Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 12.11.2022. 13:30

Kada presaditi jagode sa otvorenog polja u plastenike?

Ključnu ulogu u uzgoju jagoda u plastenicima igra otkupna cena koja je nekoliko puta viša u odnosu na sezonske.

Foto: Bojan Kecman
  • 285
  • 12
  • 0

Novembar je idealan za presađivanje jagoda sa otvorenog polja u plastenike. Najbolje je da živići imaju dosta prostora za rast zbog čega bi trebalo iskopati rupe dubine i širine barem 20 centimetara. Ovo je važno zbog korena koji treba da se raširi prilikom sadnje i pritisne na dole.

Mladice izrasle iz matične biljke vade se motikom ili lopatom, a odvoje se tako što se makazama prerežu vreže.

Usitniti zemlju oko korena

Pre sadnje bilo bi dobro da se zemlja prihrani stajnjakom i NPK đubrivima, isfrezira, odnosno, usitni da bi koren mogao lakše da se razvija. Teška zemlja nije pogodna za probijanje korenovih dlačica zbog čega često dolazi do njihovog sušenja. Sadnja u bankove, izdignute 20-tak centimetara iznad zemlje bolja je ako je teren pod blagim nagibom.

Teška zemlja nije pogodna za probijanje korenovih dlačica

Što se tiče zalivanja, potrebno ih je dobro zaliti odmah nakon sadnje, a tokom zime, povremeno. Isto tako, u prva dva meseca, neophodno je kidati cvetove posađenih jagoda, zbog boljeg ukorenjavanja posađenih živića i sprečavanja gubljenja snage na razvoj ploda.

Svako naglo sniženje temperature može da bude kobno. Inače, ne treba ih saditi preduboko. Najbolje je da temperature neko vreme bude oko dva stepena iznad nule kako bi se postigla što bolja adaptacija tek posađenih sadnica.

Do pola kilograma po sadnici

Pre sadnje rasada se potapa u vodu u kojoj je potopljena kamilica ili vodu sa grančicama vrbe koja je idealna za bolje ukorenjavanje. Nakon sadnje, trebalo bi izbegavati prihranu sa azotnim đubrivima da ne bi došlo do naglog i nekontrolisanog rasta koji može uzrokovati neotpornost biljaka na niže temperature.

U jednom plasteniku od 100 metara kvadratnih može da se posadi 550 do 600 novih sadnica. Prinos se kreće od 200 do 500 grama po sadnici, ako se ispoštuju sve mere i obezbedi dovoljno hrane biljkama. Ovde se misli na prihranu sa fosforom i kalijumom.

Najviše se sade kleri koja ranije pristiže i alba

Zbog klimatskih promena toplije vreme uzrokuje ranije pristizanje prvih plodova na tržište što i jeste cilj proizvođača. Ako dođe do prodora hladnog vazduha plastenik se greje ili na drva ili toplom vodom. Poželjno je da se sadnice pokriju folijom kako ne bi smrzle. Dnevne temperature od 10-12 stepeni idealne su za razvoj biljaka.

Dobra otkupna cena

U slučaju ranog pristizanja i otkupna cena mnogo je veća u odnosu na sezonu kada jagoda ima u dovoljnim količinama. Ako plodovi pristignu već u februaru, cena zna da bude i do šest maraka po kilogramu.

Da li je i zašto isplativa plastenička proizvodnja jagode?

Ukoliko u januaru dođe do visokih temperatura, što je čest slučaj poslednjih godina, može da usledi napad štetnih insekata, kao što su tripsi, stenice, buvač. Zato se preporučuje da se na vrata plastenika, kao i sa strane, postavi mreža, koja će da spreči ulazak štetočina.

Što se tiče sorti najviše se sade kleri koja ranije pristiže i alba, a može da se sadi i dobra, stara, mesečarka koja je takođe otporna na štetočine i bolesti.


Tagovi

Jagode u plasteniku Kleri Alba Živići NPK đubrivo Mesečarka Vreže


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u