Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja jagoda
  • 31.08.2019. 08:00

Još uvek ima vremena za sadnju jagoda - kako dobiti kvalitetan zasad?

Jagoda se sadi u proleće i leto, od jula pa sve do kraja avgusta. Oba termina sađenja imaju svoje prednosti, ali i nedostatke. Proverite koji su to.

Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969
  • 498
  • 26
  • 0

Jagoda se sadi u proleće i leto, od jula pa sve do kraja avgusta. Oba termina sađenja imaju svoje prednosti, ali i nedostatke.  

"Ako se ide na rane, julske termine, može se desiti da zemlja bude suva i kao takva, teška za sadnju. Ukoliko se sadnja obavlja kasnije, postoji, pak, bojazan da se biljka neće dovoljno razviti", objašnjava Danijel Egić, rukovodilac PJ Prijedor Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

S obzirom da jagoda u periodu dugog dana i visokih temperatura formira stolone odnosno organe koji služe za razmnožavanje, a u drugom delu vegetacije formira bokornice što nam je od izuzetnog značaja da bi imali kvalitetan i zadovoljavajuć rod u naredoj sezoni. 

Za sadnju pripremljene frigo sadnice

Dug kišni period nije pogodovao jagodama, u vreme sazrevanja padavine su bile obilne, a bilo je i dosta truleži. Prava borba je bila odbraniti i uzgojiti jagode, priča Darko Vujanović iz sela Derviši kod Novog Grada za Alternativnu TV.

"Ovo je drugi dulum, proširujem proizvodnju. Jagoda je zenga zengana, imamo ugovor sa Prijedorčankom, dobijemo repromaterijal. I opština Novi Grad izlazi nam u susret sa 600 KM (36.000 dinara) tako da praktično sadnju jagode dobijamo 'besplatno'", rekao je Darko Vujanović.

Jagode: Obezbedite dobar prinos uklanjanjem stolona na vreme

Za sadnju su pripremljene frigo sadnice koje su bile duboko zamrznute. Važno je da se sve sadnice kupuju od ovlašćenih distributera i rasadnika i da imaju sve potrebne sertifikate koji govore i o zdravstvenom stanju tih sadnica. Potrebno ih je i dobro pregledati, da li imaju nešto neuobičajeno na sebi, takve je bolje vratiti nego ih zasaditi.

Potopiti sadnice u rastvor fungicida

"Pre same sadnje potrebno je sadnicu potopiti u određeni rastvor fungicida, mi preporučujemo Previcur ili Ridomil Gold i da u tom rastvoru ostane najmanje 15-20 minuta. Preporuka je i da se pre sadnje određena količina tog istog fungicida pusti i kroz creva tako da se pusti i u zemljište. Nakon toga pristupa se sadnji, sa određenim alatom. Prilikom sadnje korenov sistem preseče se kako bi se bolje primio u zemlji", savetuje Danijel Egić.

Pre sadnje potrebno je da zemljište bude dobro usitnjeno kako bi se folija mogla dobro navući i položiti za sadnju. Folija se može navlačiti ručno ili mašinski, ali je najvažnije da nalegne dobro. 


Tagovi

Sadnja Jagode Voćarstvo