Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba lijeske
  • 30.10.2022. 10:30

Kako i kada obaviti zimsku rezidbu lijeske?

Lijeska rađa na jednogodišnjim prirastima. S obzirom na to da je izrazito heliofitna voćka, svi ljetorasti koji rastu ka unutrašnjosti žbuna uklanjaju se do osnove

Foto: Depositphotos
  • 908
  • 28
  • 0

Neobična voćka, lijeska, za razliku od drugih vrsta koje cvjeta u proljeće, ona cvjeta zimi i to od decembra do marta. Sve je popularniji njen uzgoj i u Bosni i Hercegovini, te je posljednjih godina moguće vidjeti na prostoru cijele države.

Ova višegodišnja voćna vrsta se može gajiti kao stablo ili žbun. Kao stablo najčešći uzgojni oblik je kotlasta kruna ili piramidalna krošnja.

Uzgojni oblik i rezidba

Kod žbunastog, koji je kod nas i najčešće zastupljen, rastojanje između žbunova je 5×5 ili 5×4 metra. Formiranje ovog uzgojnog oblika počinje tako što se nakon sadnje, posađene sadnice prikrate na visinu oko 20-30 cm.

"Tokom vegetacije po žbunu se ostavlja 4-5 izdanaka, koji su pravilno raspoređeni u obliku kruga udaljenih jedni od drugih oko 50 cm", navodi Saša Galić, savjetodavac u Resoru za pružanje savjetodavnih usluga Ministarstva poljoprivrede RS, te dodaje da se u drugoj godini, vrši slabije prikraćivanje izdanaka u cilju što boljeg grananja i dobijanja što većeg broja sekundarnih grančica te uklanjanja konkurentnih izboja.

Kako odlučiti koji uzgojni oblik lijeske je najbolji?

Lijeska rađa na jednogodišnjim prirastima dužine 15-25 cm zavisno od sorte. S obzirom na to da je izrazito heliofitna voćka, svi ljetorasti koji rastu ka unutrašnjosti žbuna ili imaju nepovoljan rast, uklanjaju se do osnove. 

"Suština je da se dobije maksimalno osvijetljena unutrašnjost žbuna jer se na taj način postiže dobro diferenciranje cvjetnih pupoljaka kao i dobra prozračnost istog", ističe Galić.

Ne treba primjenjivati oštru rezidbu (Foto: Igor Čolaković)

Kod lijeske, osim u izuzetnim slučajevima, poput šteta uzrokovanih gradom, ne treba primjenjivati oštru rezidbu i uglavnom se izvodi blaga. Kao i kod svake druge voćne vrste kod već formiranog žbuna, ona se vrši na način da se nastoji održati odnos između nadzemnog i podzemnog dijela voćke te uzgojni oblik. Tokom perioda zimskog mirovanja, najbolje je izvoditi zimsku rezidbu kada su temperature iznad 0°C.

Smatra se da lijeska ima najduži period cvjetanja, koji započinje već u jesen, kada se pojavljuju muški cvjetovi – rese, a zatim u februaru, martu ili aprilu kada se pojavljuju ženski cvjetovi – pup. Uglavnom se preporučuje vršenje rezidbe nakon što se pojave prvi ženski cvjetovi te shodno tome i prilagoditi rezidbu.

Uzgoj lješnika nezahtjevan - najviše posla oko sakupljanja plodova

"Suština rezidbe se sastoji na uklanjanju suhih, slabih, isprepletenih, deformisanih grana te onih koje rastu ka unutrašnjosti žbuna ili imaju previše vertikalan rast", navodi savjetodavac, pojasnivši da se takve grane uklanjaju do osnove, a ostale se prorjeđuju po sistemu "riblje kosti". 

Prikraćivanje ramene grane

Ramene grane u žbunu mogu dostići visinu od 4-5 metara. Kako bi se spriječilo njihovo izduživanje te premještanje rodnih elemenata na periferiju žbuna i spriječilo zasjenjivanje žbunova iz sljedećeg reda, potrebno je izvršiti njihovo prikraćivanje. Ono se izvodi tako što se na ramenim granama izvodi rezidba na bočni prirast. Poslije 15-20 godina zavisno od kondicije zasada, žbun je potrebno podmladiti jer mu produktivnost opada.

Na mjesto uklonjene grane dolazi nova koja se postepeno formira u žbunu (Foto: Maja Celing Celić)

"Na ramenim granama dolazi do smanjenja prinosa, pa je u tom smislu izrođene potrebno zamijeniti. To je postupak koji se ne izvodi odjednom, već u periodu od 2-3 godine, postepeno zamjenjujući izrođene grane", ističe Galić.

Na mjesto uklonjene grane dolazi nova koja se postepeno formira u žbunu kako bi zamijenila uklonjenu izrođenu ramenu granu. Tako se osigurava redovan i stabilan prinos po žbunu. Ljetna rezidba, koja se obavlja u periodu juni-juli, ima za cilj bolju diferencijaciju cvjetnih pupoljaka za narednu vegetaciju, a vrši se prorjeđivanjem viška mladara koji crpe hranjiva te i onih koji nisu potrebni za uzgojni oblik.


Povezana biljna vrsta

Lješnjak

Lješnjak

Sinonim: Lijeska | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od decembra do marta.... Više [+]

Lješnjak

Lješnjak

Sinonim: Lijeska | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od decembra do marta.... Više [+]

Tagovi

Lijeska Rezidba lijeske Lješnjak Zimska rezidba Ljetna rezidba Saša Galić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.