Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita stabala
  • 27.11.2022. 10:30

Kako napraviti smjesu za krečenje voćnjaka?

Uloga krečenja ogleda se i u tome da usporava kretanje sokova te voćkama odlaže početak vegetacije što može pomoći u izbjegavanju ranih proljetnih mrazeva

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 872
  • 56
  • 0

U našim kontinentalnim uslovima u jesen, tokom zime i proljeća često dolazi do sunčanih dana koje prate hladne noći i jutarnji mrazevi. Nakon niskih noćnih temperatura, jutarnje i dnevne zrake sunca naglo zagrijavaju debla voćaka koja su tamna te time i dodatno privlače svjetlost.

Zbog toga dolazi do širenja dubljih dijelova tkiva, a koje ne prati širenje kore, te dolazi do pucanja iste. Tkivo koje se nalazi između kore i drveta, a služi za sprovođenje hranjivih tvari biva povređeno te nastaju rane koje napadaju patogene gljive, navodi Saša Galić, iz Resora za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede RS. 

Odlaže početak vegetacije

"Da bi se spriječilo naglo zagrijavanje, a time i pucanje kore, debla voćaka se premazuju krečom i to u jesen, ali bi se i na proljeće trebao ponoviti cijeli postupak kako padavine u proljeće ne bi saprale smjesu sa već okrečenih voćaka u jesen", savjetuje.

Bakterijski rak - podmukla bolest krušaka nakon završetka vegetacije

Krečenje, kako ističe, treba obavljati kada je temperatura iznad 0°C po suhom i sunčanom vremenu. Također, njegova uloga ogleda se i u tome da usporava kretanje sokova te voćkama odlaže početak vegetacije što može pomoći u izbjegavanju ranih proljetnih mrazeva.

"Ova mjera najviše efekta ima kod koštičavog voća, kajsije, šljive i višnje", dodaje Galić.

Recept za smjesu

Recept za smjesu se sastoji od 5 kg gašenog kreča, 200 gr sumpora, 200 gr plavog kamena ili drugog bakrenog preparata i 0,5 kg kuhinjske soli, te 10 l vode. Dodaje se voda po potrebi da smjesa bude lako maziva te se pusti da odstoji do idućeg dana kada premazujemo deblo četkom ili valjkom.

Uloga kreča je ta da svojom bojom odbija svijetlost, sumpora i bakra da odbijaju štetnike i uništavaju štetne gljivice na kori, a sol daje dobru ljepljivost cijeloj smjesi. Debla treba premazati od zemlje pa sve do prvih skeletnih grana.

Mlade voćke kao i neke kao i neke voćne vrste kao što je kajsija poželjno je premazati i gornje dijelove, odnosno razgranjenja, 20-30 cm od prvog grananja grana.


Tagovi

Krečenje voćaka Zaštita stabla Zaštita voćki Vegetacija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.