Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osa srčikarica
  • 30.12.2022. 10:30

Kako prepoznati napad ose srčikarice u zasadima kruške?

Ova štetočina se javlja periodično. U godinama masovne pojave štete su znatne, naročito vidljive u mladim zasadima kruške i voćnim rasadnicima.

Foto: PIS Srbija
  • 159
  • 19
  • 0

Često proizvođači u zasadima kruške nakon cvetanja zapaze simptome na vrhovima mladara u vidu povijanja nalik pastirskom štapu, ovakve simptome najčešće prouzrokuje bakteriozna plamenjača kruške koju prouzrokuje bakterija (Erwinia amylovora). Ako se na povijenim vrhovima izbojaka zapaze tačkasti ubodi koji su spiralno raspoređeni, nije u pitanju bakteriozna plamenjača kruške već do povijanja dolazi usled uboda legalicom ose srčikarice (Janus compressus), ističe stručnjak Poljoprivredno savetodavne službe Beograd Milan Šević.

Kako smo ranije pisali, ženka pravi više rupa na grančicama i u poslednju rupu polaže jaja. 

Prepoznajte simptome napada najčešćih štetočina i bolesti na voćkama

Odrasle jedinke ove štetočine se javljaju u vreme precvetavanja kruške. Odrasli imago polaže jedno jaje u vrhove mladara. Ovom pozicijom dolazi do oštećivanja sprovodnih sudova, lišće vene, kovrdža se. Iz jajeta se u tom delu mladara razvija larva ose koja ishranom oštećuje unutrašnjost vrha mladara usled čega se mladar savije u luk, zatim potamni i nekrotira pa takva oštećenja podsećaju na simptome bakteriozne plamenjače sa kojima se mešaju.

Prvo napada krušku, onda jabuku, mušmulu, dunju...

Ovakvi simptomi se najčešće zapaze u fazi kada mladi plodovi dostignu veličinu do 10 mm. Vizuelnim pregledom u mladim zasadima kruške treba redovno pratiti pojavu ovakvih simptoma. Ova štetočina se javlja periodično. U godinama masovne pojave štete su znatne, naročito vidljive u mladim zasadima kruške i voćnim rasadnicima.

Spiralno raspoređeni ubodi znak su napada ose srčikarice

Primarni domaćin ove štetočine je kruška koju najintenzivnije napada. Sekundarni domaćin je jabuka, dok mušmulu, dunju i aroniju napada samo sporadično. Ova vrsta je poslednjih godina sve više prisutna na našem području. Jači napadi su zapaženi u blizini zapuštenih zasada i šuma, ističe Šević.

Ovaj insekt ima jednu generaciju godišnje, prezimi u stadijumu larve u kokonu na kraju hodnika izbojka.

Mere suzbijanja

Najvažnija mera koju treba sprovesti u zasadu ukoliko se uoče ovi simptomi je orezivanje infestiranih izbojaka zajedno sa larvom i njihovo iznošenje iz zasada i spaljivanje. Pojava kruškine osa srčikarica se redovno prati u okviru monitoringa Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja Srbije, navodi beogradski stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Osa srčikarica Zasad kruške Insekti štetočine Mere suzbijanja Milan Šević


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]