Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimska rezidba voća
  • 23.01.2018. 14:15

Kako se obavlja zimska rezidba voća?

Stručnjaci kažu - bolje je stabla ne rezati, nego ih rezati pogrešno.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 6.919
  • 518
  • 0

Zimska rezidba voća se obavlja da bi se uspostavila ravnoteža između rodnosti i vegetativnog porasta. Zbog toga se voćke ne smeju orezivati napamet. Stručnjaci kažu - bolje je stabla ne rezati, nego ih rezati pogrešno.

Analiza rodnosti pupoljaka

Pre nego što počnete da rezidbom, potrebno je analizirati rodnost pupoljaka. To znači da je važno odrediti broj pupoljaka u kojima je došlo do normalnog diferenciranja cvetnih elemenata, a na osnovu toga odrediti intenzitet rezidbe.

"Osnovno je da se pri rezidbi razgraniči na kojoj grani su cvetni pupoljci, a na kojoj nisu. Jabučaste vrste voćaka mogu se rezati od početka opadanja lišća, pa sve do pred kretanja vegetacije, kad god to dopušta vreme da se može raditi, a koštičave voćke bolje je rezati kad prođu niske zimske temperature, na kraju zime, pred kretanje vegatacije", savetuje dipl.ing voćarstva i vinogradarstva Mihajlo Žikić iz PSS Zaječar.

Pravilna rezidba donosi siguran rod

Redosled prilikom rezidbe

Osnovni cilj rezidbe je, osim uravnoteženog odnosa, i obnavljanje rodnog drveta i mladica sa vegetativnim pupoljcima. Sporedni cilj je odstranjivanje grana, čiji položaj narušava uzgojni oblik i uopšteno uravnoteženost voćke.

Žikić navodi da pri rezidbi treba usvojiti redosled:

1. uočavanje provodnice od vrha do dna;
2. uočavanje ramenih (skeletnih) grana od vrha do dna;
3. rezanje suvišnih, jačih grana, naročito onih koje rastu u unutrašnjosti krošnje;
4. rezanje jednogodišnjih letorasta pri vrhu kosturnih grana.

Proređivanje rodnih grančica, ako ih ima previše, obavlja se na kraju.

Značaj zimske rezidbe

Rezidba presudna za visok i kvalitetan rod

Rezidba je presudna za visok i kvalitetan rod. Postoje razlike u efektu koji ima sam način rezidbe. Tako duga rezidba povećava rodnost, a kratka bujnost. Jačina rezidbe zavisi od voćne vrste i starosti voćke.

"Mlađa stabla su bujnija i takva stabla se manje orezuju, odnosno voćke koje ne rađaju treba minimalno orezivati. Voćkama na početku rodnosti proređuju se samo lastari, a ostavljaju se potencijalne rodne grančice. Bujni lastari se režu u osnovi. Stare voćke sa oslabljenim prirastom letorasta ispod 25 cm treba oštrije orezivati da bi se stablo podmladilo. Skraćuju im se skeletne grane na trogodišnju zonu porasta, a obolele i slomljene grane se redovno uklanjaju. Neophodno je pridržavati se principa da slabija rezidba ubrzava i povećava rodnost, a oštrija povećava bujnost i usporava rast. Horizontalne lastere ostavljamo, a vertikalnije sasvim uklanjamo", objašnjava Žikić.

Foto: Vjekoslav Hudolin


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Voće Zimska rezidba Rodnost Mihajlo Žikić PSS Zaječar Analiza rodnosti pupoljaka


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.