Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba voćaka
  • 28.09.2016. 08:00

Kako odabrati alat za orezivanje voćaka?

Dobar voćarski alat će nam omogućiti da rezidbu izvedemo na najbolji mogući način. Kupite namjenski alat i dobro ga održavajte!

Foto: Pixabay/blickpixel
  • 2.350
  • 206
  • 0

Bliži se vrijeme rezidbe i potrebno se pripremiti za ovu aktivnost. Bili mi profesionalni voćari, voćari amateri, vikend voćari ili imali tek jedno stablo za uspješnu brigu o našim stablima potreban nam je dobar voćarski alat.

Kvalitetan alat nam omogućava da uradimo dobru rezidbu na najlakši i najbrži način. Za izvođenje rezidbe koristimo različite makaze, noževe, pile ili testere, motorke. Svaki komad alata koji koristimo treba da je lagan, da ne opterećuje ruku, ne stvara žuljeve, da je prikladnih oblika s ergonomskim ručkama, izrađen od kvalitetnih materijala (najbolje od čelika), da je oštar i da se lako oštri, da je upadljivih boja (lakše ga pronaći kada se odloži u prirodi).

Dobar voćarski alat predstavlja produžetak ruke i omogućava lak rad.

Održavanje alata

Alat koji se koristi za rezidbu treba održavati. Prije svake rezidbe alat treba dezinfikovati. Nakon rezidbe alat je potrebno dobro očistiti i naoštriti. Oštrenje je povezano sa veličinom zasada kojeg orezujemo i brzinom kojom se oštrica tupi. Tup alat za rezanje može oštetiti i zgnječiti drvo - grane koje se režu. Kada se alat dobro održava i kada je dobro naoštren prilikom rezidbe ne oštećuje drvo i rana od reza brže zarasta, nema oštećenja od insekata i rana ne predstavlja vrata za ulaz prouzrokovača oboljenja. Sav alat treba čuvati na suvom mjestu.

Dobar voćarski alat predstavlja produžetak ruke i omogućava lak rad.

Makaze su osnovni alat u rezidbi, a mogu se koristiti za rezidbu ruža, ukrasnih grmova, voćnih stabala, vinove loze. Postoje različite makaze za različite namjene. Mogu biti namijenjene za orezivanje tanjih ili debljih grančica. Razlikujemo makaze sa jednom oštricom i sa dvije oštrice. Za rezanje tanjih grančica, zelenih grančica i grančica koje još nisu potpuno odrvenile i za rezidbu vinove loze najčešće se koriste makaze sa jednom oštricom.

Postoje makaze sa različitim oblicima reznog tijela: bypass, anvil, ratchet i druge.

Bypass makaze su najpopularnije. Imaju konkavno i konveksno sječivo, odnosno sječiva u obliki polumjeseca. Jedno sječivo hvata granu dok je drugo siječe. Konkavno sječivo je uvijek donje, a konveksno gornje. Rezidbom na ovaj način dobija se čist i ravan rez. Makaze treba da su podešene i dobro naoštrene da mogu odrezati list papira. Rade na principu klasičnih makaza. Obično se koriste za rezidbu ruža, vinove loze, grančice koje nisu potpuno odrvenile. Ne koristite ih za sječenje grana iznad naznačene debljine jer ćete ih oštetiti.

Anvil makaze rade na principu noža. Traže manji napor prilikom rezanja u odnosu na bypass makaze. Koristi se kod rezidbe suvog, mrtvog drveta i kod rezidbe tvrdog drveta. Ukoliko se koriste za rezidbu zelenog, živog i mekog drveta veoma često dolazi do njagnječenja drveta.

Ratchet makaze prave rez u nekoliko faza, koristi se manja sila. Lakše je korištenje, ali rezač treba da se navikne. Veoma su alične anvil makazama.

Kuker makaze su još jedan model makaza veoma popularan među voćarima. Ove makaze imaju dva sječiva i dobre makaze ovog tipa prave potpuno ravan rez, ali su teže od drugih makaza. Ove makaze se često koriste u rasadničarskoj proizvodnji.

Makaze mogu biti i sa rotirajućom drškom. Prednost ovakvih makaza je što se prilikom rezidbe makaze sa rotirajućom drškom prilagođavaju pokretima ruke i na taj način se smanjuje pojava žuljeva na ruci.

Uredno oštrite alat i spriječite gnječenje grana

Prilikom kupovine makaza za održavanje voćnjaka potrebno je da izaberete makaze za voćarstvo. Makaze za ruže i vinogradarstvo nisu pogodne za rezidbu voćnih stabala. Za amatere je najbolje da se pri kupovini i izboru makaza savjetuju sa poznatim iskusnim voćarima - rezačima. Uvjerite se da izabrane makaze dobro rade, da odgovaraju veličini i obliku vaše ruke. Ako ste ljevoruki izaberite makaze sa centralnim hvatanjem kako bi izbjegli opterećenje zglobova.

U većini slučajeva za voćare amatere je dovoljno da imaju neke od ovih makaza kako bi se uspješno brinuli o svojim stablima. Profesionalci će se u zavisnosti od zahtjeva rezidbe i pogodnosti makaza odlučiti za makaze s kojim postižu najbolje rezultate, koje ne umaraju ruku i ne stvaraju žuljeve.

Redovno oštrite alat. Samo oštar alat može da napravi ravan rez bez gnječenja drveta i stvaranja velikih rana.

Loopers su makaze sa produženim drškama i za rezidbu treba upotrijebiti obe ruke. Zbog produženih drški koriste se razenje grana koje su smještene više na stablu ili u unutrašnjosti krošnje na teško dostupnim mjestima. Odlične su za rezidbu vinove loze, malih stabala i grmova. Dugačke ručke omogućavaju rezanje bez upotrebe velike snage.

Pored makaza sa dvije dugačke drške za rezidbu sa tla se koriste i teleskopske makaze.

Testere ili pile su još jedan alat koji je obavezan kod rezidbe debljih grana, mogu biti ručne i sa dugim drškama. Dužina reznih zuba treba da je 5 do 7mm, većinom je dužina reznih zuba od 3 do 4mm. Zubi dobro naoštreni. Kod tupih zuba dolazi do nakupljanja piljevine i blokade testere u grani. Testera sa reznim zubima 1 do 2mm koriste se za rezidbu suvog ili tvrdog drveta. Sječivo ne smije biti suviše tanko. Tanka sječiva su podložna pucanju. Ručka treba biti ergonomska i da ne klizi.

I testere mogu imati drške različite dužine, od malih drški do teleskopskih. Oblik sječiva pile može biti ravan ili lučan. Pored makaza i pila koristi se voćarski nož za zaglađivanje rana. Nož treba biti izrađen od kvalitetnog materijala.

Za veće voćnjake se koriste električne ili pneumatske makaze za brže obavljanje rezidbe i radova u voćnjacima. Pneumatske makaze mogu povezane sa platformama koje nose kompresor i rezače.

Da bi vam makaze, pile i bilo koji drugi izabrani alat služio dugo potrebno ga je čuvati, ne bacati, držati čistog i suvog. Redovno ga treba oštriti. Samo oštar alat može da napravi ravan rez bez gnječenja drveta i stvaranja velikih rana.

Foto: Pixabay/blickpixel


Tagovi

Rezidba Voćke Zimska rezidba Voćarske makaze Orezivanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.