Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osa srčikarica
  • 03.01.2023. 13:30

Kako prepoznati napad ose srčikarice u zasadima kruške?

Ova štetočina se javlja periodično. U godinama masovne pojave štete su znatne, naročito vidljive u mladim zasadima kruške i voćnim rasadnicima.

Foto: PIS Srbija
  • 71
  • 50
  • 0

Često proizvođači u zasadima kruške nakon cvjetanja zapaze simptome na vrhovima mladara u vidu povijanja nalik pastirskom štapu, ovakve simptome najčešće prouzrokuje bakteriozna plamenjača kruške koju prouzrokuje bakterija, Erwinia amylovora.

Ako se na povijenim vrhovima izbojaka zapaze tačkasti ubodi koji su spiralno raspoređeni, nije u pitanju bakteriozna plamenjača kruške već do povijanja dolazi uslijed uboda legalicom ose srčikarice (Janus compressus), ističe stručnjak Milan Šević.

Kako smo ranije pisali, ženka pravi više rupa na grančicama i u posljednju rupu polaže jaja.

Prepoznajte simptome napada najčešćih štetočina i bolesti na voćkama

Odrasle jedinke ove štetočine se javljaju u vrijeme precvjetavanja kruške. Odrasli imago polaže jedno jaje u vrhove mladara. Ovom pozicijom dolazi do oštećivanja sprovodnih sudova, lišće vene, kovrdža se. Iz jajeta se u tom dijelu mladara razvija larva ose koja ishranom oštećuje unutrašnjost vrha mladara uslijed čega se mladar savije u luk, zatim potamni i nekrotira pa takva oštećenja podsjećaju na simptome bakteriozne plamenjače s kojima se miješaju.

Prvo napada krušku, onda jabuku

Ovakvi simptomi se najčešće zapaze u fazi kada mladi plodovi dostignu veličinu do 10 mm. Vizuelnim pregledom u mladim zasadima kruške treba redovno pratiti pojavu simptoma. Štetočina se javlja periodično. U godinama masovne pojave štete su znatne, naročito vidljive u mladim zasadima kruške i voćnim rasadnicima.

Spiralno raspoređeni ubodi znak su napada ose srčikarice

Primarni domaćin ove štetočine je kruška koju najintenzivnije napada. Sekundarni domaćin je jabuka, dok mušmulu, dunju i aroniju napada samo sporadično. Ova vrsta je posljednjih godina sve više prisutna na našem području. Jači napadi su zapaženi u blizini zapuštenih zasada i šuma, ističe Šević.

Mere suzbijanja

Ovaj insekt ima jednu generaciju godišnje, prezimi u stadijumu larve u kokonu na kraju hodnika izbojka.

Najvažnija mjera koju treba sprovesti u zasadu ukoliko se uoče ovi simptomi je orezivanje infestiranih izbojaka zajedno sa larvom i njihovo iznošenje iz zasada i spaljivanje.


Tagovi

Osa srčikarica Zasad kruške Insekti Štetočine Mjere suzbijanja Milan Šević


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić