Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kaki
  • 16.12.2019. 14:00
  • Grad Beograd, Obrenovac

Japanska jabuka tri decenije sladi Obrenovčane

Japanska jabuka već 30 godina raste u jednom domaćinstvu u Obrenovcu. I u decembru privlači pažnju svih prolaznika, jer na ovom stablu ima još plodova.

Foto: Mirjana Stepić
  • 3.892
  • 250
  • 0

Više od tri decenije u dvorištu porodice Trkulja u Obrenovcu raste japanska jabuka. Ona privlači pažnju svih prolaznika, jer na ovom stablu iako je sredina decembra ima još plodova. S obzirom na to da u svakom dvorištu ima puno posla, stariji članovi porodice brigu o domaćinstvu prepustili su unuku, Nemanji Golubović, koji je dobro upoznat sa poreklom ove voćke. 

Ovo slatko i ukusno voće koje potiče iz Japana prepuno je vitamina, minerala i antioksidanasa, zbog čega je dobro da se što češće konzumira. Veoma je važno znati izabrati zreo plod, jer ukoliko je zelen, može imati opor ukus, dok je onaj potpuno zreo sladak poput meda.

Jesenja sadnja voćki - posadite neobične, a ukusne voćne vrste

Japanska jabuka stigla iz Crne Gore

Kaki ili japanska jabuka je voće iz porodice Diospyros. Kod nas je najzastupljenija vrsta Diospyros kaki i poreklom je iz Kine. Poznata je kao vrlo lekovita voćka koja pomaže u održavanju imuniteta na visokom nivou. Sadrži dosta tanina pa ima opor ukus koji se prilično gubi kako sazreva.

Kako bi poprimili svoju punu aromu, plodovi moraju biti potpuno zreli, skoro crveni, pa se obično beru kasnije u jesen, nakon prvih mrazeva. Sazrevanjem, plod postaje sočan, sladak i prijatnog ukusa - tada može da se jede kašičicom.

"Japanska jabuka ili japanski kaki kako se drugačije zove, potiče iz Japana, mada se po nekim istraživanjima smatra da je voće poteklo iz Kine. U Evropu dolazi sredinom 19. veka, a u Ameriku tek krajem 19. veka. Kod nas se uglavnom smatra tropskom biljkom. Ove dve, već sada tridesetogodišnje voćke u naše dvorište su stigle iz Crne Gore," kaže Nemanja Golubović. 

Kalemljenje voćke velika tajna i nepoznanica

Sadnica japanske jabuke može se pronaći i u rasadnicima, ali kako tvrdi naš sagovonik ima daleko manje plodove. Ova voćka ne može da se kalemi, iako su to mnogi pokušavali.

"Dolazili su iz Novog Sada sa fakulteta da uzimaju reznice za kalemljenje, sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu - niko nije uspeo da je nakalemi. Na šta se kalemi to niko ne zna, ostalo je tajna," kaže Nemanja. 

Na stablu svake godine u jesen ima mnogo plodova, zbog suše i visokih temperatura ove sezone, daleko ih je manje. Ukus japanske jabuke sličan je kajsiji ili breskvi, a na prvi pogled podseća na paradajz.

"Svi za nju misle da je neka vrsta paradajza, pošto kada je potpuno zrela, ona je crvene boje i mekana. Ovako tvrdi plodovi, pošto su puni tanina su opori i kada bi zagrizli ovakav plod usta bi nam se skupila."

Decembarski mraz uništio poslednju berbu kakija

Odlična i za kašice za bebe

Oni kojima se sviđa ukus ovog voća mogu ga jesti svakodnevno, čak ga majke mogu koristiti kako bi pravile kašice za bebe. U Nemanjinom domaćinstvu svi vole japansku jabuku, pa i kućni ljubimci. Ono što je posebno kod ove voćke leži pre svega u efektu koji izaziva: deluje protivupalno i dezinfikuje, jača krvne sudove i snižava krvni pritisak. Naročito se preporučuje osobama koje imaju problema s venama.

"Kod nas i štene, kokoške, čak i zečevi je jedu. Veoma je zdrava, puna je vitamina C, B2, B6, kalcijuma, kalijuma, fosfora akra, slobodnog gvožđa, takođe dosta ima vlakana u sebi, pogotovo u kori koja pomaže u varenju," kaže naš sagovornik. 

Još jedna egzotična voćka u planu 

U planu kod ovog domaćina je i da se nađe još jedna voćka neuobičajna za ove prostore. "Čuo sam da postoji i japanska kruška to sam planirao u zadnjem delu dvorista da posadim za sada," kaže Nemanja. 

U japanu postoje stabla japanske jabuke stara pet vekova u poređenju sa njima ovo je mlada voćka, ne traži preteranu brigu i daje lepe i zdrave plodove, a svojom lepotom privlači pažnju i ulapšava okolinu.


Tagovi

Japanska jabuka Diospyros kaki Sadnice japanske jabuke Kalemljenje Vitamini Voće Nemanja Golubović


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.