Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita stabala
  • 27.11.2022. 12:00

Kako napraviti smesu za krečenje voćnjaka?

Uloga krečenja ogleda se i u tome da usporava kretanje sokova te voćkama odlaže početak vegetacije što može pomoći u izbegavanju ranih prolećnih mrazeva.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 958
  • 130
  • 0

U našim kontinentalnim uslovima u jesen, tokom zime i proleća često dolazi do sunčanih dana koje prate hladne noći i jutarnji mrazevi. Nakon niskih noćnih temperatura, jutarnje i dnevne zrake sunca naglo zagrevaju debla voćaka koja su tamna te time i dodatno privlače svetlost.

Odlaže početak vegetacije

Zbog toga dolazi do širenja dubljih delova tkiva, a koje ne prati širenje kore, te dolazi do pucanja iste. Tkivo koje se nalazi između kore i drveta, a služi za sprovođenje hranjivih materija biva povređeno te nastaju rane koje napadaju patogene gljive, navodi Saša Galić, iz Resora za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede RS. 

"Da bi se sprečilo naglo zagrevanje, a time i pucanje kore, debla voćaka se premazuju krečom i to u jesen, ali bi se i na proleće trebalo ponoviti celi postupak kako padavine u proleće ne bi sprale smesu sa već okrečenih voćaka u jesen", savetuje.

Bakterijski rak - podmukla bolest krušaka nakon završetka vegetacije

Krečenje, kako ističe, treba obavljati kada je temperatura iznad 0°C po suvom i sunčanom vremenu. Takođe, njegova uloga ogleda se i u tome da usporava kretanje sokova te voćkama odlaže početak vegetacije što može pomoći u izbegavanju ranih prolećnih mrazeva.

"Ova mera najviše efekta ima kod koštičavog voća, kajsije, šljive i višnje", dodaje Galić.

Recept za smesu

Recept za smesu se sastoji od pet kilograma gašenog kreča, 200 gr sumpora, 200 gr plavog kamena ili drugog bakrenog preparata i 0,5 kg kuhinjske soli, te 10 l vode. Dodaje se voda po potrebi da smesa bude lako maziva te se pusti da odstoji do idućeg dana kada premazujemo deblo četkom ili valjkom.

Uloga kreča je ta da svojom bojom odbija svetlost, sumpora i bakra da odbijaju štetočine i uništavaju štetne gljivice na kori, a so daje dobru lepljivost celoj smesi. Debla treba premazati od zemlje pa sve do prvih skeletnih grana.

Mlade voćke kao i neke kao i neke voćne vrste kao što je kajsija poželjno je premazati i gornje delove, odnosno razgranjenja, 20-30 cm od prvog grananja grana.


Tagovi

Krečenje voćaka Zaštita stabla Zaštita voćki Vegetacija Saša Galić


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.