Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Japanska jabuka
  • 20.11.2021. 10:00

Japanska jabuka: Sadite sorte otporne na niske temperature

Japanska jabuka, persimon ili kaki se može uspešno uzgajati na našem podučju. Plodovi su bogati vitaminima i mineralima.

Foto: Depositphotos/lanamars
  • 1.387
  • 83
  • 0

Poslednjih godina povećava se broj uzgajivača raznih voćnih vrsta na okućnicama i u malim, amaterskim voćnjacima. Osim uobičajenih, često u takvim zasadima možemo videti egzotične voćne vrste koje ranije nisu uzgajane na našem području. Japanska jabuka, kaki ili persimon ima sve više poklonika i uzgajivača. Ova vrsta ima bogat izbor sorti i hibrida za južna područja, ali i za kontinentalna.

Japanska jabuka ima dubok koren

Sorte japanske jabuke koje se uzgajaju u severnijim područjima treba da budu virdžinija tipa, odnosno otporne na niske temperature. Za njihov rast i razvoj je neophodno da tokom zime temperature nisu više od 10°C. Za sadnju je potrebno odabrati osunčano mesto, ali dobro uspeva u delimičnoj senci. Zemlja treba da je ilovača, dobro drenirana, propusna, bogata organskim materijama. Ova voćna kultura ima dubok koren, a može da podnese različite klimatske i zemljišne uslove. Ali, odgovara joj blago kiselo zemljište.

Najjednostavnije je da kupite i posadite sadnice. Razmak između posađenih stabala zavisi od sorte, kvaliteta zemljišta, klimatskih uslova, snabdevenosti vodom, a najmanji je 2,5 m. Sadite je na mesto koje je zaštićeno od hladnih, zimskih vetrova. Stabla ne podnose veoma niske temperature, kao što je -40°C. Ali, može da podnese do -20°C, a pojedine sorte mogu da izdrže i do -32°C.

Potrebno ih je redovno zalivati. Sušu mogu da podnesu kratak vremenski period, ali ne vole zabarenost zemljišta. Osim na otvorenom, ovu voćku možemo da posadimo u posude, saksije.

Uzgoj iz semena 

Ukoliko želite sami da uzgajate kaki iz semena, znajte da semenke imaju malu klijavost, između 25 i 35 odsto. Od setve do nicanja potrebno je da pođe i do dva meseca. Posudu sa posejanim semenkama potrebno je da držimo na toplom, osvetljenom mestu, ali ne na direktnoj izloženosti zracima sunca. Zemlja treba da je umereno vlažna. Kako bi ubrzali klijanje i nicanje, semenke pre sadnje namočiti u vodi ili čaju sobne temperature.

Japanska jabuka je dvodoma vrsta, a to znači da postoje stabla sa ženskim, odnosno muškim cvetovima. Cveta tokom maja i juna. Neke sorte su samooplodne i to možemo videti po plodovima koji nemaju semenke ili su one rudimentirane. Kod orijentalnih vrsta na istom drvetu se mogu razviti ženski i muški cvetovi.

Prvi plodovi se javljaju na stablu već u drugoj ili trećoj godini. Plodovi se beru krajem oktobra i kasnije. Bere se plod koji je tvrd, ali je potpuno obojen.

Lekovitost 

Ovo je voće izuzetno lekovito jer jača krvne sudove, deluje protiv upala, snižava krvi pritisak, jača imunitet, preporučuje se osobama koje imaju probleme sa venama. Blagotvorno deluje na probavu, posebno kod problema sa želucem i crevima. Deluje na opuštanje celog organizma. Istovremeno ne sadrži puno kalorija, na 100 gr ploda ima 70 kcal. Bogata je vitaminima, posebno C i A te mineralima, kalijumom, kalcijumom i gvožđem.

Ne preporučuje se da plodove japanske jabuke jedete na prazan stomak zbog mogućnosti pojave dijareje.


Tagovi

Japanska jabuka Kaki Persimon Uzgoj Sadnja Sjeme


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.