Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba oraha
  • 22.12.2019. 12:00

Kako orezivati orah za formiranje visine debla i oblika krune

Da bi se sačuvala vegetativna ravnoteža u zasadu oraha, ne treba dozvoliti da niže grane nadrastu gornje ili da gornje prebrzo rastu u odnosu na donje. To se postiže uklanjanjem svih mladara koji konkurišu vođici, savetuje Ivana Gligorijević.

Foto: Depositphotos/Klanneke
  • 4.998
  • 302
  • 0

Skraćivanjem sadnica posle sađenja određuje se visina debla i počinje formiranje oblika krune. Visina debla u zasadu određuje se u skladu sa namenom gajenja oraha. Deblo je duže ukoliko se planira da se pored proizvodnje plodova koristi i drvo u tehničke svrhe. Treba imati na umu da je visina debla činilac koji najviše utiče na rani i brz razvitak i ranu rodnost oraha, što pokazuju činjenice da se u tom pogledu stanje naročito pogoršava sa povećanjem visine debla preko 120 cm, pri čemu se na svakih daljih 20 cm, gubi godina dana u plodonošenju.

Sušno vreme odložilo podizanje novih voćnih zasada

Ipak, ima nekoliko činilaca koji nameću potrebu da deblo bude više od 120 cm. To su:

  • smanjena opasnost od poznih prolećnih mrazeva;
  • lakše izvodljiva mehanizovana berba;
  • lakša primena mehanizacije;
  • olakšano kretanje mašina i oruđa ispod krune voćaka i dr.

Formiranje vaze

Posle sadnje, sadnice se skraćuju na 100 centimetara od zemlje, ukoliko se želi da deblo bude visoko 60 cm. Na orezanoj sadnici u toku vegetacije razviće se iz pupoljaka više letorasta, od kojih se u julu biraju tri koji su pravilno raspoređeni u prostoru (pod uglom od 120 stepeni) i na 20cm jedan od drugoga po visini. Oni predstavljaju primarne grane. Pre početka vegetacije druge godine, letorasti se skraćuju na dve trećine svoje dužine, a ako su slabije razvijeni, onda se skraćuju još više. Važno je da posle skraćivanja sve grane budu u istoj ravni.

Preostali bujni letorasti iz prethodne vegetacije uklanjaju se jer mogu biti konkurencija osnovnim granama, a slabiji se ostavljaju radi formiranja veće lisne površine. U toku vegetacije na osnovnim granama razvije se veći broj letorasta. Među njima biraju se oni koji će predstavljati buduće sekundarne grane. Sekundarne grane se ostavljaju na oko 50 centimetara od osnovne ramene grane, ali tako da sa susednim primarnim granama budu naizmenično raspoređene u prostoru.

Letoraste skraćivati za četvrtinu od njihove dužine

Do kraja vegetacije u drugoj godini posle sađenja, ako je potrebno, reguliše se položaj pojedinih primarnih (ramenih) i sekundarnih grana da bi se ravnomerno razvile. To se postiže postavljanjem pritki za koje se vezuju letorasti. U trećoj vegetaciji formira se druga serija sekundarnih grana. Druga serija sekundarnih grana ostavlja se na rastojanju 60 - 80 cm od prvih. Sekundarne grane druge serije su sa suprotne strane od grana prve serije. Produžeci primarnih grana skraćuju se ukoliko su sve produžnice u istoj visini, za jednu trećinu ili jednu četvrtinu. Tom prilikom uklanjaju se grane koje bi smetale pravilnom razvoju sekundarnih i primarnih grana. Ostale (letorasti) se orezuju se za jednu četvrtinu svoje dužine.

Ekološki uzgoj višegodišnjeg zasada oraha

Takođe se i sekundarne grane skraćuju za jednu četvrtinu i poželjno je da sa primarnim granama obrazuju ugao od 45 stepeni. U julu se biraju produžeci primarnih grana i mladari za sledeću seriju sekundarnih grana. Pred početak vegetacije četvrte godine, rezidba se sastoji u proređivanju letorasta primarnih grana. Na sekundarnim granama obrazuju se tercijarne koje bi trebalo da budu naizmenično raspoređene na 20 - 30cm jedna od druge. Rezidba u sledećim godinama treba da se svodi na uklanjanje i proređivanje prebujnih letorasta, posebno onih koji rastu upravno u unutrašnjost krune.

Formiranje poboljšane piramide

Osnovna karakteristika ove krune je u tome što ima tri do pet osnovnih ramenih grana naizmenično poređanih u spiralu, a vođica se orezuje na bočnu granu i porast se usmerava u širinu. Najniža osnovna grana je na visini od 60 - 70 centimetara od zemlje, a ostale su po visini raspoređene na 25 - 35cm jedna od druge. Posle sađenja sadnice treba skratiti na 90 centimetara od zemlje.

Iz orezane sadnice razviće se nekoliko lastara. U julu se odaberu dva do tri lastara, od kojih se onaj najviši ostavi za vođicu, a ostali bočni za ramene grane, s tim što se ostali mladari uklone da ne bi ometali razvoj odabranih. Kad se formira tri do pet osnovnih grana, vođica se prekraćuje i na taj način se piramidalna kruna pretvara u izmenjenu (poboljšanu) piramidalnu krunu.

Ukloniti mladare koji konkurišu vođici

Nastoji se da najniža osnovna bočna grana bude sa jugozapadne strane, sledeća sa jugoistočne, treća sa severozapadne i četvrta sa severoistočne strane, tako da svakoj osnovnoj grani pripada jedna četvrtina kruga, a sve zajedno čine krunu. Pri formiranju sekundarnih grana treba uklanjati grane koje rastu uspravno i one koje su okrenute ka unutrašnjosti krune. Treba ostavljati one koje rastu u stranu.

Kako pripremiti zemljište za podizanje zasada oraha?

Kod ovog oblika krune vođica se uvek ostavlja oko 20 centimetara iznad ostalih grana. Da bi se sačuvala vegetativna ravnoteža, ne treba dozvoliti da niže grane nadrastu gornje ili da gornje prebrzo rastu u odnosu na donje. To se postiže uklanjanjem svih mladara koji konkurišu vođici ili produžnici osnovnih grana, objašnjava diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, Ivana Gligorijević, iz PSSS Jagodina.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Oblik krune Rezidba oraha Formiranje vaze Bujni letorasti Unutrašnjost krune Primarne grane Orezane sadnice Bočna grana Oblik krune Ivana Gligorijević