Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 04.12.2021. 18:00

Kako spriječiti i liječiti crni rak stabala?

Crni rak stabala je oboljenje koje može uništiti cijeli voćnjak. Da bi smo spasili voćna stabla najbitnije su preventivne mjere i rano otkrivanje simptoma oboljenja.

Foto: Depositphotos/znmystery
  • 288
  • 22
  • 0

Jedno od veoma čestih oboljenja u voćnjaku koje izaziva pucanje kore je crni rak stabla. Ono je veoma nepredvidljivo, a za samo nekoliko godina može izazvati potpuno propadanje stabala. Od voćnih je sorti najosjetljivija jabuka.

Izuzetno je važno da se simptomi uoče što ranije kako bi spriječili dalje napredovanje i širenje bolesti. Koliko je ovo oboljenje opasno govori i narodni naziv – crni đavo.

Prepoznajte simptome

Jabuka je najosjetljivija na crni rak i ona može poslužiti kao indikator njegovog prisustva u voćnjaku. Simptomi se mogu javiti na bilo kojem dijelu stabla. Kod jabuke je karakteristično da ima stalan protok hraniva, vode, biljnih sokova kroz tkivo stabla što pogoduje gljivici Nectria galligena koja izaziva ovu pojavu.

Stabla propadaju u roku dvije do tri, a najduže za osam godina. U tom se periodu bolest proširi na ostala stabla u voćnjaku.

Infekcija se ostvaruje tokom proljeća, ali najčešće rani znakovi ostaju neotkriveni sve do kasne jeseni. Prvi simptomi su izuzetno mali rezovi na kori oko kojih se mogu uočiti crne tačkice. To možemo uočiti kada lupom pregledamo koru. Zbog teško uočljivih znakova, ona ostaje skrivena, a gljivica napreduje sa razvojem i širi se.

Najuočljiviji pokazatelji su tamne mrlje na kori. One su na početku smeđe, a vremenom pocrne. Drvo na napadnutom mjestu izumire, a pojavljuju se ispupčenja. U zavisnosti od razvojne faze, na zaraženom stablu možemo vidjeti da su iznad fomirane tamne mrlje ugroženi listovi, cvjetovi koji se postepeno suše. Cvjetovi postaju crni iz središnjeg dijela, a plodovi crni, sjajni. Na kori zatvorene mrlje sve više dobijaju ispupčenja i pucaju.

Uslovi za pojavu

Mnogobojni su uslovi koji mogu pogodovati pojavi i širenju ovog oboljenja. Obično gljivica naseljava stara stabla, ona koja su pretrpjela neka oštećenja, kao što su opekotine od Sunca, oštećenja od mraza, mehanička oštećenja. Često uzrok može biti i djelovanje hemijskih materija.

Pucanje kore na voćkama: Zbog čega dolazi i kako spriječiti?

U blizini stabala, posebno jabuke, ne formirajte kompostne gomile, ne ostavljajte gomile stajskog te đubriva od živine. Što je više azota, to je veća opasnost jer on potiče stablo na intenzivan rast i kolanje biljnih sokova, a to će iskoristiti gljivica. Takođe, ne smiju se pretjerano dodavati i ukopavati oko stabla mineralna đubriva bogata ovim elementom.

Najvažnije su preventivne mjere

Kada se jednom pojavi, ovo oboljenje se teško može izliječiti. Zbog toga su najvažnije preventivne mjere i rano otkrivanje simptoma.

Mlade zasade nikada ne podizati blizu starih. Odabrati vrste i sorte voćaka koje su otpornije. Obratiti pažnju na kvalitet zemljišta, navodnjavanje, prihranjivanje. Neke vrste su jako podložne crnom raku, ako ih posadimo na zabarena zemljišta (jabuka). Svake jeseni obavite krečenje stabala. Zaštitite stabla od izmrzavanja, glodara, srna.

U sprečavanju širenja zaraze i liječenju je najvažnije da što ranije primjetimo simptome. Napadnuti dio je potrebno odsjeći sve do zdravog drveta. Ukoliko je do toga došlo na grani, potrebno je odsjeći granu sve do zdravog dijela. Kada se pojavi na stablu potrebno je nožem odstraniti izumrlo tkivo i zarezati 2cm zdravog kako bi se spriječila svaka mogućnost da dio gljivice opstane na tom mjestu. Rez na odsječenoj grani ili očišćena rana na stablu se dezinfikuju 3 – 5% rastvorom bakarnog sulfata ili nekog drugog sredstva na bazi bakra.

Nije dovoljno očistiti zaraženo mjesto već sakupiti i spaliti sav materijal kojega smo odstranili. Kako spore oboljenja ostaju na površini voćke, obavezno je da obavimo tretiranje stabala bakarnim peparatima koji će ih uništiti i na taj način ćemo spriječiti dalje širenje bolesti. Tretirati sva stabla u voćnjaku.

Potrebno je spriječiti vlaženje rane, posebno kada je u pitanju očišćeni dio. Možemo primjeniti različite gotove premaze ili sami pripremiti premaz od gline i dezinfekcionih prirodnih materija.

Osim ovog načina postoje brojna druga sredstva koja nam mogu pomoći u borbi potiv ove bolesti, od konvencionalnih do prirodnih.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Crni rak stabala Rak stabala Simptomi Pucanje kore Jabuka Zaštita voćaka Nectria galligena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]