Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jagode
  • 03.04.2022. 10:30

Kada obaviti rezidbu jagode i fungicidni tretman?

Uklanjanje suvih listova je najbolje obaviti ručno, zahvatiti rukom sve suve i višak svježih listova te ih odsjeći makazama. Na većim površinama ovu radnju je moguće obaviti i kosom ili trimerom

Foto: Depositphotos/lzf
  • 538
  • 59
  • 1

Stabilizacijom vremena, rastom temperature priroda je naglo krenula da se budi, a i proljeće je kalendarski nastupilo. Više temperature su uslovile početak rasta listova kod jagoda na otvorenom. Sada, kada to i vremenski uslovi omogućavaju preporučuje se uklanjanje starog lišća, iznošenje iz zasada te uništavanje. Savjetuje se čak da se svi prizemni listovi uklone, i svježi i suvi, a da se pri tome ne ošteti centralni pupoljak.

U ovom periodu se, također, vrši rezidba bočnih prirasta (krunica), te glave koje se javljaju u većem broju u drugoj, trećoj godini gajenja jagode. Ostavlja se nekoliko dobro razvijenih krunica. Na ovaj način se redukuje broj slabo difernciranih cvjetova koji daju sitnije plodove.

Ukloniti višak listova

Uklanjanje suvih listova je najbolje obaviti ručno, zahvatiti rukom sve suve i višak svježih listova te ih odsjeći makazama. Na većim površinama ovu radnju je moguće obaviti i kosom ili trimerom, s tim da se ne ošteti centralni pupoljak. Rezanjem starog lišća, ne samo da smanjujemo infektivni potencijal bolesti, već ujedno utičemo na bolje prozračivanje grmova, što će rezultirati zdravijim zasadom i kvalitetnijim plodovima.

Rezanjem starog lišća utičemo na bolje prozračivanje grmova (Foto: Danijela P.)

Potom se pristupa fungicidnom tretmanu primjenjujući neki od preparata na bazi bakra s ciljem dezinfekcije rana nastalih orezivanjem te smanjenjem infektivnog potencijala patogena. Hemijski tretmani, kao i ovaj, ne vrše se na temperaturama nižim od 12 stepeni, također, tretiranje je preporučljivo obaviti po mirnom i suvom vremenu. Sve navedene agrotehničke mjere se redovno primjenjuju u intenzivnim zasadima s ciljem povećanja kvaliteta ploda i kako bi se osigurali stabilni prinosi.

Iz sasvim druge branše, u proizvodnju jagoda upustila se i Isa Hećimović. Prošle godine posadila je sortu Clery na oko 1300 m2. Sadnju uz pomoć radnika je obavila u avgustu, što i jeste preporuka. U jesen, nad zasađenom jagodom je podigla šest plastenika od oko 250 m2.

"Vrativši se iz Njemačke odlučila sam se za proizvodnju jagode, par rođaka se već odavno bave ovim poslom tako zbog njihovih iskustva početak mi neće biti težak, nadam se. Svo znanje mi nesebično pružaju. Polovinom marta sam odradila čišćenje sadnica od starog i izmrlog lišća te smo uklonili višak i zdravog. Poslije toga jagoda bolje i brže napreduje pogodovali su joj skorašnji topli dani", ističe naša sagovornica.

Najbolji period za sadnju su ljetni mjeseci (Foto: Depositphotos/happy_finch)

Jagoda u plasteniku trenutno je u fazi desetak razvijenih listova pa do početka cvjetanja, u periodu iza nas kad su bila intenzivna jutra s mrazevima jagodu je trebalo zaštiti dodatnim grijanjem ili pokrivanjem agrotekstilom. Proizvođači koji to nisu odradili na vrijeme imali su oštećenja i na listovima i na cvjetovima. Cvjetovi jagode su jako osjetljivi i izmrzavaju već na -2 stepena. Oštećene dijelove je potrebno odstraniti i iznijeti iz plastenika.

Period sadnje

Iako najbolji period za sadnju predstavljaju ljetni mjeseci (od sredine jula do sredine avgusta), jagodu je moguće saditi i u proljeće. U tom slučaju rod ubirete već prve godine. Na tržištu je veliki broj novijih sorti jedna od njih je Vivaldi, srednje rana sorta, pogodna za gajenje na otvorenom polju i ranu proizvodnju u plastenicima i tunelima.

Jagoda najviše treba kalij - izbalansirajte odnos hraniva

Plodovi su sjajni svijetlo crvene boje,  veoma sočni i ukusni. Razlikuje se od drugih sorti po tome što su plodovi znatno tvrđi, otporniji na trulež te imaju sposobnog dužeg čuvanja u skladištu i bolje prolazi prilikom transporta. U punom rodu daje više od 1 kg po bokoru, a prilikom proljetne sadnje već u prvom rodu daje oko 0,5 kg.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60% vode,  može biti i do 12% šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Jagoda Uzgoj jagoda Rezidba jagoda Plastenik


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]