Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti voća
  • 04.05.2021. 09:45

Kako spriječiti šupljikavost lista šljive?

Na listovima nalazimo okruglaste crveno - smeđe pjege, obično oivičene tamnijim rubom. Unutrašnji dio fleke "ispada" - odumrlo tkivo i tako list postaje šupljikav.

Foto: Depositphotos/schankz (ilustracija)
  • 1.350
  • 18
  • 0

Koštičave voćne vrste osjetljive su i na prouzrokovača šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) za čiju infekciju se u uslovima učestalih padavina stvara odgovarajuća sredina. U narednom periodu prognozirane su padavine, te se u zasadima pomenutog voća koje ima formiranu lisnu masu odnosno koje se nalazi u fenofazi precvjetavanja stručnjaci savjetuju primjenu nekog od fungicida Merpan 50 WP, Captan 50 WP, Capi Ili Metod 480 sc (aktivne materije kaptan) 0,2-0,3%.

Šupljikavost lista oboljenje je koje napada sve vrste koštičavog voća. Osim šljive ugrožene su i breskve, nektarine, trešnja, višnja, kajsija. Infekcija zahvata list, plod i mladare. Na listovima su uočljive okruglaste crveno - smeđe pjege, obično oivičene tamnijim rubom. Unutrašnji dio mrlje "ispada" - odumrlo tkivo i tako list postaje šupljikav. Jače zaraženi listovi otpadaju, kod nekih sorti i prije nego što se bolest intenzivira pa voćka u slučaju jačeg napada ostaje gotovo bez lišća, navodi stručnjak za zaštitu bilja, Marinko Jovičić.

Na plodu se ljušti pokožica

Na plodovima nastaju okruglaste crveno - smeđe fleke koje su malo udubljene. Kod većeg broja pjega plod se deformiše i izlučuju se kapi smole zbog čega on gubi tržišnu vrijednost. Takođe, na površini voćke može se oljuštiti i pokožica. Kada je u takvom stanju, jače je izložena i napadu monilije.

Kako spriječiti monilioze koštičavog voća

Osnovno prskanje je preperatima na bazi bakra u jesen pa sve do bubrenja pupoljaka. Ali, to nije dovoljno pa je potrebno s organskim fungicidima uraditi još tri do četiri tretiranja. Prvo odmah poslije cvjetanja, drugo dvije do tri nedjelje nakon toga i treće za tri sedmice nakon prethodnog. Ovo je prosječno i zavisi od padavina kao i od godine. Naravno nakon prolistavanja više se ne koristi bakar jer je fitotoksičan, već sredstva na bazi ditianona, propineba, kaptana ili neki drugi za te namjene.

U jako kišovitoj sezoni bolest je teško u potpunosti zaustaviti, a pogotovo ako se uselila u zasad jer je tada njen infektivni potencijal visok. Treba nastojati tretiranja obaviti pred kišu ili ako dopusti vrijeme u početku kiše, savjetuje ovaj stručnjak.


Tagovi

Šupljikavost lista Bolesti šljive Monilija Tretman bakrom


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...