Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti voća
  • 03.05.2021. 12:00

Kako sprečiti šupljikavost lista šljive?

Na listovima nalazimo okruglaste crveno-smeđe pege, obično oivičene tamnijim rubom. Unutrašnji deo pege "ispada" - odumrlo tkivo i tako list postaje šupljikav.

Foto: Depositphotos/schankz (ilustracija)
  • 1.788
  • 261
  • 0

Koštičave voćne vrste su osetljive i na prouzrokovača šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) za čiju infekciju u uslovima učestalih padavina postoje povoljni uslovi. U narednom periodu su prognozirane padavine, te se u zasadima pomenutih koštičavih vrsta koje imaju formiranu lisnu masu odnosno koje se nalaze se u fenofazi precvetavanja PIS Vojvodine preporučuje primena nekog od fungicida Merpan 50 WP ili captan 50 WP ili Capi Ili Metod 480 sc (a.m. kaptan) 0,2-0,3%.

Šupljikavost lista je bolest koja napada sve vrste koštićavog voća. Osim šljive napada i breskve, nektarine, trešnju, višnju, kajsiju. Napada list, plod i mladare. Na listovima nalazimo okruglaste crveno-smeđe pege, obično oivičene tamnijim rubom. Unutrašnji deo pege "ispada" - odumrlo tkivo i tako list postaje šupljikav. Jače zaraženi listovi otpadaju, kod nekih sorti i pre nego što jače postanu šupljikavi pa voćka u slučaju jačeg napada ostaje gotovo bez lišća, navodi stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Prokuplje Marinko Jovičić.

Na plodu se ljušti pokožica

Na plodovima nastaju okruglaste crveno-smeđe pege koje su malo udubljene. Kod većeg broja pega plod se deformiše i izlučuju se kapi smole zbog čega plod gubi tržišnu vrednost. Takođe, na plodu se može oljuštiti i pokožica. Takav plod jače napada i monilija.

Suzbijte moniliju koštičavog voća

Osnovno prskanje je preperatima na bazi bakra u jesen, pa sve do bubrenja pupoljaka. Ali, to nije dovoljno pa je potrebno s organskim fungicidima uraditi još tri do četiri prskanja. Prvo odmah posle cvetanja, drugo dve do tri nedelje nakon toga i treće za tri nedelje nakon prethodnog. Ovo je prosečno i zavisi od padavinama kao i od godine. Naravno nakon prolistavanja više se ne koristi bakar jer je fitotoksičan, već preparati na bazi ditianona, propineba, kaptana…

U jako kišovitoj godini bolest je teško u potpunosti zaustaviti, isključivo ako se uselila u zasad, jer je tada njen infektivni potencijal visok. Treba nastojati prskanja obaviti pred kišu ili ako dopusti vreme u početku kiše, savetuje stručnjak PSSS Prokuplje.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Šupljikavost lista Bolesti šljive Marinko Jovičić Monilija Tretman bakrom


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u