Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 21.05.2018. 10:00

Jabukin smotavac: Karakteristike i način suzbijanja

Jabukin smotavac je tamno-smeđi leptir sa tamnom poprečnom prugom na prednjim krilima zbog koje ga je lako poznati. Leptir je aktivan noću, a danju je skriven ispod lišća ili grančica. Reč je isključivo o štetočini ploda (zelenog i zrelog), pri čemu zeleni plodovi opadaju, a zreli gube upotrebnu vrednost zbog prisustva gusenica i zagađenosti ploda izmetom ove štetočene.

Foto: Flickr / Donald Hobern
  • 9.589
  • 178
  • 0

Jabukin smotavac (Cydia pomonella) je jedna od najznačajnijih štetočina koje napadaju jabuku. Međutim, kako tvrdi diplomirani inženjer zaštite bilja Vesna Tončić, taj insekt se pored jabuke razvija i u plodovima: dunje, oraha, kruške, kajsije i breskve. Reč je isključivo o štetočini ploda (zelenog i zrelog), pri čemu zeleni plodovi opadaju, a zreli gube upotrebnu vrednost zbog prisustva gusenica i zagađenosti ploda izmetom ove štetočene. Takvi plodovi ne mogu da se čuvaju, zato što su podložni napadu fitopatogenih gljiva - truleži.

Larve jabukinog smotavca se ubušuju i novoformirane plodove

Jabukin smotavac je tamno-smeđi leptir sa tamnom poprečnom prugom na prednjim krilima zbog koje ga je lako poznati. Leptir je aktivan noću, a danju je skriven ispod lišća ili grančica. Rasprostranjen je u svim krajevima gde se jabuka gaji. U našim uslovima ima dve generacije godišnje, a ponekad i treću. Odrasla gusenica prezimljava u kokonu, u pukotinama kore i pod korom, nekad i ispod stabla, dok jedan deo gusenica prezimljava u skladištima. Leptiri prezimljujuće generacije se pojavljuju u aprilu i maju, što zavisi od vremenskih uslova (obično u vreme cvetanja jabuke). Oni se tada pare, ženke nakon parenja polažu jaja. Za desetak dana legu se gusenice koje se ubušuju u novoformirane plodiće gde prave hodnik, crn i zaprljan izmetom, sve do semene kućice.

Godišnje ima 2-3 generacije

Nakon desetak dana pojavljuju se leptiri prve, odnosno prolećne, generacije. Oni lete od sredine jula do sredine avgusta. Druga generacija obično počinje da leti tokom jula, ali se generacije prepliću, pa se javljaju istovremeno svi stadijumi ove štetočine. Nekad se javlja i treća generacija. Ispiljene larve provode oko mesec dana u plodu i zatim ga napuštaju, ispredaju kokon u kojem i prezimljavaju. Na taj način jabukin smotavac dospeva u skladište.

Obaviti najmanje četiri prskanja

Da bi proizvođači dobili zdrave i kvalitetne plodove, prema rečima Vesne Tončić, neophodno je obratiti pažnju na pojavu i zaštitu od jabukinog smotavca. Teškoće u njegovom suzbijanju smotavca javljaju se zbog toga što su leptiri aktivni skoro četiri meseca a i gusenice su sa manjim pauzama uglavnom unutar ploda, tako da su nedostupni hemijskim preparatima. Ukoliko se ne koriste feromonske klopke za praćenje leta leptira, u praksi se tokom vegetacije rade najmanje četiri prskanja. Prvo prskanje se obavlja kada su plodovi veličine lešnika (krajem maja - početkom juna, drugo 10-ak dana nakon prvog. Treće prskanje se radi tokom druge polovine jula, a 10 dana nakon toga sledi i četvrto prskanje (početkom avgusta).

Prednost treba dati fiziološkim preparatima

Za suzbijanje smotavca registrovan je veliki broj preparata. Za prvo tretiranje prednost treba dati fiziološkim prepratima kao što su: Match, Insegar, Nomolt u kombinaciji sa Dimetogalom odnosno Perfekthionom radi efikasnije zaštite. Za ostala tretiranja mogu se upotrebiti Fastac, Decis, Talstar, Dimilin... S obzirom na to da tokom razvoja gusenice prelaze sa krošnje na zemlju, a potom se vraćaju, postavljanje lovnih pojaseva oko debla može u znatnoj meri smanjiti napad ove štetočine.

Izvor: Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji, Podgorica


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabukin smotavac Cydia pomonella Jabuka Insekti Štetočine Zaštita Preparati Vesna Tončić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.