Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lijeske
  • 20.09.2021. 12:00

Jesenska sadnja lijeske: Pazite na položaj i osigurajte navodnjavanje

Kakav položaj voli lijeska, koju sortu odabrati, što je potrebno obaviti prije same sadnje, zašto je navodnjavanje gotovo neophodno, samo su neka od pitanja na koja nam je odgovore dao dipl. ing. Tomislav Soldo.

Foto: Depositphotos/MyClicks
  • 1.034
  • 158
  • 0

Lijeska je zbog svoga ploda, lješnjaka, sve zastupljenija voćarska kultura. Osim što se sve više koristi u konditorskoj industriji, popularizacijom biljne prehrane, dobila je još više na značaju. A tu je i nezaobilazna kozmetička industrija.

No, pri uzgoju ove sredozemne kulture koja je izrazito heliofitna biljka, a posebno s obzirom na klimatske promjene, nasadu treba posvetiti puno pažnje. Treba napomenuti da je uvijek bolji izbor sadnja u jesen, a prvo o čemu trebate voditi računa je položaj nasada. 

Treba joj zraka, ali ne voli vjetar

"Lijeska je heliofit i voli sunčevo osvjetljenje, što nam govori da je bitno za njen uzgoj odabrati južne pozicije, blago nagnute kako bi se suvišne oborinske vode, na koje je posebno osjetljiva, brzo povukle. Bitno je položaj otvoren što će im omogućiti konstantno blago strujanje zraka", kazuje nam dipl.ing. Tomislav Soldo dodajući da, kada je riječ o tlu, ova voćna kultura podnosi širi raspon pH vrijednosti, od 5 do 8. 

"Najpogodnija su rastresita, propusna i plodna zemljišta. Također, ne voli vjetrovite pozicije jer vjetrovi nanose puno štete u fazi oplodnje", upozorava.

Voli sunčevu svjetlost (Depositphotos/deyangeorgiev2)

Govorimo li o sortama, na našem su području već desetljećima u uzgoju dvije dobro udomaćene sorte, kaže Soldo, a to su Rimski i Istarski duguljasti koji i danas čine najveći postotak u sortimentu. Iako su se one pokazale uspješnima i aklimatizirale se na naše agroekološke uvjete, postoji i niz drugih perspektivnih sorti. "U odluci koju od njih saditi ponekad je bitno sagledati i ekonomski tj. prodajni aspekt. Danas se na tržištu mogu dobro prodati one namijenjene konditorskoj industriji poput Tonda Gentile Romana i Tonda Gentile delle Langhe", navodi Soldo pojasnivši da su one relativno otporne na bolesti te redovito i obilno rađaju

"Kod odabira sorti valja voditi računa da se sade kasno cvatuće, kako bi se čim više smanjile štete od proljetnih mrazova", naglašava ovaj stručnjak.

Navodnjavanje je gotovo neophodno

Prije sadnje potrebno je obaviti nekoliko radnji koje će osigurati razvoj zdrave voćke. Tu je prvenstveno riječ o analizi tla, a ovisno o rezultatima i preporuci, kaže Soldo, važno je obaviti i meliorativnu gnojidbu oraničnog i podoraničnog sloja preporučenim količinama mineralnog i organskog gnojiva kao i podešavanje optimalnog pH unošenjem vapnenih materijala ako je to potrebno. 

"Oko 80 posto korijenske mase nalazi se do dubine od 50 cm, zbog čega valja do te dubine obogatiti tlo mineralnim i organskim gnojivima. Preporučljivo je prije zaoravanja gnojiva u ljetnom periodu odraditi i dublje podrivanje kako bi poboljšali vodozračni režim tla", pojašnjava te dodaje kako je sadnju najbolje obaviti u jesenskom periodu. 

"Preporuka je da se na plantaži svakako instalira sistem za navodnjavanje jer je zadnjih godina evidentno da imamo ekstremno sušne periode baš u trenutku intenzivnog rasta mladica kada nasad treba najviše vode, odnosno u lipnju i srpnju", naglašava naš sugovornik uz objašnjenje kako se često dogodi da nasad nakon sadnje uđe u sušni period. 

Osigurajte navodnjavanje (Foto: Depositphotos/zhaaks)

"Ako nemamo mogućnost navodnjavanja moguće je da će porast mladica gotovo stati. Takav nasad treba puno vremena da kasnije uđe u puni rod s dostatnom lisnom masom što dovodi do nerentabilne proizvodnje."

Zelena rezidba u proljeće

Kako se u prvim godinama krošnja najlakše formira zelenom rezidbom, nakon što smo obavili jesensku sadnju lijeske, u proljeće je potrebno prikratiti sadnice na 30 do 40 cm visine. 

"Ovisno o planiranom uzgojnom obliku, tijekom intenzivne vegetacije obavljamo zelenu rezidbu čiji je cilj odabrati odgovarajući broj primarnih izboja pod povoljnim kutom rasta ako se radi o grmolikom uzgojnom obliku. One koji su bujnijeg rasta treba prikratiti na polovicu", opisuje Soldo dodajući da u sljedećoj godini na svakom primarnom izboju ostavljamo dva sekundarna koji rastu pod najpovoljnijim kutovima. 

"U pravilu, prilikom formiranja uzgojnog oblika dovoljno je koristiti samo zelenu rezidbu. Kada se pomoću nje formira krošnja, samo vršimo prorjeđivanje izboja u njoj kako bi im otvorili put prema svjetlu jer se samo na svjetlu uspješno razvijaju cvjetni pupovi."

Ne sadite lijesku pregusto

Posljednje, ali ne i manje važno, je gustoća sklopa gdje naši voćari ponekada griješe. Naime, kako priča Soldo, odlučuju se za sadnju nasada u pregustom sklopu kako bi intenzivirali proizvodnju, pa se uz nestručnu rezidbu zna dogoditi da se stabla previše rašire i zasjene susjedna. 

Sklop ne smije biti pregust (Foto: Depositphotos/MyClicks)

"Kako je lješnjak izraziti heliofit, dolazi do znatnijeg opadanja roda jer se on pomiče na periferiju krošnje, a u njezinom sjenovitom dijelu slabo se diferenciraju cvjetni pupovi", upozorava te komentira kako je to posebno primjetno kod uzgojnog oblika vaze. 

Prema njegovoj preporuci, idealan sklop sadnje za vazu bi bio 4,5 do 5 m razmak između redova, a u redu razmak između stabala 3 m, odnosno 666 do 740 stabala/ha. Kada je riječ o stablašicama, dobar bi sklop bio 4x3 metra. 


Povezana biljna vrsta

Lješnjak

Lješnjak

Sinonim: Lijeska | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od decembra do marta.... Više [+]

Tagovi

Sadnja lijeske Lijeska Jesenska sadnja Položaj Navodnjavanje Zelena rezidba Gustoća sklopa Tomislav Soldo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Agroklub d.o.o. BiH

Halilovići 10, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
e-mail: info@agroklub.ba web: https://www.agroklub.ba

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !