimljuju i na lišću i na grančicama oko pupoljaka.

Kako, kada i koji stajnjak rasipati oko voća?

Značajna mjera u smanjenju infektivnog potencijala prouzrokovača bolesti je i orezivanje i uklanjanje suhih i oboljelih grana i sakupljanje i uništavanje mumificiranih plodova i opalog lišća.


Tagovi

Koštičavo voće Bakarni preparati Opadanje lisne mase Jesenji tretmani


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva