Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lešnici i orasi
  • 10.02.2020. 16:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Gaćani, Prijedor

Izrada mašina za lešnike - zanimljiva i korisna rekreacija

Aleksandar Jeftić, uzgajivač oraha i lešnika, osmislio je originalne, poluautomatske krckalice za ove voćne vrste. Za jedan sat, uz pomoć svojih mašina, može da očisti 10 do 15 kg oraha.

Foto: Gordana Vila
  • 6.689
  • 310
  • 0

Pre sedam godina, prijedorski magistar saobraćaja, Aleksandar Jeftić, na površini od 1,5ha zemljišta u selima Malo Palančište i Gaćani, zasadio je orahe i lešnike. Sve je počelo kao hobi, a onda je uzgoj ovog koštunjavog voća prerastao u ozbiljnu porodičnu proizvodnju. Prošlogodišnji rod lešnika u ljusci iznosio je oko 300 kilograma dok je rod oraha, koji tek počinju da rađaju, iznosio 100 kilograma (u ljusci takođe).

Agromeliorativno đubrenje i navodnjavanje lešnika

Povećanje prinosa, ukazalo je na potrebe za određenom vrstom mehanizacije, pre svega za mašinama za čišćenje ljuske plodova. Jeftić kaže da je voće najlakše posaditi, ali da problemi kreću kada počnu da rađaju.

"Više od dve trećine posla oko ovih jezgrastih vrsta, odnosi se na obradu ploda, izvan voćnjaka. Da bi se dobio jedan kilogram očišćenog ploda, potrebno je oko 1.000 komada lešnika ili oko 200 oraha prebaciti preko ruku i do četiri, pet puta. Pri tome mislim na sakupljanje, sušenje, krckanje, čišćenje, vaganje i pakovanje", objašnjava nam ovaj voćar

I tako se ukazala potreba za mašinama za "krckanje", odnosno čišćenje njihove ljuske.

Lakša manipulacija plodovima

Imajući u vidu da su koštuničavi plodovi sitni, njihova obrada je komplikovana i spora ili, kako bi rekao Aleksandar, uzaludna i dosadna. I zato je trebalo osmisliti način da to ne bude tako i on je uspeo u tome.

"Pojedine aktivnosti bilo je neophodno spojiti, mehanizovati ili automatizovati. Na tržištu postoje razne mašine pa i čitave linije za obradu oraha ili lešnika, ali su takve mašine obično predimenzionirane za moje potrebe i uslove, ali i preskupe. Takođe, kupovina nečega što sam mogu napraviti za mene nije rešenje", poručuje Aleksandar.

Ono što mu nedostaje u proizvodnji, sam je osmislio

I tako je zasukao rukave i sam napravio ono što je nedostajalo njegovoj porodičnoj proizvodnji. Skromno kaže, nije to neka velika nauka. Ipak, nastajanje ovog izuma trajalo je mesecima.

"Prvo sam na internetu pregledao video snimke raznih mašina pa sam onda, na osnovu toga, smislio kako bih sam mogao napraviti sličnu mašinu, uz što manje ulaganja i uz određene modifikacije, kako bi ona bila prilagođena mojim potrebama. Posle toga sve sam projektovao na računaru, tražio delove koje ne mogu sam napraviti, kao što su motor, ležajevi i zupčanici", navodi on.

Izrada mašina kao opuštanje

Sve radi sam - od projektovanja, varenja, sklapanja do podešavanja materijala koji su jeftini i lako dostupni.

"Trudim se da mašine budu jednostavne, praktične i funkcionalne", kaže ovaj mladi Prijedorčanin.

Krckalica za lešnike može da skrca od 40 do 50 kilograma plodova za jedan sat, uz veoma mali procenat oštećenih ili nepolomljenih lješnika dok se takvom spravom za orahe, za jedan sat, može očistiti od 10 do 15kg oraha.

Prošlogodišnji rod lešnika u ljusci iznosio je oko 300 kilograma

Bavljenje ovim izumima za Jeftića ima i umirujuće dejstvo. Kaže, dok neko ide u teretanu ili u kafanu, on voli da slobodno vreme provodi u prirodi i da u miru i tišini obavlja jednostavne fizičke poslove i odmara mozak.

Često mu ideje o izumima padaju na pamet dok se bavi jednostavnim fizičkim poslovima, poput košenja trave. Za njega je konstruisanje ovih mašina, istovremeno bio i profesionalni izazov.

"Samostalna izrada mašina umesto kupovine, za mene je određena lična satisfakcija, jer sam sebi dokazujem da nisam inženjer samo na papiru", u šali kaže Aleksandar.  

Osim navedenog, do sada je sam napravio usisivač za lešnike i orahe od polovnog duvača za lišće i mašinu za odvajanje omotača lešnika sorte Istarski dugi.


Foto prilog


Tagovi

Koštunjavo voće Orasi i lešnici Aleksandar Jeftić Krckalica za lešnike Profesionalni izazov Usisivač za lešnike


Autorka

Gordana Vila

Više [+]

Pišem stalno, čini mi se oduvijek. Veliki sam zaljubljenik u prirodu, a dušu odmaram u svom voćnjaku. Vjerujem u staru izreku: "Onaj ko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.