Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarski vosak
  • 03.03.2023. 07:30

Kako i kada se koristi voćarski vosak?

Voćarski vosak je neizostavno sredstvo u zaštiti drvenastih i grmolikih vrsta. Štiti od patogena, štetočina, vlage, isušivanja. Na šta obratiti pažnju prilikom primjene?

Foto: Depositphotos/ WoodHunt
  • 318
  • 60
  • 0

Voćarski vosak je sredstvo koje upotrebljavamo prilikom rezidbe, saniranja i kalemljenja drvenastih i grmolikih vrsta. Koristi se na voćkama, voćnim grmovima, ukrasnom i parkovskom drveću i grmlju, na vinovoj lozi, ukrasnom i ljekovitom bilju.

Višestruka primjena i zaštita

Njegova primjena ima za cilj da se rana na tkivu drveta zaštiti od isparavanja i isušivanja. To će osigurati brže zarastanje.

Premaz štiti od napada patogenih prouzrokovača biljnih bolesti kojima su ozljede tkiva ulazna vrata za izazivanje infekcija. Isto je i za brojne štetočine koje privlače mirisi koje ispušta oštećeno drvo.

Smanjuje uticaj spoljašne sredine, posebno djelovanje vlage. Dugo zadržavanje vode i vlaženje reza može potaknuti pojavu truljenja. Manji je i uticaj mraza i niskih temperatura.

Rezidba: Iz unutrašnjosti krošnje režite jake vertikalne grane

Osim za zaštitu prilikom rezidbe, voćarski vosak se koristi i za saniranje nastalih ozljeda. Nakon što se oštećenje sanira, nanosi se tanak sloj voska koji ima zaštitnu ulogu. Kada su rane i rezovi veći potrebno je ponoviti premazivanje prije nego što se prvi sloj osuši. Potrebno je oko 1 h da se osuši i postane nepropusan. Zahvaljujući svojoj elastičnosti, on prati razvoj drveta ili grma i ne dolazi do njegovog pucanja.

U kalemarstvu štiti kalem od isušivanja, suvišne vlage i drugih faktora koji mogu dovesti do propadanja kalema.

Čitajte deklaraciju

Stvorene su mnoge formulacije, a najbolje je koristiti ekološki prihvatljive proizvode. Obično predstavljaju kombinaciju voska i smole.

Prilikom kupovine obratite pažnju šta piše na pakovanju. Na nekim deklaracijama je navedeno da su postojani na temperaturi ispod 10ºC, dok ima proizvoda koji postojanost zadržavaju na temperaturi od -5ºC i niže.

Za uspjeh nanošenja voska je važno da ga ne primjenjujemo kada pada kiša, jer dolazi do njegovog spiranja prije nego se osuši. U tom slučaju postupak se ponavlja.


Tagovi

Voćarski vosak Voćarski premaz Rezidba voćaka Kalemljenje Primjena voska Saniranje rane


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !