Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba jagoda
  • 02.05.2021. 14:20

Jagode: Berba kasni, problem voćarima predstavlja i nedostatak radne snage

Sve dok se proizvode manje količine i cijene će biti veće pa iz tog razloga nije iznenađujuće da trenutno na tržištu cijena koštanja za domaću jagodu ide od osam do deset KM za jedan kilogram. 

Foto: Depositphotos/issarawat (ilustracija)
  • 127
  • 70
  • 0

Uzgajivači bobičastih voćnih vrsta u našoj zemlji složni su u stavu da su nestabilne vremenske prilike, odnosno smjena sunčanih i kišovitih intervala, kao i temperaturne oscilacije uticale da u 2021. kasni berba jagoda. Nepovoljno vrijeme takođe je usporilo rast biljaka pa će iz tih razloga branje plodova biti pomjereno, umjesto početkom maja na sredinu mjeseca. 

Iz Udruženja voćara RS kažu da u ovo doba, prethodnih godina, voće se nalazilo u fazi sazrijevanja dok je sad tek u fazi cvjetanja pa će u skladu s tim i prvi prinosi kasniti. 

"Proizvođači ove bobičaste vrste mogu da očekuju urod manji za 20 do 30 odsto nego u ranijim sezonama. Jedina dobra stvar za voćare je što su bile niske temperature pa nije došlo do bolesti niti gubitaka usljed napada štetočina, to će sigurno pojeftiniti uzgoj", naveo je za Nezavisne, Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja.

Dodao je da su jagode koje se sada nalaze na tržištu, najvećim dijelom iz plasteničke proizvodnje, iako i te količine nisu velike jer se u zaštićenom prostoru može uzgojiti samo simbolično, da bude dovoljno za početak. 

Sadašnje cijene idu i do 10 KM za kilogram

Dojčinović ocjenjuje da sve dok se proizvode manje količine i cijene će biti veće pa iz tog razloga nije iznenađujuće da trenutno na tržištu cijena koštanja za domaću jagodu ide od osam do deset KM za jedan kilogram. 

Iz Udruženja voćara u Prijedoru smatraju da pored lošeg vremena, uzgajivači muku muče i sa nedostatkom berača, a da prve prinose mogu očekivati tek iza polovine mjeseca.  

"Proizvodnja jagoda tokom ovih dana suočena je sa dva velika izazova. Prvi je taj što berba kasni zbog niskih jutarnjih temperatura u toku aprila, a što usporava sazrijevanje plodova, a drugi veliki problem je radna snaga", napominje Mladen Marjanović, predsjednik pomenutog udruženja. 

Na šta treba obratiti pažnju prlikom berbe i higijene plodova jagode?

Ističe da poljoprivredni proizvođači intenzivno traže berače jagoda za predstojeću sezonu, ali za sada potrebne radne snage nema u odgovarajućem broju. 

Farmeri smatraju da one jagode koje se proizvedu u zaštićenom prostoru i kontrolisanim uslovima nemaju visok kvalitet, ali da u 2021. i u plastenicima kasni berba i kako su tek prije nekoliko dana pristigli prvi plodovi. 

"Jagoda koja je trebalo da već polako stiže za branje, trenutno se nalazi u fazi cvjetanja, tako da je ta operacija ove godine odgođena i za 20 dana", rekao je poljoprivrednik Mujo Bogaljević iz Janje, kod Bijeljine, dodajući da se cijena za navedenu voćnu vrstu kreće u tom dijelu zemlje od pet do šest KM po kilogramu.


Tagovi

Berba jagoda Cijena jagoda Proizvodnja jagoda Faza cvjetanja Dragoja Dojčinović Radna snaga Plastenička proizvodnja Kontrolisani uslovi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.