Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dunja
  • 21.12.2020. 12:00
  • Pčinjski okrug, Manajle, Vladičin Han

Kad ispečete rakiju - spremite se za jesenju i zimsku zaštitu dunje

Radoslav Đorđević iz sela kod Vladičinog Hana ima dva hektara pod dunjom. Ovih dana u pauzama između dva pečenja rakije, proverava okrečena stabla i priprema se za plavo prskanje i oblikovanje krune voćaka.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 990
  • 202
  • 1

Selo Manajle u Vladičinom Hanu već punih 15 godina krasi plantaža dunja Radoslava Đorđevića, koja se prostire na dva hektara. Oni koji svakodnevno borave u njenoj blizini kažu da je najlepša u vreme berbe kada sva požuti od mirisnih plodova, pod čijom težinom se povijaju i sama stabla. Tako je bilo i ove jeseni, pa su berači imali pune ruke posla. Uz njihovu pomoć, Đoređević je sa svoje plantaže obrao i poslednju dunju.

Celokupan rod je ove godine prodao nakupcima. Iako nezadovoljan zaradom on je ipak srećan što je ove godine uspeo da nađe kupca za svoje dunje koje su vrhunskog kvaliteta. Dok polako obavlja započete poslove u svom dvorištu, za svoje potrebe, peče rakiju dunjevaču.

Važnost krečenja

U pauzi između dva pečenja, proverava kako su u voćnjaku stabla okrečena. Uvek se potrudi da na debla nanese kvalitetan sloj kreča kako bi pore kore stabla mogle lepo da upiju nanesenu belu masu koja će omogućiti suncu da ih dobro zagreje.

Zašto i kada se u poznu jesen voćke prskaju ureom?

"Kreč koji je ovako nanesen bi trebalo da se tokom cele zime zadrži na stablima, ali je poželjno da se na proleće ovaj postupak ponovi kako kiše ne bi oprale naneseni kreč", savetuje Đorđević.

Kooperantima i sadnice i znanje

Dok je krečio svoja stabla, ovaj poznati proizvođač dunja u Vladičinom Hanu, nije propustio da pogleda u kakvom je stanju svaka zasađena biljka, na osnovu čega će praviti buduće aktivnosti u voćnjaku. Od četiri vrste koje uzgaja, posebno je ponosan na vranjsku i leskovačku koje su u stanju da daju prinos od 30 do 40 kilograma.

Otuda se trudi da ih dobro zaštiti od raznih bolesti i štetočina. Cake koje je naučio o zaštiti i uzgoju ovog voća od stručnjaka iz Kompanije "Simpo", čiji je inače bio kooperant i danas primenjuje u praksi.

Vranjska i Leskovačka dunja daju do 40 kg prinosa (foto: Privatna arhiva)

"Proizvodnju dunje počeo sam kao "Simpov" kooperant. U ovaj posao sam se upustio samo zato što su kooperantima obezbeđivali sve što im je bilo neophodno za organizovanje proizvodnje, počevši od sadnje pa sve do prodaje. Od njih sam dobio i sadnice, a uz pomoć njihovih stručnjaka napravio sam adekavatan izbor zemljišta za sadnju. Takođe, učio sam i kako se dunje sade, prskaju, orezuju i primenjuju neophodne agotehničke mere."

Tri bakarna prskanja zarad zaštite od štetočina

Njihovih saveta se pogotovo seti u vreme kada posle okončanja berbe treba da obavi takozvano jesenje plavo prskanje. Otuda ovo prskanje gotovo nikada ne počinje pre nego što na stablima opadne više od 80 odsto lisne mase zato što u toj fazi jednim prskanjem uspe da pokrije najveći broj rana i ožiljaka koji predstavljaju idealno ulazno mesto za patogene.

Ovo prskanje obavlja preparatima na bazi bakra sa kojima najefikasnije obavlja dezinfekciju gljiva i bakterija koje se nalaze na kori i koje mogu naštetiti biljci u njenom razvoju.

Počnite na vreme sa jesenjom zaštitom voća

"Zimsko tretiranje je veoma značajno za suzbijanje štetnih organizama, biljnih bolesti i štetočina na dunji. Prvo prskanje se obavlja pre cvetanja bakarnim krečom. Drugo prolećno prskanje treba obaviti odmah posle cvetanja, a treće prolećno prksanje treba obaviti 15 dana posle drugog prskanja istim preparatima", naš sagovornik.

Oblikovanje krošnje u februaru

Ovaj voćar već sada razmišlja i o predstojećem krojenju dunja koje ga očekuje u februaru mesecu. Tokom proteklih godina toliko je savladao ovu veštinu da pre početka rada i svojim radnicima održi "čas" formiranja krošnje na stablima dunja i koliko suvišnih grana treba da odstrane.

Važnost pravilnog formiranja krošnje dunje

Njegov zasad dunja se nalazi u punoj rodnosti pa se uvek potrudi da prilikom formiranja krune sve grane na njoj budu obrasle grančicama i sve budu dobro osunčane. Suvišne grane prilikom krojenja odbacuje u skladu sa prošlogodišnjim prirastom.  

Koji su idealni uzgojni oblici krošnje u zasadima voća?

Đorđević odlično poznaje i tehnologiju sprovođenja svih agrotehničkih mera u svom voćnjaku. Mnogo je, kaže, o tome naučio na stručnim predavanjima koja su za ovdašnje voćare proteklih godina organizovana u vranjskoj Poljoprivrednoj službi. U to vreme je planirao i da otvori destileriju, ali i radionicu za proizvodnju kompota od dunja.

Međutim, njegovi planovi su se izjalovili kada je na tržištu splasla potražnja za dunjom. Uprkos tome on i dalje svoj zasad sa dunjama neguje kao i prvog dana nadajući se da će u nekoj od narednih godina ostvariti svoj davnašnji san.


Tagovi

Uzgoj dunje Zaštita dunje Plavo prskanje dunje Krečenje voća Radoslav Đorđević Pečenje rakije


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.