Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje u voćarstvu
  • 21.01.2023. 09:00

Kako će se zahlađenje odraziti na uranjenu vegetaciju voćki?

Svako zadržavanje vode duže od tri dana može dovesti do propadanja stabala. Dobra vijest je da će najavljeni snijeg, umanjiti te efekte

Foto: Bojan Kecman
  • 859
  • 75
  • 0

Voćke su već krenule s vegetacijom, naročito koštičave vrste, zbog čega će hladnije vrijeme u narednim danima dobro doći svim vrstama i usporiti fiziološke procese u biljkama.

Dugotrajnim toplim periodom praćenim neuobičajeno visokim temperaturama najviše su bile pogođene koštičave voćne vrste na višim nadmorskim visinama i to zbog jačeg sunčevog zračenja i bolje osunčanosti.

Potrebno obaviti prskanje breskvi

Voćke, odnosno cvjetni i lisni pupoljci su trenutno u stanju u kojem inače budu krajem februara. Zabilježeno je listanje i cvjetanje šljiva, kajsija i breskvi. I cvjetni pupovi jabuka, krušaka i trešanja takođe su krupniji i samo što se nisu počeli otvarati. Zbog toga su mnogi uzgajivači krušaka i jabuka prekinuli rezidbu jer se plaše ranijeg kretanja vegetacije.

Voćke su trenutno u stanju u kojem inače budu krajem februara

Većina će sa rezidbom krenuti od faze mišjih ušiju. Pošto breskva, kao koštičava voćka, među prvima kreće s vegetacijom, već sad je potrebno, odnosno, čim prođe ovaj hladan period, odraditi tretman bakarnim sredstvima protiv kovrdžavosti listova breskve, Taphrina deformans. Izvjesno je da će ove godine doći do ranijeg pucanja vrhova pupoljaka na breskvama zbog čega je neophodna zaštita. Inače, ovaj tretman trebalo bi da se radi od prve polovine februara, ako su normalne vremenske prilike.

Opasne podzemne vode

Najnepovoljniji vremenski uslovi za voćare su više temperature i velike količine padavina. Zato će hladnije vrijeme praćeno nižim temperaturama biti od velikog značaja za voćare jer će prekinuti vegetaciju i umiriti voćke. Snijeg je odličan izolator i takođe djeluje na kasnije kretanje vegetacije. U nižim područjima, naročito u blizini rijeka, gdje su se magla i niže temperature duže zadržavale, stanje pupova je bolje.

Zadržavanje vode na površini zemljišta može dovesti do asfiksije

Međutim, upravo u tim područjima, visok nivo podzemnih voda, uslijed obilnih padavina, doveo je do zadržavanja vode na površini zemljišta zbog čega može doći do asfiksije, odnosno, gušenja korijena voćaka. Ovome su naročito izložene mlađe voćke koje imaju plitak i nerazvijen korijen.

Šta prethodi zimskom prskanju voćnjaka i vinograda?

Svako zadržavanje vode duže od tri dana može dovesti do propadanja stabala. Dobra vijest je da će najavljeni snijeg, ako ostane duže na površini, umanjiti efekte zadržavanja vode, a naročito će biti dobro ako uslijede niske temperature zbog kojih će doći do smrzavanja zemljišta i sniježnog pokrivača.


Fotoprilog


Tagovi

Vegetacija Asfiksija korijena Kovrdžavost listova breskve Podzemne vode Lisni pupoljci Cvjetni pupoljci


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.