Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomotehnika voća
  • 22.10.2022. 13:30

Kako prepoznati rodne pupoljke šljiva, krušaka i jabuka?

Može se desiti da se i tokom zime, diferenciraju novi rodni pupoljci, naročito ako nema velikih minusa.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.575
  • 91
  • 0

Ako je voće dobro rodilo ne mora da znači da će dobrog roda biti i u narednoj godini. Da bi se to desilo stabla se moraju hraniti tokom vegetacije, ali i posle berbe. Do nerodnosti dolazi zato što je voćka trošila hraniva na veliki broj plodova, a bez urađene letnje rezidbe i dobre prihrane, nije bilo diferencijacije dovoljnog broja rodnih pupoljaka za narednu godinu.

Rodni pupoljci na voćkama najlakše se prepoznaju po veličini. Krupniji na grani znači da će na tom mestu, ako ne bude mraza i ako bude dovoljno ishranjen do, i tokom cvetanja, doći do formiranja plodova. Oni se diferenciraju od juna do avgusta, ali uz kvalitetnu prihranu tokom vegetacije i nakon berbe, u vidu prihrane borom, cinkom, fosforom, kalijumom i azotom.

Može se desiti da se i tokom zime, diferenciraju novi rodni pupoljci, naročito ako nema velikih minusa. Jednostavno, voćka je uvek aktivna. Osim, u slučaju izuzetno niskih temperatura, na primer minus 25 stepeni kada je u stanju hibernacije. Isto je i tokom avgusta ako je temperatura +40 stepeni.

I letnja rezidba je važna

Drugi uslov za kontinuitet roda je rezidba, jer upravo rezanje viška grana koje su izrasle iz rezova u zimskoj rezidbi omogućava biljci da ravnomernije raspoređuje makro i mikro elemente u pupoljke na stablu. Isto tako, prisutni plodovi imaće više hrane i biće krupniji. Često se dešava da je na stablu veliki broj sitnijih plodova, sa malo krupnih, koji imaju prolaz kod otkupljivača.

Voćari već tokom avgusta mogu da vide rodni potencijal za narednu godinu

Plod jabuka i krušaka, manji od šest i po centimetara u prečniku, nije prva klasa i otkupljivači za njega nude mnogo manju cenu. Upravo je veliki broj sitnih plodova koji se ne proređuju, bez urađene letnje rezidbe u vidu otklanjanja suvišnih grana, glavni razlog za formiranje manjeg broja pupoljaka koji će dati rod u idućoj vegetacionoj sezoni. Zbog navedenog, letnja rezidba predstavlja nezamenljivu meru tokom vegetacije.

Kako ukloniti izdanke na šljivama i na šta posebno paziti?

Voćari već tokom avgusta mogu da vide rodni potencijal za narednu godinu koji se još jasnije vidi kada opadne list.

Stenlej najlakši za rezidbu

Šljiva rađa na mešovitim rodnim grančicama, majskim kiticama kratkim i dugim rodnim grančicama i kopljastim izraštajima. Najzastupljenije sorte u našim područjima, stenlej, čačanska rodna i lepotica, najviše rađaju na kratkim grančicama i kopljastim izraštajima, na dvogodišnjem i trogodišnjem drvetu.

Stenlej će da rodi kako god da ga orežete dok kod čačanskih sorti treba da se uradi prikraćivanje grana za barem jednu trećinu.

Važno je da dobro odradite letnju i zimsku rezidbu

Ako u zimu i proleće, pred samo listanje, kod bilo koje sorte, vidite više pupoljaka na kratkim grančicama, sa strane će da budu rodni pupoljci, a na vrhu lisni, odnosno, vegetativni. To je znak da ste dobro odradili letnju, odnosno, zimsku rezidbu i da možete da očekujete rod.

Kruške i jabuke

Kod jabuka i krušaka je slično. Rađaju na kraćim, naboranim, izraštajima, te kratkim i dužim rodnim granama. Ako na granama vidite krupnije pupoljke, možete očekivati rod, a ako imate sitnije, sa strane grančica, rod neće biti dobar. Postoje i mešoviti pupoljci koji su na sredini, odnosno, srednje razvijeni, ali takvi, u ogromnom broju slučajeva, daju list, ne plod.

Kod jabuka sorta ajdared najlakša je za rezidbu i uz dobru prihranu i dovoljan broj kraćih rodnih grana, daje dobar prinos svake godine. Kod krušaka, viljamovka i santa marija nisu komplikovane za rezidbu dok abate fetel, zahteva malo više posla zbog toga što uglavnom rađa na štrljcima, odnosno manjim naboranim izraštajima i voli prikraćivanje grana na nekoliko rodnih pupoljaka.


Tagovi

Prihrana voća Rezidba voća Rodni pupoljci Ajdared Stenley Viljamovka Letnja rezidba


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P